Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Красотата на френското вино

Красотата на френското вино

СПОДЕЛИСнимка: capital.bg

Казват, че Испания притежава най-много площи, а Италия някои години произвежда по-голямо количество вино, но въпреки това Франция си остава нацията на виното. Хиляди хора определят Франция като синоним на виното, но не на някакво обикновено, а на вино с изтънчен вкус и изключителни качества.

Лозята във Франция се разпростират на 900 000 хектара и дават годишно 60 милиона хектолитра вино, което е на стойност между 50 и 60 милиона евро или 7-8 милиарда бутилки. С тези количества Франция се определя като най-големият производител на вино в света.

Освен производствените мащаби Франция е една от държавите с най-голяма история в производството на вина. То датира още от римско време 6 века преди Христа, с колонизацията на Южна Галия от гръцки заселници. Лозарството започва да процъфтява със създаването на гръцката колония Марсилия. Римската империя дава лиценз на цели региони в южната част за производство на вино. Християнството и винарството 3-4 век преди Христа се развиват неразделно, като голяма част от монасите се занимават с винарство и лозарство и се усъвършенстват във винени умения. Най-добрите лозя се водят собственост на манастирите и тяхното вино се определя като най-висококачествено.

Всяка държава, която се стреми към международно признание в областта на винарството, копира стила на вината от Бордо, Бургундия, Лоара, Шампан или Прованс. Френските сортове шардоне, совиньон блан, каберне совиньон, мерло и сира могат да бъдат намерени навсякъде по света. Много страни се опитват да достигнат високото качество на френското вино и правят вино от местни лозя по френски образец и технологии. Много рядко се случва на международни състезания и дегустации някое френско вино да бъде изместено от първото място.

В помощ на специалистите и винолозите много спомага климатът на страната. Франция граничи с Атлантическия океан и Средиземно море. Френските винени региони са разположени между 42° и 50 ° северна ширина. В Южна Франция средиземноморският климат е гаранция за узряването на гроздето, а хладният въздух, идващ от морето не позволява изпаряването на ароматните и вкусови вещества. Известни винени региони във Франция са: Божоле, Бордо, Британи, Бургундия, Шампан, Корсика, Лоара, Норманди, Прованс, Савой.

Франция е известна най-вече с червеното си вино, като то представлява 75% от цялата й продукция. Областите, които са известни с друго вино, са Елзас, Бургундия, Шампан и бреговете на р. Лоара. В Южна Франция розето играе решаваща роля, като то отлично се комбинира с местната кухня през горещото лято, противно на червеното вино. Розето идва от Прованс и долината на Рона.

От сортовете първо място по производство заема Каринян (Carignan) от област Миди. Произвежда се на 150 000 хектара. На 130 000 хектара се простира сортът Уни Блан (Ugni Blanc), като основната суровина на производството е коняк. Гренаш (Grenache) е следващият сорт по площ – 90 000 хектара по бреговете на река Рона, Миди и Прованс. Мерло заема четвърто място – на 60 000 хектара. Сензо (Cinsault) присъства в почти всички добри южнофренски вина. Простира се на площ 50 000 хектара. Но от всички сортове на френските вина неминуемо води Каберне Совиньон. Отглежда се в област Бордо предимно, на 40 000 хектара. Шардоне е следващият световноизвестен сорт с неговите 25 000 хектара. Пино Ноар от област Бургундия е на 23 000 хектара; Каберне Фран - 22 000 хектара и Сира, най-добрият сорт от долината на Рона, 15 000 хектара.

Източник: frenchwine.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Участници - Сомелиер на годината 2017, За виното – с любов ...и още нещо, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, Розе Свети Илия 2009, Най-скъпите видове шампанско в света, Божоле нуво - 2016, Ако сънуваш вино, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Добра година за винопроизводителите, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Villa Bassarea Chardonnay 2015, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Вино и стил - еп.7, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, Вино и стил - еп.3, Българското вино – дар от тракийските богове, Винарска Изба Тера Тангра, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Телиш/Кастра Рубра, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Пино ноар и деликатеси, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Винарска изба “Манастира”, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове