Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Discover.Vino Северна Италия, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Meandra 2012 - Domain Marash, Защо виното се съхранява в бъчви?, 10x - Въпрос на нос, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Винарска изба "Ямантиев", Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Как да избираме вино по празниците, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Alexandra Estate - Merlot 2013, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Тероар - еп.4, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Пет рецепти с червено вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове