Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Китайски винен тигър

Китайски винен тигър

СПОДЕЛИ


Когато ЕС вдигна тарифите за ток от китайските соларни паркове по-рано тази година, Пекин заподозря дъмпинг именно заради вината

За мнозина е новина, че Китай произвежда вино. Но това е факт, при това - Китай произвежда вино с доста голямо разнообразие по отношение на качеството.

Предисторията изобщо не е обещаваща. Преди 15 години група експерти от Пекин дегустират селекция от китайски, калифорнийски и френски вина. „Китайската продукция не може да бъде толкова зле, нали?", споглеждат се тогава дегустаторите. Отговорът обаче е ехтящо „Да".

Както се очаква, китайските вина са класирани на дъното по качество и цена. Как се преобърнаха нещата?Изумителни резултати

Докато огромният пазар в азиатската страна продължава да е наводнен от вина с вкус на сироп за кашлица от реколта 1998, все повече производители от Китай получават одобрение на световната сцена.

Джия Бен Лан, малка изба от северната провинция Нинся, вече победи няколко известни френски вина на световна дегустация. Злите езици тогава подхвърлят, че китайските конкуренти са представили чуждо вино под свои етикет. Въпреки това, избата може да се похвали с увеличаваща се вълна от клиенти.

Миналата година уважаваният критик Джансис Робинсон заяви, че реколта „Grand Reserve" 2009 на китайците е „едно от двете най-обещаващи вина".Надъханите китайски винари могат да погледнат и към централните части на родината си. В този край на необятен Китай, известен с минната си промишленост, сортовете на винената изба Grace могат да се похвалят с камари от международни награди и внимание от страна на критиците.Собственик е омъжената за германец китайка Джуди Лайснер, наследила лозята от баща си на 24-годишна възраст. Тя живее в Хонконг и редовно отскача до насажденията с най-различни сортове грозде - от Мерло и Сира до Шардоне и Ризлинг, за да ги инспектира.

Нещата не започнали по лесен начин за младата жена, оказала се предприемач в почти непознат бранш. Въпреки наетия френски специалист за първата реколта, резултатът бил толкова ужасен на вкус, че Лайснер го описва като „ужас, почти бедствие".

„Имахме един милион бутилки, а продадохме едва 20 000", спомня си тя. Сега Лайснер има обратния проблем - произвежда по 2 милиона бутилки вино, които се продават до една от 2008 г. насам.Не очаквайте първокачествено китайско вино скоро да залее вашия супермаркет

Китай има недостиг на висококачествено грозде, обяснява Джим Бойс, експерт по вина, който работи в азиатската страна. По-голямата част от винения й бранш работи със суровина от нисък глас, което означава, че гроздето не е достатъчно сладко, за да произведе интересен вкусов асортимент.

„Повече от тукашното вино е много сухо и таниново. Просто не е с много добро качество", коментира Бойс.

Фонджи Уолкър, британка с училище за винени дегустатори в Пекин, обвинява за това климатичните условия и географията на Китай: „Повечето хора смятат по подразбиране, че след като Китай е толкова голям, следователно трябва да има място, където лозята да процъфтяват, но това просто не е вярно".

Сухите райони, които иначе са подходящи за отглеждане на грозде, в Китай са изключително студени през зимата. Уолкър споделя, че някои земеделци дори заравят увивните растения в земята, за да ги предпазят от студа. Това на практика означава по-скъпо и по-малотрайно вино.

Тя предрича, че китайското вино извън родните граници ще се превърне в нещо като „готина странност", но е убедена, че Китай никога няма да бъде играч на световната сцена по отношение на висококачествените вина.Други са по-оптимистични. Трите най-големи местни изби - Great Wall, Dynasty и Changyu - държат половината от вътрешния пазар. Бойс коментира, че конкуренцията между тях неизбежно ще ги накара да вдигнат нивото.

„По традиция китайските вина се продават на базата на хубави марки, мащабни рекламни кампании, спонсорство и куп такива работи. Но в даден момент, когато трябва да се преценява качеството, ще се окажеш притиснат от италиански, испански и чилийски вина, които не са скъпи и идват на пазара - и ти ще бъдеш принуден да се представяш по-добре", коментира Бойс.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, BIWC 2015 участници, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Как ние възприемаме виното?, Creative wine arts - част 1, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Дъб и вино – неповторима комбинация, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, Италианският списък, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, Винария 2016, Най-популярните бели вина, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Домейн Менада, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Какво ще опитате на WiFo, Пино Гриджо - с много лица, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Domaine Bessa Valley отбелязва празника на виното Трифон Зарезан, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Как да комбинираме вино и салата, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, По-малко от ден остава до началото на DiVino.Taste 2013, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Chardonnay Gorchivka 2013, Кратък урок за ароматите във виното, Как да се избавим от излишните килограми, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, Как да разчетеш етикета на шампанското, Защо чашата има значение

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове