Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Винарски изби в частни домове, Чаши за вино, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Черга Розе 2012 Домейн Менада, Как чашата помага на виното, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Как да си гледате на… вино?, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Още едно вино създадено от музиканти, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Вино и стил - еп.10, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Какво издава виното за характера на човека ?, Разпознавате ли хубавото вино, Как да се избавим от излишните килограми, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Винарна "Малката звезда", Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Тероар - еп.5, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Ранна мелнишка лоза, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Как да се справим с безсънието, Винарска изба “Манастира”, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове