Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti

СПОДЕЛИ


Двама италианци, баща и син, са задържани с европейска заповед в рамките на операция срещу мащабна мрежа за фалшификация на вина от прочутото Romanée-Conti в Бургундия. Според прокуратурата в Дижон приходите от подправените вина възлизат на над 2 милиона евро. Полицейската операция е проведена в средата на октомври едновременно в Германия, Италия, Холандия, Великобритания и Кипър с участието на Европол и Евроюст. Френските власти очакват сега решението на Италия за поисканата екстрадиция на двамата задържани, които се смятат за организатори на схемата. 

Щетите от фалшифицирането на вина представляват 20 % от международната търговия с вино. Засега това явление засяга единствено най-скъпите бутилки, но именно заради това се възприема изключително сериозно от производителите. Примерите за фалшиви топ вина, особено в новото Ел дорадо Китай, зачестяват и един от тях е изключително творческия подход при едно Romanée-Conti 2006 (виж галерията). Всичко изглежда на пръв поглед съвсем нормално, но при вглеждане става ясно, че виното е бяло, а Romanée-Conti е най-прочутото наименование за червени вина в Бургундия. На етикета е изписано като произход Appellation Côteaux du Languedoc contrôlée (наименование, което географски се намира близо до границата с Испания), а под него пише и сухо бяло вино (vin blanc sec). Още по-интересно е означението, че виното не е поставено (бутилирано) в..., както се изписва обикновено, а е поставено в Монпелие (en montpellier).

Официални данни за фалшифицираните вина в Китай не съществуват, но някои експерти признават, че до 40% от внесените там бутилки са подправени. Става дума осново за фалшиви етикети и обикновено вино предлагано в оригинални бутилки, които се продават на черния пазар. Сайтове за онлайн търговия като eBay и френския leboncoin често предлагат празни бутилки от най-прочутите производители и то на доста високи цени (виж галерията). Фалшификатите обикновено засягат най-скъпите вина и затова производителите призовават след изпиване бутилките да се унищожават. Друг пример за размерите на фалшификациите е фактът, че от Romanée Conti реколта 1945 са произведени две бъчви. През пролетта на тази година лозята измръзнали и затова винарите успяли да пуснат на пазара едва 600 бутилки. Само през последните 25 години, в различни краища на света и най-вече в Китай, са продадени еквивалент на десет бъчви!

Какъв е интересът към българските вина в чужбина и да чакаме ли вълна от фалшификати на родните ни топ реколти, може да научите по време на DiVino.Taste 2013. Третото издание на най-големия форум за българско вино ще се проведе на 16 и 17 ноември в зали 6 и 8 на НДК в София. Повече информация може да намерите тукИзточник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

50 повода да празнуваме българското вино, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Защо чашата има значение, Кратък урок за ароматите във виното, Вино, Храна и Туризъм 2017, Creative wine arts - част 1, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Готови ли сте за БАЛКАНСКА ВИНЕНА ФИЕСТА ?, Виното помага и на бъбреците, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Пандизчии правят бяло вино, Розе за всеки джоб, Виното не вреди на бременността, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Лятото и виното, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Как да комбинираме вино и салата, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Вино и стил - еп.6, Vinoar - Пийте за здраве !, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Български тероари, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, VIA VERDE, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове