Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Варна е на второ място по консумация на вино след София

Варна е на второ място по консумация на вино след София

СПОДЕЛИ


Вторият по големина пазар на вино в България е именно този в морската ни столица. Първенец е софийският, а след него се нареждат тези в Бургас, Хасково и Пловдив.

Винарската култура на българина става все по-висока, отбеляза инж. Цанко Станчев, председател на Черноморската регионална лозаро-винарска камара - Варна. Наблюденията му показват, че белите вина и розетата са най-предпочитани у нас. Основна причина за това е високата им консумация през лятото, когато мнозина ги предпочитат пред бирата, информира Дарик.

У нас се продават вина родно производство на цена от 4-5 евро, които не отстъпват по качество на италианските с цена 15-16 евро. На пазара обаче има и нискокачествени чужди вина, внасяни на цена 1-2 евро. Някои от предлаганите италиански вина пък са на 2-3 години, което показва, че в родината им не са успели да ги продадат, коментира специалистът.

Едни от най-добрите родни производители на вина ще се включат в Националното изложение „Фестивал Вино и храна" (25-27 април), домакин на което ще е Дворецът на културата и спорта. Фестивалът ще премине под надслов „Изберете българското". Ще се проведе за втора поредна година, като продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век до днес.

По време на изложението ще има зона „Ресторантът" с 3-степенно гурме меню за посетителите изцяло от продукти родно производство. Ястията ще се приготвят от майстори готвачи от Варна и Стара Загора, разкри Петър Йоргов от Българската асоциация на професионалните готвачи.

Един от специалитетите в първия ден ще е салата „Варна", която шеф Йоргов (носител на титлата "Готвач на България" за 2009 година и главен готвач на известен варненски ресторант) ще приготви само от продукти, отгледани във Варненско - розови домати, краставица, зелена салата, черни миди, тарама хайвер от калкан, репички, маринован лук, маточина и сухар с орехи и копър.

Тук са едни от най-добрите готвачи в страната, което е основание Варна да се смята за гурме столицата на България, споделиха организаторите. Амбициите са фестивалът да стане постоянен, отбеляза Соня Георгиева, шеф на общинската дирекция „Туризъм". Според нея провеждането му тази година е чудесна възможност да бъдат слети големите празници Великден и Гергьовден.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Изповедта на Мишел Ролан, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Червено Вино - общ преглед, Вино и стил - еп.1, Вино и стил - еп.10, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Divino magazine - брой 1, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Вино и стил - еп.8, Вино и стил - еп.4, Какво не знаем за червените вина, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Тероар - еп.2, Ползата от червеното вино била преувеличена, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Какво вино за кое сирене е подходящо, Солта подобрява вкуса на виното, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", Каталог Августиада 2015, BIWC 2015 участници, Мидалидаре Естейт

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове