Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дегустация: златното шардоне на България

Дегустация: златното шардоне на България

СПОДЕЛИ


Не знам кой как определя шардонето - за един е крал, за друг е просяк, но за мен, като човек, който обича и наблюдава българското вино от известно време, е икономически най-значимият бял сорт у нас. Това е. Добре де, заедно с вионие, но за последното ще мине още време, докато се разгърне истинския му потенциал. Не казвам, че с други бели сортове (като ризлинг и гевюрцтраминер или марсан и русан) не могат да се постигнат интересни резултати и да се "напипа" вярната посока, защото конкретно с изброените сортове имам нещо наум, но няма кой да мине шардонето по благородство и потенциални възможности. Да не говорим за разнообразието от стилове и типажи, които този сорт представлява: от пенливи сухи и полусухи, през освежаващи и леки, до сериозни вина барел ферментед с потенциал за отлежаване. За всеки вкус - по нещо. Точно това е проблема на онези, които не го долюбват. Не намират достатъчно характер в него, не намират ясно изразена стилистика, която да изучават. Аз пък харесвам тъкмо това, че с шардоне можеш да постигнеш всичко (даже и уникален сортов дестилат, но това е тема на друг сайт).
В контекста на заглавието трябва да уточним още, че шардонето от България все още представя предимно един стил, а именно сухо, тихо бяло вино с различен тип контакт с дъб. Има вина, които са 100% барел ферментед, последвано от отлежаване в дъбови бъчви, има такива, които са само с отлежаване в нови или сравнително нови барици (с батонаж и т.н.), има - повечето - сложни блендове с различни проценти ферментация в бъчви или с дъбова дървесина, но като цяло щом става дума за BG Chardonnay, то винаги говорим за дъб, под една или друга форма. Явно пазарът у нас реагира добре точно на този стил, консуматорът очаква това... Или пък не. Опитите да се предложи свежо шардоне без никакъв контакт с дъб засега са малко и плахи, но реакциите са положителни. Тоест моето мнение е, че задължително стилът на мазните вина с хубава дървесина трябва да остане и да се предлага на съответната цена, но може би вече е време да отворим и нова страница - на освежаващите, плодови шардонета за всеки ден с коректно съотношение между цена и качество. Идеята е да се предлага и да се пие повече бяло вино, а шардонето е доказало, че може да съблазнява. Наздраве!Ето кои бяха българските шардонета в нашата дегустация (реколти 2011 и 2012):

Edoardo Miroglio EM Chardonnay 2012

Levent Grand Selection Chardonnay 2012

Levent Chardonnay Barrel Fermented 2012

Chateau Kolarovo Chardonnay Barrique 2012

Domaine Boyar Elements Wind 2012

No Man’s Land Buteo Chardonnay 2012

Santa Sarah Chardonnay 2012

Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2012

Logodaj Chardonnay 2012

Tohun Soroko Chardonnay 2012

Rumelia Merul Chardonnay 2012

Tohun Greus Chardonnay 2012

Terra Tangra Yatrus Chardonnay 2012

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Новото лице на испанското вино, Винария 2016, Легендите за чукането с чаши, One Red 2013 - Better Half, Ползата от червеното вино била преувеличена, Продукти на "Вила Юстина", Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Траминерите на България, Има два вида жени, На Трапезата на Wine & Food Society, Cheval de Katarzyna - 2016, Винени бели сортове, Как да съчетаваме пица и вино, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Villa Santa Maria, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Вино и стил - еп.8, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Виното издава характера на човека

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове