Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Villa Santa Maria, Terra Tangra Winery, Пловдив става вино столица през ноември, Tragata 2013 - Cabernet Sauvignon - Sopot Winery, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Всички френски вина съдържат пестициди, Колекционерите на вино се насочват към портото, Telish- Chalet Merlot 2007, Винен аромат от Асеновград, 50 повода да празнуваме българското вино, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Най-добрите храни-приятели на вино, 10 причини да пием розе, Ура за сира!, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Rose 2016 - Terra Tangra, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, Discover.Vino - Другата Европа, Вино, секс и още нещо ..., Ден на виното на река Дунав, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове