Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Как да разчетеш етикета на шампанското

Как да разчетеш етикета на шампанското

СПОДЕЛИС наближаването на коледните и новогодишни празници наближава и времето на шампанското.
Как да се ориентираш сред всички различни видове пенливо вино, ако не си специалист, при условие, че по етикетите има всякакви фрази и съкращения, които не са ти известни? Ето малко помощ по въпроса.

Само да уточним - "шампанско" има право да се нарича само и единствено пенливото вино, произвеждано в областта Шампан, Франция.

А сега за етикетите.

Blanc de noirs


Тази фраза означава, че шампанското е направено или от грозде пино мьоние, или от грозде пино ноарм или е комбинация от двете. И двата сорта имат червени зърна, от които се извлича бял сок. Когато шампанското е направено и от двата сорта, то е доста силно.

Това е пример за производство на шампанско от червено грозде.

Шампанско, описано като "Blanc de noirs", върви много добре със сушени меса и хайвер.

Blanc de blancs

Подобно на "Blanc de noir", и "Blanc de blancs" е индикация за вида на използваното грозде. В този случай това е шардоне.

Шардонето е бяло грозде с бял сок. Виното от него обикновено е свежо и елегантно, понякога даже го описват като женско. Това са вина, които се комбинират с изискани ястия.

Шампанско с обозначение “Blanc des blancs” идеално се комбинира с риба, стриди и т.н.

Millésimé или Vintage

Винарите от Шампан, освен че смесват различни сортове грозде във своите вина, често смесват и различни вина, направени през различни години - практика, по която те се различават от останалите френски производители. Винарите в Шампан пазят в избите си вина от различни години, но понякога, когато реколтата е била особено добра, те решават да направят вино само от гроздето от съответната година.

Именно тези вина имат на етикета си "Millésimé" или "Vintage". Това са вина с по-характерен вкус в сравнение с останалите видове шампанско и се сервират с изискани деликатеси или по специален повод.

Brut nature

Това е фраза, която обикновено се изписва на етикета под името на винарната. Понякога се заменя със "Zéro dosage" и означава, че на последния етап от производството е било добавено минимално количество захар.

В зависимост от количеството захар шампанското може да бъде brut (сухо), demi-sec (полусладко) или doux (сладко). Когато захарта в него е по-малко от 3 грама на литър, то се обозначава като "Brut nature".

Този вид шампанско има особено ясно изразен вкус, който не може да бъде сбъркан.

RM, NM, CM, RC, SR, ND, MA

Тези съкращения на етикета на шампанското дават информация за производителя и оттам - за вкуса на шампанското.Един производител на шампанско може да го прави от грозде, което е купил, или от грозде, което сам е отгледал, и тези съкращения дават точно такава информация. Например, съкращението RM (récoltant manipulant”) означава "индивидуален производител" и често става дума за шампанско, направено от гроздето на една-две реколти. Такова шампанско най-вероятно ще има доста интересен и уникален вкус.

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Защо точно шардоне?, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Витализирани вина дебютираха на „Винария“ и грабнаха медали, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Изповедта на Мишел Ролан, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Вълшебното вино Малбек, Wine & Food Festival - за шеста поредна година, Колекционирането на вино като инвестиция, Музеят на виното, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Ethno Chardonnay 2010, Дъб и вино – неповторима комбинация, Cabernet Sauvignon 2015 - Spiritus Sanctus, Вино с марката Шалкенбош, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Продукти на "Вила Юстина", Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове