Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

СПОДЕЛИСомелиерският закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло, бе доказан от японски учени, които анализираха почти сто разновидности вино в продължение на месеци.

Биохимикът Такаюки Тамура събирал дегустатори, които да опитат различни съчетания на риба и вино.

Оказало се, че бялото вино изостря вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя неприятен вкус в устата.

Учените все още не могат да дадат обяснение на този факт, но е ясно, че бялото вино може да се пие с риба, морски дарове и голяма част от зеленчуците.

В състава на всяко вино влиза и желязо, но концентрацията му зависи от сорта грозде, годината на реколтата и мястото на произход.В бялото вино желязото е доста по-малко, отколкото в червеното, затова то не пресича с вкуса си вкуса на други продукти със слабо съдържание на желязо като риба и морски дарове.

От друга страна червеното вино съдържа високо ниво на радикали на желязото и това му дава свойството да засилва вкуса на всяка храна.

Дегустаторите, които месеци наред опитвали червено вино с риба, усещали, как рязко се изострял вкуса на рибата. Оттук учените направили извод, че сомелиерският закон е верен, защото червените вина съдържат много желязо.

Но има и изключения – например напитките, които са от реколти от сухи гористи местности, например подножието на Андите.

В чилийските червени вина има ниско съдържание на железни радикали, затова те могат да се пият с риба и морски дарове, без да влошават вкуса им. Същото се отнася и за розовите вина.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Винарски изби в частни домове, Експертите са типичен пример за винената мода., Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Vinoar - Пийте за здраве !, Какво не знаем за червените вина, Вино и стил - еп.9, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Вино с марката Шалкенбош, Препоръки за здраве с грозде и вино, Вила Мелник, Още едно вино създадено от музиканти, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Rubin 2013 - Santa Maria, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Вила Юстина, Виното и звездите, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Траминерите на България, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Какво ще опитате на WiFo, Десертни бели сортове, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Ако сънуваш вино, “Дефиле на младото вино” 2017, Белите блендове на България - игра на въображението

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове