Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Колекционерите на вино се насочват към портото

Колекционерите на вино се насочват към портото

СПОДЕЛИ

Въпреки че реколта 2011 г. заема централно място на пазара, търсенето на зрели вина порто се вижда ясно на търговетеКолекционерите на вино, свикнали да плащат по 5000 долара и дори повече за каса Бордо, търсят разнообразие на по-ниски цени в други региони, пише Bloomberg.

Докато аукционите за вино се завръщат след летните месеци на почивка, фокусът изглежда ще се измести към по-старите реколти. Две каси порто от 1963 г. на Dow и 12 бутилки на Graham от 1977 г. ще бъдат предложени на търг на Christie's International Plc в Лондон през септември. Очаква се лотът на Dow да бъде продаден за около 1000 паунда, докато предложението на Graham вероятно ще донесе 600 паунда.

През последните месеци колекционерите бяха съсредоточени върху факта, че 2011 г. бе обявена за година с много добра реколта порто. Това обикновено се случва около 3 пъти на 10 години на базата на качеството и потенциала за стареене на вината. В миналото за подобни години са били обявявани 1963, 1977, 1983 и 1992 г. Портото обикновено има по-ниски цени от водещите червени вина. В същото време то има много добър потенциал за стареене, което го прави привлекателно в очите на колекционерите.

Въпреки че реколта 2011 г. заема централно място на пазара, търсенето на зрели вина порто се вижда ясно на търговете. Каси Dow от 1963 г. през тази година бяха продадени в Лондон за 1092 паунда на търг на Bonhams миналия месец, а през февруари те донесоха 1495 паунда на аукцион, организиран от Christie's.

Каса Graham от 1977 г. бе пласирана на аукцион на Bonhams в Лондон миналия месец за 517 паунда, а три каси от същата реколта донесоха между 585 и 702 паунда на разпродажба на Christie's в британската столица през май.

На търга, който Christie's ще проведе на 12-и септември, ще бъдат предложени вина порто от 1971 г. Лотът се състои от 10 бутилки Quinta de Louriero, Vinho Velho do Douro и Colheita. Предвидено е и да бъдат предложени две каси Taylor от 1992 г., които се очаква да бъдат пласирани за по 900 паунда.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Бойчо Попов

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 50% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 50% [1 Гласувал]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Продукти на Винарна Свищов, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 ), Въпрос с повишена трудност !, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Обзор на Августиада 2015, Бяло вино с месо? Естествено!, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Солта подобрява вкуса на виното, Препоръки за здраве с грозде и вино, САЛОН НА ВИНОТО 2017, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Вила Юстина, Как да се избавим от излишните килограми, Ethno Chardonnay 2010, Винобалканика 2015: резултатите, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Какво не знаем за червените вина, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., 25 произведения от коркови тапи, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Виното и звездите, Бяло вино и риба?, Красотата на френското вино, Международни дегустации „Наградени вина и високоалкохолни напитки“ Винария 2015, Divino magazine - Брой 4, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Технология за производство на бяло вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове