Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дегустация: златното шардоне на България

Дегустация: златното шардоне на България

СПОДЕЛИ


Не знам кой как определя шардонето - за един е крал, за друг е просяк, но за мен, като човек, който обича и наблюдава българското вино от известно време, е икономически най-значимият бял сорт у нас. Това е. Добре де, заедно с вионие, но за последното ще мине още време, докато се разгърне истинския му потенциал. Не казвам, че с други бели сортове (като ризлинг и гевюрцтраминер или марсан и русан) не могат да се постигнат интересни резултати и да се "напипа" вярната посока, защото конкретно с изброените сортове имам нещо наум, но няма кой да мине шардонето по благородство и потенциални възможности. Да не говорим за разнообразието от стилове и типажи, които този сорт представлява: от пенливи сухи и полусухи, през освежаващи и леки, до сериозни вина барел ферментед с потенциал за отлежаване. За всеки вкус - по нещо. Точно това е проблема на онези, които не го долюбват. Не намират достатъчно характер в него, не намират ясно изразена стилистика, която да изучават. Аз пък харесвам тъкмо това, че с шардоне можеш да постигнеш всичко (даже и уникален сортов дестилат, но това е тема на друг сайт).
В контекста на заглавието трябва да уточним още, че шардонето от България все още представя предимно един стил, а именно сухо, тихо бяло вино с различен тип контакт с дъб. Има вина, които са 100% барел ферментед, последвано от отлежаване в дъбови бъчви, има такива, които са само с отлежаване в нови или сравнително нови барици (с батонаж и т.н.), има - повечето - сложни блендове с различни проценти ферментация в бъчви или с дъбова дървесина, но като цяло щом става дума за BG Chardonnay, то винаги говорим за дъб, под една или друга форма. Явно пазарът у нас реагира добре точно на този стил, консуматорът очаква това... Или пък не. Опитите да се предложи свежо шардоне без никакъв контакт с дъб засега са малко и плахи, но реакциите са положителни. Тоест моето мнение е, че задължително стилът на мазните вина с хубава дървесина трябва да остане и да се предлага на съответната цена, но може би вече е време да отворим и нова страница - на освежаващите, плодови шардонета за всеки ден с коректно съотношение между цена и качество. Идеята е да се предлага и да се пие повече бяло вино, а шардонето е доказало, че може да съблазнява. Наздраве!Ето кои бяха българските шардонета в нашата дегустация (реколти 2011 и 2012):

Edoardo Miroglio EM Chardonnay 2012

Levent Grand Selection Chardonnay 2012

Levent Chardonnay Barrel Fermented 2012

Chateau Kolarovo Chardonnay Barrique 2012

Domaine Boyar Elements Wind 2012

No Man’s Land Buteo Chardonnay 2012

Santa Sarah Chardonnay 2012

Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2012

Logodaj Chardonnay 2012

Tohun Soroko Chardonnay 2012

Rumelia Merul Chardonnay 2012

Tohun Greus Chardonnay 2012

Terra Tangra Yatrus Chardonnay 2012

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Four Friends Rose - 2013, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Сира в бутилката, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, Приятели и посланици на българското виното в Лондон, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Cattleya Sauvignon Blanc & Chardonnay 2015 - Angelus Estate, Тера Тангра - Black Label, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Български совиньон блан, реколта 2012, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Какво не знаем за червените вина, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Истинското вино - бариера пред рака!, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Разберете как се лекува с вино! Всичко за енотерапията на едно място !, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Музиката променя аромата и плътността на виното, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Българското вино – дар от тракийските богове, Pagane Rose Syrah 2014 - Villa Lyubimets, Какво е съдържанието на виното?, Salty Hills 2012 - Black Sea Gold / Солените хълмове 2012 - Черноморско злато, Разрешено ли е виното по време на пости ?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове