Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжевото вино се получава от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи. Тези ципи съдържат цветен пигмент, феноли и танини.

Те често се считат за нежелателни за белите вина. При червените обаче подобен контакт с ципите е изключително важен, тъй като именно той дава цвета, аромата и нужната консистенция.

Сортовете оранжеви вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък. Той може да варира и до тъмнокехлибарен или цвят "сьомга".

Начина на производство на оранжевото вино също е много интересен. То става по технология обратна на тази за производство на розовите вина. Вековни традиции в този процес има Грузия, като през годините практиката на производство се е разпространила в страни като Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Като най-подходящ за получаване на това вино се смята сортът Пино гри. Той представлява бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята, че е клонова генетична мутация на Пино ноар.

Оранжевото вино е малко по-тежко от бялото, но не чак толкова, колкото червените сортове. Поради това може да се консумира от всеки любител и почитател на напитката на боговете. Съчетава се добре с ,всякакви храни най-вече по-леките.
Както всяко вино, най-добре е да се консумира с местни продукти или риба. Оранжевото вино също така е добра комбинация с леките летни, предимно средиземноморски салати. Може да се консумира и като коктейлно вино, с няколко бучки лед.

И когато стане въпрос за интересни сортове вино, няма как да не споменем и розовото вино – розе. То, както е и при оранжевото, представлява странно сполучлива комбинация между червеното и бялото вино.

Приликите не спират до тук. В розето също има танин, но неговите нива са много ниски. За разлика от оранжевото обаче, то се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина.

Цветът на розето е розов и варира - от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светло червения цвят. Вкусът му наподобява белите вина, докато оцветяването и плътността го приближават към червените.

Източник: menumag.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Топ сомелиер на Белгия представи българското вино в Брюксел, Villa Santa Maria, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Angel's Estate Rose 2016, 5 години Балкански винен форум, Как да сготвим миди с вино, Кои са лозаро-винарските райони в България?, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Винени бели сортове, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Как да си гледате на… вино?, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, DiVino Топ 50 за 2015, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Ура за сира!, Винарска изба "Ямантиев", Ранна мелнишка лоза, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Tragata 2013 - Cabernet Sauvignon - Sopot Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове