Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » За бъчвите и виното

За бъчвите и виното

СПОДЕЛИДобре е да знаете, че виното преминава същите стадии на развитие, както всеки жив организъм. То се ражда в процеса на ферментацията, след това се формира, съзрява, старее и най-после се разпада и умира. Формирането на виното обхваща периода от приключване на ферментацията до първото претакане.
След това започва да съзрява, тоест поема кислород от въздуха, диша и отделя утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават и дозряват в бъчви.

Стареенето на виното обаче е нещо друго и за разлика от съзряването то се осъществява най-добре в херметически затворени съдове. Чак след приключването на процеса на съзряване виното се налива в бутилки. Отличителен белег на стареещото вино е образуването на букет. С този термин е прието да се обозначава съвкупността от ароматните и вкусовите възприятия, които получаваме при пиенето. Колкото и здрава, хубава и трайна да е една напитка, все пак накрая настъпва процесът на отмиране или разпадане. Белите вина по-бързо стигат до разпадане. Има случаи, когато червените вина в бутилки запазват качествата си до 20-30 години, докато белите трудно се запазват до 10.града.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

„Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Как да разчетеш етикета на шампанското, Discover.Vino представя специалните вина!, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Chardonnay Gorchivka 2013, Звукът на виното, BIWC 2015 участници, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Вила Юстина, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Как да съхраняваме виното, Виното помага и на бъбреците, Какво всъщност е "натурално вино"?, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Rose 2013 - Dives Winery, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове