Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » С дъх на рубин под Трихълмието

С дъх на рубин под Трихълмието

СПОДЕЛИСамо за половин година Vino Culture се превърна в храм за винолюбците

Съкровище, известно вече на мнозина, се крие в малките пресечки по Отец Паисий. Vino Culture е винен бар, който вече носи статут на храм да винолюбците. Макар и твърде младо, тематичното кътче бързо се превърна в любимо място за хора с вкус и естетически търсения. За кратко време успява да привлече верни клиенти и то чрез една много лесна формула – високо качество и достъпна цена. И да създаде нова култура за пиене на вино, на бара или на паважа отвън.

Борис Добрев е диригентът, под чиято палка бившето Френско, както мнозина помнят кътчето в подножието на Трихълмието, се превърна в магнетично място. Той е и сомелиерът, и сервитьорът, и приятелят, и душеприказчикът във Vino Culture. Всички му викат Борката- става ти близък веднага след първата чаша вино на бара и те печели завинаги.

Добрев дълго време е бил из чужбина и е работил именно в този бранш. Идеята се заражда в него още там и години наред покълва, докато накрая не зарязва цивилизованите винени държави, за да се върне в Пловдив и да реализира мечтата си. Тук липсва винена култура или поне такава, каквато е на запад, казва той. Но не крие, че много хора са направили първите стъпки, културата почва да се развива. А това е най-важно- без вкус и естетика сме обречени.Виното е хилядолетна напитка. Има стотици традиции по целия свят свързани с това питие. Качеството и класата му бива оценена от всяка ръка, държаща чашата. Манталитетът на българина обаче все още е един друг – предпочитаме евтиният и твърд алкохол. Ако случайно някой пие вино, то си го поръчва наливно, в което няма лошо, но повечето заведения ти предлагат такова от картон, казва Борето.

На бара му винаги има няколко вида отворени бутилки, които попадат в дневната листа на Vino Culture. Борето сам препоръчва вино, като често разпознава клиента точно от какво има нужда- студено бяло, сладко розе или таниново червено. Виното не е само напитката – то е стъклото на бутилката, то е и коркът. Където расте грозде става хубаво вино, убеден е той. На етажерката му можете да видите вина от Португалия, Франция, Македония. Тази колекция бива попълвана постоянно и скоро ще можете да се насладите на еликсири от Южна Африка, Южна Америка, Испания, Австралия, Нова Зеландия и всяка точка на Земята до която винарският му усет може да достигне. Основната му цел, обаче, е да покаже възможностите на българското вино като от всеки регион подбира типични за страната ни сортове – врачански мискет, врачанска теменуга, мавруд, рубин, ранна мелнишка лоза, широка мелнишка лоза, карловски мискет и тамянката, която може да не е типична, но е все още неизвестна. Изключителен е фактът, че сред богатия избор от вина можете да намерите едно специално създадено за Борис и Vino Culture от изба Вила Санта Мария. Съчетава сортовете по свой вкус до достигането до едно неповторимо вино със световно качество.А за виното, естествено трябва и мезе. Във винения бар се ползват различни имена за мезелъка- тапас, брускети, разядки. Кухнята си Борис определя като скромна, но пък изцяло домашна. Всичко се приготвя в малки количества, за да може при поднасянето си да бъде максимално прясно. Брускети, разядка от маслини, домашен пастет, домашен ябълков кекс , чийзкейк и каквото ви хареса от написаното по черните дъски. Макар да има няколко фиксирани ястия, почти всеки ден се появява по нещо ново.

Между стените на Vino Culturе културата не е насочена само към виното. Провеждат се концерти, литературни четения, а съвсем скоро ще има и галерия, която се очаква да бъде много, много активна. Истината е, че французинът, работил мястото преди Борето е автор на голяма част от интериора, но духа вътре създаде новия му стопанин– свещници с коркови тапи, картини и меню, ръчно изписано върху огледало. Каква по-голяма идилия от лятна нощ с дъх на бяло вино, под скалите на Трихълмието.


Източник: kapana.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Alexandra Estate - Merlot 2013, Дегустация: златното шардоне на България, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, София се превръща отново в столица на българското вино!, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, “1000 км около София”, Вино според характера, White Cuvee Barel Fermented 2015 - Maryan Winery, Особености на консумацията на алкохол по света, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Брад Пит показа лозята си във Франция, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Хайде на училище…по бира!, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Пет рецепти с червено вино, Rose 2013 - Dives Winery, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, 15 любопитни факта за виното, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Приключения по пътя на божолето, DiVino Топ 50 за 2015, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Coravin- иновативна джаджа, Discover.Vino - Другата Европа, Гроздовите семки са извор на здраве, Telish- Chalet Merlot 2007, Цените на виното по света

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове