Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Розе от България и от Прованс, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Discover.Vino Южна Америка – 08 октомври 2015, Световните винени сортове, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Седемте най-често допускани грешки при избора на вино, Angel's Estate Rose 2016, За виното – с любов ...и още нещо, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Каква чаша да изберем ?, Винен уикенд 2013, Discover.Vino Северна Италия, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Как да разчетеш етикета на шампанското, Как да разберем “Натуралните вина”, Дрождите влияят много върху аромата на виното, Syrah 2014 - Villa Bassarea, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Вино, секс и още нещо ..., Най-популярните червени вина, WiFo – да поговорим за вино и храна, Лятото и виното, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Syrah 2014 - Villa Bassarea, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, Фалира доставчик на вино за милиардери

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове