Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Divino magazine - брой 3, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Компоненти на дегустацията I: Окото, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Изповедта на Мишел Ролан, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров, Виното вече има свой дом в Бургас, Експертите са типичен пример за винената мода., White Cuvee Barel Fermented 2015 - Maryan Winery, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Стандартната бутилка за вино, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Цените на виното по света, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Как да се насладим на истинското вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове