Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

СПОДЕЛИ

Награгада на Винпром Пещера и титлата бяха присъдени на Пламен Димитров

Гледали ли сте филм в който главния герои дегустира на сляпо и познава? Е в Холивуд може и да е актьорска игра , но в реалния живот, в София, същото такова безпогрешно назоваване произтича от неподправения талант на Пламен Димитров. То, и други негови умения, тази седмица му осигуриха наградата на Винпром Пещера за Най-добър сомелиер на България за 2013 в конкурса на Международната асоциация на сомелиерите (ASI).

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.


Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти - сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, главният готвач и многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, специалистите в областта на комуникационните умения и пезентация Йордан Танковски и Емил Розов, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова - председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото, където ще защитава честта на Българския сомелиер.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Събират мостри на български ракии за престижен световен конкурс, Брад Пит показа лозята си във Франция, Защо французите получават рядко инфаркт?, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Основни правила за етикет и протокол на масата, Китайски винен тигър, Бутилиране на вино в домашни условия, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Вино и стил - еп.3, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Българското вино – дар от тракийските богове, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, 3 - те най-скъпите вина !, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Препоръки за здраве с грозде и вино, Розе за всеки джоб, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, DiVino.Taste 2017 представя прочути винарски региони, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Най-скъпо продаденото бяло вино, Divino magazine - брой 6, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Сира в бутилката

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове