Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Terra Tangra Winery, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Основни правила за етикет и протокол на масата, Технология за производство на бяло вино, Продукти на Винарна Свищов, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, DiVino.Taste 2015 обзор !, Divino magazine - брой 6, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Discover.Vino Северна Италия, Винарска изба Брестовица, Защо чашата има значение, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Топ 10 на кулинарния туризъм в Европа, Divino magazine - Брой 4, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове