Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » За бъчвите и виното

За бъчвите и виното

СПОДЕЛИДобре е да знаете, че виното преминава същите стадии на развитие, както всеки жив организъм. То се ражда в процеса на ферментацията, след това се формира, съзрява, старее и най-после се разпада и умира. Формирането на виното обхваща периода от приключване на ферментацията до първото претакане.
След това започва да съзрява, тоест поема кислород от въздуха, диша и отделя утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават и дозряват в бъчви.

Стареенето на виното обаче е нещо друго и за разлика от съзряването то се осъществява най-добре в херметически затворени съдове. Чак след приключването на процеса на съзряване виното се налива в бутилки. Отличителен белег на стареещото вино е образуването на букет. С този термин е прието да се обозначава съвкупността от ароматните и вкусовите възприятия, които получаваме при пиенето. Колкото и здрава, хубава и трайна да е една напитка, все пак накрая настъпва процесът на отмиране или разпадане. Белите вина по-бързо стигат до разпадане. Има случаи, когато червените вина в бутилки запазват качествата си до 20-30 години, докато белите трудно се запазват до 10.града.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Discover.Vino представя вината на Южна Франция, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Основни правила за етикет и протокол на масата, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, С вкус на Прованс, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Виното - характеристика и особености, Машина превръща водата във вино за три дни, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Тероар - еп.2, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, 25 произведения от коркови тапи, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Винени фестивали и изложения, Компоненти на дегустацията I: Окото, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Spancha Sangiovese & Merlot & Cabernet Sauvignion 2016 - Rupel Winery, Бяло вино с месо? Естествено!, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, София се превръща отново в столица на българското вино!, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Хайде на училище…по бира!, Топ 10 винени барове в Париж !, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове