Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Coravin- иновативна джаджа

Coravin- иновативна джаджа

СПОДЕЛИНововъведението е дело на калифорниеца Greg Lambrecht.
Всичко започва с бременността на жена му, която спира да пие вино в продължение на месеци.Голям ценител на виното, съпругът ѝ не е искал да прахосва цяла бутилка вино след отварянето ѝ.
Робърт Паркър промотира изобретението в сайта си (нещо много рядко и нетипично за него) и публикува две видео презентации със създателя му.
Сайтът на списание Декантер също пише за изобретението.

Как се е осъществила идеята на създателя ?

Работейки в сферата на медицината той е имал опита , че една игла може лесно да пробие корка и да изтегли определено количество вино без това да се отразявa на качеството му. След 14 години на усъвършенстване и цели 23 протoтипа, резултатът е иновативна джаджа - семпла и лесна за употреба. Изобретението е наречено Coravin, и е изработено от алуминий и черна пластмаса.

Coravin е мини резервоар, снабден с капсула аргон - инертен газ, който оказва натиск върху виното и с помощта на игла деликатно пробива целостта на тапата. Еластичната структура на натуралния корк позволява да се пробие без усилие и най-вече да се извади иглата без да проникне кислород. Само след няколко секунди коркът възстановява първоначалната си форма.Ако се преминава от червено към бяло вино с леко натискане се акумулира налягане, което изтласква капките вино, останали в иглата. За финал иглата се изплаква с топла вода, за да се подготви за следваща употреба. Тази система работи само с тапи от натурален корк, неподходящa е за синтетични тапи или композитни (смес от корк и силиконови частици).

Позитивни страни на Coravin
Особено полезна при отваряне на стари и скъпи вина, при които е голяма вероятността от разрушаване на тапата
Аргонът заема пространството, което се освобождава от инжектираното вино и го предпазва от окисляване.
След работа с Coravin бутилката може да се обръща на всички страни без никакъв риск

Тази система би била много полезна за професионалисти, колекционери и особено къщите за търгове – лесен и сигурен начин за установяване на автентичността на виното. В момента се продава само в САЩ срещу 299долара, но може да бъде поръчан в още 25 страни за 224 евро.
Coravin може да се продава в Европа от 2014 година, ако нейният създател намери дистрибутор. Съществува и специален модел Coravin Flight Ready предназначен за ползване в самолетите - без капсула на цена 279 дол. или 208 евро. Една капсула е достатъчна за 15 чаши и струва 10.95 долара или около 8 евро.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

MH WINE SELECTION, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Айсвайн или "Ледено вино", Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Как да се справим с безсънието, Августиада 2016 награди, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Теодосий Спасов открива "Дефиле на младото вино - 2016", Villa Yustina Rouge 2016, DiVino Топ 50 за 2015, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Debut Red 2014 - Via Verde, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Броени часове до „Фестивал вино и храна” - Варна 2018 г, Винарска Изба Тера Тангра, Разпознавате ли хубавото вино, Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ - най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Odrysia Gris 2015 - Arcadia Vineyards, Дъб и вино – неповторима комбинация, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Отновo е време за DiVino.Taste!, Августиада 2016 награди, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Виното и звездите, Bergule Rose 2016 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове