Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба

СПОДЕЛИСомелиерският закон – месото да се сервира с червено вино, а рибата – с бяло, бе доказан от японски учени, които анализираха почти сто разновидности вино в продължение на месеци.

Биохимикът Такаюки Тамура събирал дегустатори, които да опитат различни съчетания на риба и вино.

Оказало се, че бялото вино изостря вкусовите качества на рибата, а червеното ги пресича и оставя неприятен вкус в устата.

Учените все още не могат да дадат обяснение на този факт, но е ясно, че бялото вино може да се пие с риба, морски дарове и голяма част от зеленчуците.

В състава на всяко вино влиза и желязо, но концентрацията му зависи от сорта грозде, годината на реколтата и мястото на произход.В бялото вино желязото е доста по-малко, отколкото в червеното, затова то не пресича с вкуса си вкуса на други продукти със слабо съдържание на желязо като риба и морски дарове.

От друга страна червеното вино съдържа високо ниво на радикали на желязото и това му дава свойството да засилва вкуса на всяка храна.

Дегустаторите, които месеци наред опитвали червено вино с риба, усещали, как рязко се изострял вкуса на рибата. Оттук учените направили извод, че сомелиерският закон е верен, защото червените вина съдържат много желязо.

Но има и изключения – например напитките, които са от реколти от сухи гористи местности, например подножието на Андите.

В чилийските червени вина има ниско съдържание на железни радикали, затова те могат да се пият с риба и морски дарове, без да влошават вкуса им. Същото се отнася и за розовите вина.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, Как да си гледате на… вино?, Траминерите на България, Contenplations Rose 2016 - Katarzyna Estate, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Шато Копса, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Terra Tangra Winery, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, И замириса на..., Как се съчетават постни ястия с червено вино?, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Винарна Свищов, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, 10 смешни наименования на марки вино, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Августиада 2016 награди, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Ако сънуваш вино, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Divino magazine - брой 5, Български тероари, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, GastronomiX 2016, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове