Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

СПОДЕЛИ

Награгада на Винпром Пещера и титлата бяха присъдени на Пламен Димитров

Гледали ли сте филм в който главния герои дегустира на сляпо и познава? Е в Холивуд може и да е актьорска игра , но в реалния живот, в София, същото такова безпогрешно назоваване произтича от неподправения талант на Пламен Димитров. То, и други негови умения, тази седмица му осигуриха наградата на Винпром Пещера за Най-добър сомелиер на България за 2013 в конкурса на Международната асоциация на сомелиерите (ASI).

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.


Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти - сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, главният готвач и многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, специалистите в областта на комуникационните умения и пезентация Йордан Танковски и Емил Розов, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова - председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото, където ще защитава честта на Българския сомелиер.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Divino magazine - брой 5, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Беса Валей, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, Български вкусотии обраха наградите в конкурса „Изборът на потребителя“, Rose 2016 - Terra Tangra, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Защо точно шардоне?, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, Розе за всеки джоб, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, Компоненти на дегустацията II: Носът, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Mystery Debut - Cabernet Sauvignon 2015 Afuzov Winery, Създадоха първото в света вино, ароматизирано с кола, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Вино, узряло с музика, и арт бутилки дебютират на „Винария 2018“, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Alexandra Estate, Музеят на виното, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Four Friends Chardonnay 2013

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове