Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Coravin- иновативна джаджа

Coravin- иновативна джаджа

СПОДЕЛИНововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след отварянето ѝ.
Робърт Паркър промотира изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна джаджа - семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар, снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако се преминава от червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща употреба. Тази система работи само с тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на Coravin
Особено полезна при отваряне на стари и скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на тапата
Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
След работа с Coravin бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите - без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Топ 10 на джаджите за любители на вино, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Цените на виното по света, Вино и стил - еп.7, Пино ноар и деликатеси, Вила Юстина – отличие в бутилка, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Продукти на Винарна Свищов, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Бяло вино с месо? Естествено!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Как да избираме вино по празниците, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Серия SPANCHA 2016 - Rupel Winery, Ура за сира!, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Как виното научи Пирло на футбол, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Винен уикенд 2013, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Приключения по пътя на божолето, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Топ 10 винени барове в Париж !, Фалира доставчик на вино за милиардери, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Три български червени вина за края на лятото, Българско сирене за българско вино !

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове