Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжевото вино се получава от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи. Тези ципи съдържат цветен пигмент, феноли и танини.

Те често се считат за нежелателни за белите вина. При червените обаче подобен контакт с ципите е изключително важен, тъй като именно той дава цвета, аромата и нужната консистенция.

Сортовете оранжеви вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък. Той може да варира и до тъмнокехлибарен или цвят "сьомга".

Начина на производство на оранжевото вино също е много интересен. То става по технология обратна на тази за производство на розовите вина. Вековни традиции в този процес има Грузия, като през годините практиката на производство се е разпространила в страни като Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Като най-подходящ за получаване на това вино се смята сортът Пино гри. Той представлява бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята, че е клонова генетична мутация на Пино ноар.

Оранжевото вино е малко по-тежко от бялото, но не чак толкова, колкото червените сортове. Поради това може да се консумира от всеки любител и почитател на напитката на боговете. Съчетава се добре с ,всякакви храни най-вече по-леките.
Както всяко вино, най-добре е да се консумира с местни продукти или риба. Оранжевото вино също така е добра комбинация с леките летни, предимно средиземноморски салати. Може да се консумира и като коктейлно вино, с няколко бучки лед.

И когато стане въпрос за интересни сортове вино, няма как да не споменем и розовото вино – розе. То, както е и при оранжевото, представлява странно сполучлива комбинация между червеното и бялото вино.

Приликите не спират до тук. В розето също има танин, но неговите нива са много ниски. За разлика от оранжевото обаче, то се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина.

Цветът на розето е розов и варира - от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светло червения цвят. Вкусът му наподобява белите вина, докато оцветяването и плътността го приближават към червените.

Източник: menumag.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Бутилиране на вино в домашни условия, Защо французите получават рядко инфаркт?, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Бъчвата като мебел и аксесоар, Rose 2013 - Dives Winery, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Машина превръща водата във вино за три дни, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Световните винени сортове, Four Friends Chardonnay 2013, Домейн Менада, Divino magazine - брой 1, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Ден на виното на река Дунав, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Bergule Rose 2016 - Villa Melnik, Основни правила за етикет и протокол на масата, Дом на виното в София, Пет грешни мита за българското вино, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Вино за вегетарианци…Хмм!?, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове