Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Пино Гриджо - с много лица, Продукти на VIA VERDE, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, VIA VERDE, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, 10 смешни наименования на марки вино, Отновo е време за DiVino.Taste!, Истинското вино - бариера пред рака!, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Ако сънуваш вино, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Винарска изба "Ямантиев", Villa Bassarea Chardonnay 2015, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Discover.Vino представя специалните вина!, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Вино и стил - еп.5, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Време за бъчви!, Въпрос с повишена трудност !, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Зелено вино, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Едно фино, моля!, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове