Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Зелено вино, WiFo – да поговорим за вино и храна, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Как да се избавим от излишните килограми, Подземна спираловидна домашна изба, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Компоненти на дегустацията I: Окото, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Creative wine arts - част 1, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Terra Tangra Merlot 2015, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Виното като любовник, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Ден на виното и любовта 14 февруари, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г.

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове