Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » За бъчвите и виното

За бъчвите и виното

СПОДЕЛИДобре е да знаете, че виното преминава същите стадии на развитие, както всеки жив организъм. То се ражда в процеса на ферментацията, след това се формира, съзрява, старее и най-после се разпада и умира. Формирането на виното обхваща периода от приключване на ферментацията до първото претакане.
След това започва да съзрява, тоест поема кислород от въздуха, диша и отделя утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават и дозряват в бъчви.

Стареенето на виното обаче е нещо друго и за разлика от съзряването то се осъществява най-добре в херметически затворени съдове. Чак след приключването на процеса на съзряване виното се налива в бутилки. Отличителен белег на стареещото вино е образуването на букет. С този термин е прието да се обозначава съвкупността от ароматните и вкусовите възприятия, които получаваме при пиенето. Колкото и здрава, хубава и трайна да е една напитка, все пак накрая настъпва процесът на отмиране или разпадане. Белите вина по-бързо стигат до разпадане. Има случаи, когато червените вина в бутилки запазват качествата си до 20-30 години, докато белите трудно се запазват до 10.града.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вино - цени и рекорди, Angel's share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Виното като ритуал и религия, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Виното не вреди на бременността, Divino magazine - брой 5, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Новите лица на ризлинг, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Rubin 2013 - Santa Maria, Какво е Малолактичната ферментация ?, Spring Taste: Ризлинг vs. Шардоне – кралете на белите сортове, Защо французите получават рядко инфаркт?, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Най-добрите храни-приятели на вино, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Препоръки за здраве с грозде и вино, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, С дъх на рубин под Трихълмието, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове