Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Как да избираме вино по празниците

Как да избираме вино по празниците

СПОДЕЛИПрез цялата година, но особено по празниците по магазините има разнообразие от хиляди видове вина. Покрай Коледно-новогодишните празници се закупуват промишлени количества от ароматната течност. Добрите познавачи и ценители преценяват с лекота кое вино е подходящо за съответния празник. За останалите любители на виното можем да препоръчаме стандартни техники как да подберат наистина добро вино.

Ако не знаете много за вината, не се хвърляйте да избирате по цена или дизайн на бутилката. Отделете време, за да съберете информация. Част от нея се съдържа върху етикета. Ако избирате вино от FrenchWine.bg има подробно описание на всяко вино. Какво ви трябва?

- Година на производство – колкото по-отлежало е виното, толкова вкусът му е по-наситен и става все по-хубаво;

- Произход на виното;

- Дали е брано на ръка;

- Реколта;

- Вид на виното – червено, бяло, розе, био, пенливо;

- Категория – трапезно, регионално, качествено;

- Производител или фирмата, която го бутилира;

- Обем на опаковката;

- Съдържание на алкохол.

- Цена – тя не е показател за качество, зависи от търсенето и от комплексни фактори, изброени по-горе;

- Вкус – ако ви се предоставя възможност, опитайте виното, преди да го закупите. Правилото е: колкото по-дълго се запази вкусът в устата ви, толкова е по-качествено виното.

Следващото нещо, което е необходимо да направите, е да проверите кое вино е подходящо за храната, която смятате да приготвяте по празниците. Виното допълва различните храни. Червеното е подходящо за месо, а бялото за риба и пилешко.

Важно е да купувате вино от утвърдени производители, за да предотвратите рисковете за здравето си и това на вашето семейство и гости. Винаги избирайте бутилка с коркова тапа или винт, но никога с капачка от синтетичен корк.

Сервирайте виното с подходяща температура – между 16 и 18 градуса.

И не на последно място – насладете се на направения от вас добър избор и го споделете с приятели.

Източник: frenchwine.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Стандартната бутилка за вино, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, България не си пада особено по виното, показва изследване, Rose 2016 - Terra Tangra, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, На Трапезата на Wine & Food Society, Melnik 55 - Libera Estate 2015, България ще бъде домакин на Световния конгрес по лозарство и винарство, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Как да се ориентираме на винения пазар, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, Да поговорим за вино и храна, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Награди на Балканския международен винен конкурс (BIWC 2018), Най-скъпо продаденото бяло вино, Още едно вино създадено от музиканти, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, Канадец прави вино от домати, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Melnik 55 - Libera Estate 2015, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Кога отлежалото вино е по-хубаво?, Етикети за вино / Wine labels, Най-скъпо продадените вина в света, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, New Bloom Winery - Rose 2016, Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Вино и стил - еп.5, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове