Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Изповедта на Мишел Ролан, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Новите вина на Вила Мелник за 2016, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Винарски изби в частни домове, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Винени фестивали и изложения, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, 4 признака, че сме алергични към вино, Riverside 2015 - Manastira Winery, Кратък урок за ароматите във виното, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Има нещо странно в това вино, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Divino magazine - брой 5, Summer Taste: РОЗЕ И ПРОВАНСАЛСКА КУХНЯ + премиера на книгата 4 СЕЗОНА В БУРКАНИ, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Телиш/Кастра Рубра, Enigma Syrah 2014 - Malkata Zvezda, Дефиле „Вино и гурме“ 2018, Wines of The Ages 2017 - Пловдив, Вино с марката Шалкенбош, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Всички френски вина съдържат пестициди, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Cabernet Sauvignon 2015 - Spiritus Sanctus, 25 произведения от коркови тапи, Уникална винарска изба, Midalidare ROCK in the wine valley

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове