Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

Най-добрият сомелиер на България за 2013 е Пламен Димитров

СПОДЕЛИ

Награгада на Винпром Пещера и титлата бяха присъдени на Пламен Димитров

Гледали ли сте филм в който главния герои дегустира на сляпо и познава? Е в Холивуд може и да е актьорска игра , но в реалния живот, в София, същото такова безпогрешно назоваване произтича от неподправения талант на Пламен Димитров. То, и други негови умения, тази седмица му осигуриха наградата на Винпром Пещера за Най-добър сомелиер на България за 2013 в конкурса на Международната асоциация на сомелиерите (ASI).

На финалния кръг на конкурса на Международната сомелиерска асоциация (ASI) той и другите финалисти - Владислав Димитров, Йосиф Орешаков и Петрана Груева, демонстрираха уменията си пред публика. Всеки от тях разполагаше с по 40 минути, за да покаже своя професионализъм в среда, имитираща реална ситуация в ресторант. Те трябваше да декантират червено вино, да поднесат пенливо вино, да дегустират и разпознаят високоалкохолни напитки и вина, и да съчетаят ястия с вино. Както в реалния живот, от тях се искаше да покажат и задълбочени, обширни познания за актуалните вина, и дегустаторски талант и опит, и стил в работата, аналитични умения, и способност да комуникират добре с клиентите си своите знания.


Конкурсът за най-добър сомелиер на България се провежда вече осем години, и тече с месеци, докато обяви своя победител. Финалът е предшестван от регионални състезания, в които тази година се включиха над 50 души. Сомелиерите, които се представиха най-добре, се явявиха на полуфинала пред жури от енолози и професионалисти от ресторантьорския бранш. Четирима от тях достигнаха до финала, за да се борят за голямата награда.

Този път тя се предоставя от Винпром Пещера, който е и генерален спонсор на събитието и осигури голяма част от вината за хода на конкурса. Благодарение на избата за първи път в историята си конкурсът има своя награден фонд, който осигури парични награди за всичките финалисти.

Журито на конкурса се състоеше изключително от професионалисти - сред тях ресторантьорите и сомелиери Грета Чепишева и Бояна Сирянова, енологът Йордан Вучков, сомелиерът и енолог д-р Димитър Гайдарски, главният готвач и многократно номиниран майстор готвач Пламен Европейски, специалистите в областта на комуникационните умения и пезентация Йордан Танковски и Емил Розов, представителят на Българска ресторантьорска и хотелиерска асоциация Румяна Попова и Мария Йорданова - председател на журито и на Българската асоциация на сомелиерите.

Победителят в този конкурс традиционно представя страната на Европейското първенство за сомелиери и на други международни състезания. Сегашният победител Пламен Димитров ще представи България на следващото, където ще защитава честта на Българския сомелиер.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Телиш/Кастра Рубра, Легендите за чукането с чаши, Най-нелепите въпроси за виното, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Солта подобрява вкуса на виното, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Пловдив става вино столица през ноември, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, New Bloom Winery - Rose 2016, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Как да се лекуваме с вино, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, Винени бели сортове, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Debut Red 2014 - Via Verde, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Видеоурок: цветовете на виното, 50 повода да празнуваме българското вино, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Австрия в бяло, Обстановката променя вкуса на виното, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Бордо на опашка за наши бъчви, Оранжево вино - същност, производство и консумация, 16 класически шардонета от Шабли

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове