Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Красотата на френското вино

Красотата на френското вино

СПОДЕЛИСнимка: capital.bg

Казват, че Испания притежава най-много площи, а Италия някои години произвежда по-голямо количество вино, но въпреки това Франция си остава нацията на виното. Хиляди хора определят Франция като синоним на виното, но не на някакво обикновено, а на вино с изтънчен вкус и изключителни качества.

Лозята във Франция се разпростират на 900 000 хектара и дават годишно 60 милиона хектолитра вино, което е на стойност между 50 и 60 милиона евро или 7-8 милиарда бутилки. С тези количества Франция се определя като най-големият производител на вино в света.

Освен производствените мащаби Франция е една от държавите с най-голяма история в производството на вина. То датира още от римско време 6 века преди Христа, с колонизацията на Южна Галия от гръцки заселници. Лозарството започва да процъфтява със създаването на гръцката колония Марсилия. Римската империя дава лиценз на цели региони в южната част за производство на вино. Християнството и винарството 3-4 век преди Христа се развиват неразделно, като голяма част от монасите се занимават с винарство и лозарство и се усъвършенстват във винени умения. Най-добрите лозя се водят собственост на манастирите и тяхното вино се определя като най-висококачествено.

Всяка държава, която се стреми към международно признание в областта на винарството, копира стила на вината от Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан или Прованс. Френските сортове шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира могат да бъдат намерени навсякъде по света. Много страни се опитват да достигнат високото качество на френското вино и правят вино от местни лозя по френски образец и технологии. Много рядко се случва на международни състезания и дегустации някое френско вино да бъде изместено от първото място.

В помощ на специалистите и винолозите много спомага климатът на страната. Франция граничи с Атлантическия океан и Средиземно море. Френските винени региони са разположени между 42° и 50 ° северна ширина. В Южна Франция средиземноморският климат е гаранция за узряването на гроздето, а хладният въздух, идващ от морето не позволява изпаряването на ароматните и вкусови вещества. Известни винени региони във Франция са: Божоле, Бордо, Британи, Бургундия, Шампан, Корсика, Лоара, Норманди, Прованс, Савой.

Франция е известна най-вече с червеното си вино, като то представлява 75% от цялата й продукция. Областите, които са известни с друго вино, са Елзас, Бургундия, Шампан и бреговете на р. Лоара. В Южна Франция розето играе решаваща роля, като то отлично се комбинира с местната кухня през горещото лято, противно на червеното вино. Розето идва от Прованс и долината на Рона.

От сортовете първо място по производство заема Каринян (Carignan) от област Миди. Произвежда се на 150 000 хектара. На 130 000 хектара се простира сортът Уни Блан (Ugni Blanc), като основната суровина на производството е коняк. Гренаш (Grenache) е следващият сорт по площ – 90 000 хектара по бреговете на река Рона, Миди и Прованс. Мерло заема четвърто място – на 60 000 хектара. Сензо (Cinsault) присъства в почти всички добри южнофренски вина. Простира се на площ 50 000 хектара. Но от всички сортове на френските вина неминуемо води Каберне Совиньон. Отглежда се в област Бордо предимно, на 40 000 хектара. Шардоне е следващият световноизвестен сорт с неговите 25 000 хектара. Пино Ноар от област Бургундия е на 23 000 хектара; Каберне Фран - 22 000 хектара и Сира, най-добрият сорт от долината на Рона, 15 000 хектара.

Източник: frenchwine.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

„ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Cabernet Sauvignon 2003 - Rousse Winery, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, И замириса на..., 100 милиона години храна - Вечеря посветена на една ценна книга, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, Основни правила за етикет и протокол на масата, 10 смешни наименования на марки вино, Дефиле на младото вино 2016, Акценти Винзавод Асеновград, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Винарна Свищов, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, WiFo – да поговорим за вино и храна, Насладете се на живота с новата книга на Gourmet Publishing, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Звукът на виното, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Защо да изберем българското вино ?, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Винария 2016, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот...

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове