Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжевото вино се получава от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи. Тези ципи съдържат цветен пигмент, феноли и танини.

Те често се считат за нежелателни за белите вина. При червените обаче подобен контакт с ципите е изключително важен, тъй като именно той дава цвета, аромата и нужната консистенция.

Сортовете оранжеви вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък. Той може да варира и до тъмнокехлибарен или цвят "сьомга".

Начина на производство на оранжевото вино също е много интересен. То става по технология обратна на тази за производство на розовите вина. Вековни традиции в този процес има Грузия, като през годините практиката на производство се е разпространила в страни като Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Като най-подходящ за получаване на това вино се смята сортът Пино гри. Той представлява бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята, че е клонова генетична мутация на Пино ноар.

Оранжевото вино е малко по-тежко от бялото, но не чак толкова, колкото червените сортове. Поради това може да се консумира от всеки любител и почитател на напитката на боговете. Съчетава се добре с ,всякакви храни най-вече по-леките.
Както всяко вино, най-добре е да се консумира с местни продукти или риба. Оранжевото вино също така е добра комбинация с леките летни, предимно средиземноморски салати. Може да се консумира и като коктейлно вино, с няколко бучки лед.

И когато стане въпрос за интересни сортове вино, няма как да не споменем и розовото вино – розе. То, както е и при оранжевото, представлява странно сполучлива комбинация между червеното и бялото вино.

Приликите не спират до тук. В розето също има танин, но неговите нива са много ниски. За разлика от оранжевото обаче, то се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина.

Цветът на розето е розов и варира - от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светло червения цвят. Вкусът му наподобява белите вина, докато оцветяването и плътността го приближават към червените.

Източник: menumag.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Защо да хапваме грозде, Най-популярните бели вина, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Alexandra Estate - Merlot 2013, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Как да разчетеш етикета на шампанското, 1 милион евро за колекция редки вина, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Ранна мелнишка лоза, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Посетители превзеха Винария 2017, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Винарна Свищов, С дъх на рубин под Трихълмието, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Как да разчетеш етикета на шампанското, Вила Юстина, Китайски винен тигър, 16 класически шардонета от Шабли, Продукти на "Вила Юстина", Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Чаши за вино, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Етикети за вино / Wine labels, Виното помага и на бъбреците, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове