Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » За бъчвите и виното

За бъчвите и виното

СПОДЕЛИДобре е да знаете, че виното преминава същите стадии на развитие, както всеки жив организъм. То се ражда в процеса на ферментацията, след това се формира, съзрява, старее и най-после се разпада и умира. Формирането на виното обхваща периода от приключване на ферментацията до първото претакане.
След това започва да съзрява, тоест поема кислород от въздуха, диша и отделя утайка. Ако съхраняването се извършва в съд при пълна липса на въздух, виното не се развива, не зрее. Ето защо младите вина не бива да се наливат в стъклени съдове веднага след ферментацията или след първото претакане, а трябва да отлежават и дозряват в бъчви.

Стареенето на виното обаче е нещо друго и за разлика от съзряването то се осъществява най-добре в херметически затворени съдове. Чак след приключването на процеса на съзряване виното се налива в бутилки. Отличителен белег на стареещото вино е образуването на букет. С този термин е прието да се обозначава съвкупността от ароматните и вкусовите възприятия, които получаваме при пиенето. Колкото и здрава, хубава и трайна да е една напитка, все пак накрая настъпва процесът на отмиране или разпадане. Белите вина по-бързо стигат до разпадане. Има случаи, когато червените вина в бутилки запазват качествата си до 20-30 години, докато белите трудно се запазват до 10.града.

Източник: Link

СПОДЕЛИ

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

И замириса на..., Вила Юстина, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Въпрос с повишена трудност !, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Технология за производство на бяло вино, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Как да се ориентираме на винения пазар, Вила Мелник, Три български червени вина за края на лятото, Има два вида жени, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Riverside 2015 - Manastira Winery, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Ден на виното на река Дунав, Ден на виното на река Дунав, Vinoar - Пийте за здраве !, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Защо французите получават рядко инфаркт?, Айсвайн или "Ледено вино", Кратък урок за ароматите във виното, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове