Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

LEGIO I Sauvignon Blanc 2014 - Винарна Свищов, Tragata Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Винарска изба Сопот, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Енолог на годината 2015, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Coravin- иновативна джаджа, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Топ 10 винени барове в Париж !, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, Винарска изба Брестовица, Звукът на виното, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Бутилиране на вино в домашни условия, Винария 2012, Slow Food гостува на DiVino.Taste, DiVino Топ 50 за 2015, Ако сънуваш вино, Има два вида жени, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Между по-кисело и по-сладичко вино, Ethno Chardonnay 2010, Ден на виното на река Дунав, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове