Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Австрия в бяло

Австрия в бяло

СПОДЕЛИ


Изображение: © Grand Austrian Tasting

В началото на лятото - сезонът на винените фестивали, тейстинги, дегустации и нови реколти, един от тях се отличава с особена свежест и привлекателност - Grand Austrian Tasting, ежегодната дегустация на вина от Австрия, която тази година ще се проведе за седми пореден път на 19 юни на моравата пред хотел "Хилтън" в София. Тематичните събития, посветени на продуктите от чужди страни производителки, са особено ценни, защото дават шанс да сверим часовниците и да преценим докъде точно е стигнала България по своя винен път.
А мъничката Австрия е висока летва и има на какво да ни научи.

Използвай предимствата си

Страната не е масов производител, но ценителите имат изключително високо мнение за австрийските вина, които за кратко време пожънаха феноменални международни успехи. Те се отличават с много високо качество, безукорен имидж и силна индивидуалност.

Австрия е пример за това как уникалните местни сортове могат да бъдат не само бутикова добавка в портфолиото, но и да те изстрелят до световни върхове. Нужно е обаче природните дадености да са съчетани с модерни технологии и стил, както и активна работа в сферата на маркетинга. За последното се грижи Австрийският винен маркетингов борд (Österreich Wein Marketing), който в последните години успява да позиционира австрийското вино и като лайфстайл продукт.

Друго предимство на страната, от което можем да се поучим, е това, че хиляди малки винопроизводители в страната смело залагат на по-авангардни технологии и на биодинамично производство. Австрия е номер едно производител на биовина в света, а това осигурява допълнителна устойчивост на имиджа на австрийското вино.


Изображение: © Grand Austrian Tasting

Звездите

Резултатът от всичко това: изключително качествени, модерни като стил и атрактивни за потребителите вина. А сред тях особено ярко светят двете бели австрийски звезди - грюнер велтлинер и ризлинг. В зависимост от региона те могат да са по-минерални и елегантно строги или по-сочни, с подчертана плодова свежест и пикантност, дори пищни. В последните години той се утвърди и като небрежно лятно питие в клубовете и баровете на мегаполиси като Ню Йорк, Лондон, Токио. Но грюнерът има и забележителен потенциал за стареене и може да бъде също и сериозно комплексно вино.

Ризлингът е другата емблема на модерното австрийско винопроизводство. Отглежда се в много малки количества, но пък качеството му е забележително. Той е по-сочен и плътен от немския и елзаския, с подчертано плодов характер, но в някои региони е и отявлено минерален.

Тези два сорта показват най-доброто от себе си в регионите Трайзентал, Вахау, Кремстал, Ваграм, Камптал и Вайнфиртел, северозападно от Виена. В Щирия пък се правят някои от най-добрите вина от совиньон блан и шардоне, както и от ароматния местен сорт велшризлинг.

На родна почва

Основан от Лияна Стоилова, Яна Петкова и Валтер Ватцин през 2008 г., Grand Austrian Tasting в България се подкрепя и от австрийската държава в лицето на Австрийския винен маркетингов борд. Изложението е продукт на решението на иначе конкуриращи се вносители и търговци да обединят усилия поне за ден в името на популяризирането на австрийската винена култура. "За няколко години успяхме да постигнем нещо трудно за нашите балкански ширини – да работим заедно за една обща цел", казва Яна Петкова, която днес е двигателят на проекта.

И наистина - на изложението ще присъстват абсолютно всички фирми вносители на австрийски вина в България, които ще представят общо седемнайсет изби и над 50 вина от всички важни винени региони на Австрия - Бургенланд, Вайнфиртел, Карнунтум, Кремстал, Камптал, Щайермарк, както и легендарните лозя около столицата Виена.

Освен цялото многолико богатство на местния бял грюнер велтлинер и плодовата елегантност на ризлинга посетителите тази година ще могат да опитат интересни вина от по-стари реколти, както и биодинамични и занаятчийски пенливи вина.

"Привърженици сме на откритото, некомплицирано отношение към виното", казват организаторите. Тяхното послание е, че виното не е напитка за сноби в костюми. То е за всички и от него няма нужда да се разбира, трябва само да се обича.


Изображение: © Grand Austrian Tasting

История за падение и възход

Историята на австрийското вино е колкото любопитна, толкова и поучителна – тя е пример за това как грешките могат да бъдат двигател на промяната. Винената култура на Австрия е стара почти колкото френската, но през 80-те години на миналия век славата й вече е поотшумяла. Въпреки това страната все още е била позната с хубавите си десертни вина. През 1985 г. обаче се разразява грандиозен скандал: светът случайно разбира, че някои австрийски винари добавят в десертните вина като подобрител диетиленгликол - вид антифриз. Макар това съединение да не е фатално за здравето, скандалът нанася тежък удар на индустрията – австрийското вино изчезва от магазините, избите изпадат в немилост.

След срама обаче идва и поводът за гордост. Вместо да опитат да ограничат щетите, австрийците избират друг подход – те запретват ръкави и започват да градят индустрията наново, за да създадат "австрийското винено чудо". Приет е нов закон за виното, гарантиращ строг контрол на качеството, и стратегия за дългосрочно развитие на бранша. В следващото десетилетие избите се модернизират технологично и селектират сортовете.

Година след скандала е създаден и Австрийският винен маркетингов борд, чието финансиране се осигурява от държавата, от бюджетите на винените общини и от самия бизнес - производители и търговци. Той поема комуникацията и започва да работи методично за изграждането на нов имидж на винената индустрия с всички средства на маркетинга, рекламата и PR.

Усилията в последните години са съсредоточени към групата на младите, модерни градски хора и голяма част от дейностите, рекламните визии и дори визията на бутилките с разпознаваемите капачки в червено и бяло - цветовете на Австрия, са подчинени на тази стратегия.


Източник: capital.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Брад Пит показа лозята си във Франция, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Традиционните храни и гурме деликатеси на Международната изложба „Фудтех 2018“, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Бяло вино и риба?, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Тероар - еп.2, Вино с марката Шалкенбош, Време за бъчви!, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Вино и стил - еп.1, Вино и стил - еп.8, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Как да си направим сангрия, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Акценти Винзавод Асеновград

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове