Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » С какво вино е подходящо да готвим

С какво вино е подходящо да готвим

СПОДЕЛИВиното може да придаде на всяко ястие незабравим аромат и вкус, да подчертае всички достойнства, но също и да убие аромата на основата съставка. Затова е добре да знаем как да ползваме виното, когато готвим с него.

Обикновено, докато готвя, си сипвам чаша вино - същото, което ще добавя в рецептата. За готвене не е необходимо да използваме много скъпи вина, но все пак то трябва да е приятно и за пиене. Лошото вино - може да прехвърли отрицателните си качества и на най-хубавото ястие, а скъпото - защо да не се насладим на качествата му по-късно.

Най- често виното се прибавя още към средата на готвенето, за да има време алкохолът да се изпари от ястието, а продуктите да се обогатят с вкуса му. С топлинната обработка ароматът на виното в ястието става по- наситен, така че е важно да не прекаляваме с количеството. Колкото по- светъл е цветът на виното, толкова по-малко време за готвене му трябва. Освен вкусно, ястието е и по-здравословно, защото киселините в него помагат за редуцирането на животинските мазнини.

Освен за готвене, виното може да се използва за сосове - най-често срещан е този, в който се добавя вино в соса, останал от печене на месото. За рибата е подходящо бялото вино. Приблизително правилото е: светло месо - бяло вино, тъмно месо - червено вино.

Тъй като вината съдържат киселина, е добре да готвим в подходящи съдове, които не се окисляват - това изключва веднага алуминиевите съдове.

Можете да използвате виното и като съставка за мариноване. Основно се използва червеното вино, тъй като съдържащите се в него танини правят месото по-крехко, а киселините допринасят другите съставки в маринатата да се абсорбират по-добре. Така, месото става не само по-вкусно и ароматно, но не изсъхва при печенето, като му предава и леко глазиран вид.

Източник: hera.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

„Последният пир“ възпява вкуса на манията, Подземна спираловидна домашна изба, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Приключи Балкански винен фестивал 2015, какво дегустирахме и какво научихме., Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Вила Мелник, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Компоненти на дегустацията II: Носът, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Винария 2012, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Кои са най-големите митове и истини за виното?, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Най-популярните цитати на известни личности за виното, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", GastronomiX 2016, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, Rose - 2016 Orbelia Winery, MH WINE SELECTION, Тракия Cabernet Sauvignon Reserve 2012 Винарска изба "Манастира", Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Каква чаша да изберем ?, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове