Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Винобалканика 2015: резултатите, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Кратък урок за ароматите във виното, С дъх на рубин под Трихълмието, Участници - Сомелиер на годината 2017, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Виното вече има свой дом в Бургас, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Местните сортове – още един шанс за българските вина, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Витализирани вина дебютираха на „Винария“ и грабнаха медали, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Продукти на "Вила Юстина", Виното като любовник, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Chardonnay Gorchivka 2013, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Tendenz 2015 - Rupel Winery, 50 повода да празнуваме българското вино, Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа, Кулинарно кино с гурме вечери, Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока..., Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове