Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжево вино - същност, производство и консумация

Оранжевото вино се получава от бели винени сортове грозде, които са прекарали известно време в контакт с гроздовите ципи. Тези ципи съдържат цветен пигмент, феноли и танини.

Те често се считат за нежелателни за белите вина. При червените обаче подобен контакт с ципите е изключително важен, тъй като именно той дава цвета, аромата и нужната консистенция.

Сортовете оранжеви вина са получили името си от по-тъмния и наситен, в сравнение с белите вина, леко оранжев оттенък. Той може да варира и до тъмнокехлибарен или цвят "сьомга".

Начина на производство на оранжевото вино също е много интересен. То става по технология обратна на тази за производство на розовите вина. Вековни традиции в този процес има Грузия, като през годините практиката на производство се е разпространила в страни като Италия, Словения, Хърватия, Франция, Нова Зеландия и Калифорния.

Като най-подходящ за получаване на това вино се смята сортът Пино гри. Той представлява бял винен сорт грозде, произхождащ от Франция, за който се смята, че е клонова генетична мутация на Пино ноар.

Оранжевото вино е малко по-тежко от бялото, но не чак толкова, колкото червените сортове. Поради това може да се консумира от всеки любител и почитател на напитката на боговете. Съчетава се добре с ,всякакви храни най-вече по-леките.
Както всяко вино, най-добре е да се консумира с местни продукти или риба. Оранжевото вино също така е добра комбинация с леките летни, предимно средиземноморски салати. Може да се консумира и като коктейлно вино, с няколко бучки лед.

И когато стане въпрос за интересни сортове вино, няма как да не споменем и розовото вино – розе. То, както е и при оранжевото, представлява странно сполучлива комбинация между червеното и бялото вино.

Приликите не спират до тук. В розето също има танин, но неговите нива са много ниски. За разлика от оранжевото обаче, то се произвежда от червени сортове грозде, но по технологията за получаване на бели вина.

Цветът на розето е розов и варира - от бледите, едва забелязващи се нюанси на цвета до интензивен, тъмен, близък до светло червения цвят. Вкусът му наподобява белите вина, докато оцветяването и плътността го приближават към червените.

Източник: menumag.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, 1 милион евро за колекция редки вина, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Оригинални мебели от винени бутилки, Кулинарно кино с гурме вечери, Изпращаме мостри на ракия за известен световен конкурс, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Пиянството на зодиакалните знаци, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Българските местни сортове, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Мидалидаре естейт спечели Августиада 2017, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Terra Tangra Cuvee 2006, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Вино с марката Шалкенбош, Български тероари, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Десертни бели сортове, Най-популярните бели вина, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Бяло вино с месо? Естествено!, Divino magazine - брой 1, Правят град на виното

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове