Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » За бъчвите и виното

За бъчвите и виното

СПОДЕЛИДобре е да знаете, че виното преминава същите стадии на развитие, както всеки жив организъм. То се ражда в процеса на ферментацията, след това се формира, съзрява, старее и най-после се разпада и умира. Формирането на виното обхваща периода от приключване на ферментацията до първото претакане.
След това започва да съзрява, тоест поема кислород от въздуха, диша и отделя утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават и дозряват в бъчви.

Стареенето на виното обаче е нещо друго и за разлика от съзряването то се осъществява най-добре в херметически затворени съдове. Чак след приключването на процеса на съзряване виното се налива в бутилки. Отличителен белег на стареещото вино е образуването на букет. С този термин е прието да се обозначава съвкупността от ароматните и вкусовите възприятия, които получаваме при пиенето. Колкото и здрава, хубава и трайна да е една напитка, все пак накрая настъпва процесът на отмиране или разпадане. Белите вина по-бързо стигат до разпадане. Има случаи, когато червените вина в бутилки запазват качествата си до 20-30 години, докато белите трудно се запазват до 10.града.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Казанлък - столица на виното „Розе", Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Divino magazine - Брой 4, Coravin- иновативна джаджа, Оранжево вино - същност, производство и консумация, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Вино и стил - еп.5, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Защо точно шардоне?, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Как да си гледате на… вино?, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Розе - Малката Звезда 2012, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Отновo е време за DiVino.Taste!, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Midalidare ROCK in the wine valley

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове