Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

СПОДЕЛИ

Награгада на Винпром Пещера и титлата бяха присъдени на Пламен Димитров

Гледали ли сте филм в който главния герои дегустира на сляпо и познава? Е в Холивуд може и да е актьорска игра , но в реалния живот, в София, същото такова безпогрешно назоваване произтича от неподправения талант на Пламен Димитров. То, и други негови умения, тази седмица му осигуриха наградата на Винпром Пещера за Най-добър сомелиер на България за 2013 в конкурса на Международната асоциация на сомелиерите (ASI).

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.


Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти - сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, главният готвач и многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, специалистите в областта на комуникационните умения и пезентация Йордан Танковски и Емил Розов, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова - председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото, където ще защитава честта на Българския сомелиер.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Домейн Менада, Три аржентински вина от малбек, Как да се ориентираме на винения пазар, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Какво да направим с неизпитото вино?, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Винарски изби в частни домове, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Български тероари, 3 стила шардоне и как да ги откриете, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Пиянството на зодиакалните знаци, Време за бъчви!, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Белите блендове на България - игра на въображението, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Розе за всеки джоб, Солта подобрява вкуса на виното, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове