Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Правят град на виното, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Защо виното се съхранява в бъчви?, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Cabernet Franc 2013 - Spiritus Sanctus, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Дегустация: златното шардоне на България, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Хайде на училище…по бира!, Акценти Винзавод Асеновград, Дефиле на младото вино 2014 - Програма и участници, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Микро дегустация на мега Пиемонте, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Колекционирането на вино като инвестиция, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Отновo е време за DiVino.Taste!, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, 10 причини да станете любител на виното, Вино - цени и рекорди, “Tирбушон” от бъдещето, Експериментът - майка на виненото разнообразие, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Стандартната бутилка за вино, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г.

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове