Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дегустация: златното шардоне на България

Дегустация: златното шардоне на България

СПОДЕЛИ


Не знам кой как определя шардонето - за един е крал, за друг е просяк, но за мен, като човек, който обича и наблюдава българското вино от известно време, е икономически най-значимият бял сорт у нас. Това е. Добре де, заедно с вионие, но за последното ще мине още време, докато се разгърне истинския му потенциал. Не казвам, че с други бели сортове (като ризлинг и гевюрцтраминер или марсан и русан) не могат да се постигнат интересни резултати и да се "напипа" вярната посока, защото конкретно с изброените сортове имам нещо наум, но няма кой да мине шардонето по благородство и потенциални възможности. Да не говорим за разнообразието от стилове и типажи, които този сорт представлява: от пенливи сухи и полусухи, през освежаващи и леки, до сериозни вина барел ферментед с потенциал за отлежаване. За всеки вкус - по нещо. Точно това е проблема на онези, които не го долюбват. Не намират достатъчно характер в него, не намират ясно изразена стилистика, която да изучават. Аз пък харесвам тъкмо това, че с шардоне можеш да постигнеш всичко (даже и уникален сортов дестилат, но това е тема на друг сайт).
В контекста на заглавието трябва да уточним още, че шардонето от България все още представя предимно един стил, а именно сухо, тихо бяло вино с различен тип контакт с дъб. Има вина, които са 100% барел ферментед, последвано от отлежаване в дъбови бъчви, има такива, които са само с отлежаване в нови или сравнително нови барици (с батонаж и т.н.), има - повечето - сложни блендове с различни проценти ферментация в бъчви или с дъбова дървесина, но като цяло щом става дума за BG Chardonnay, то винаги говорим за дъб, под една или друга форма. Явно пазарът у нас реагира добре точно на този стил, консуматорът очаква това... Или пък не. Опитите да се предложи свежо шардоне без никакъв контакт с дъб засега са малко и плахи, но реакциите са положителни. Тоест моето мнение е, че задължително стилът на мазните вина с хубава дървесина трябва да остане и да се предлага на съответната цена, но може би вече е време да отворим и нова страница - на освежаващите, плодови шардонета за всеки ден с коректно съотношение между цена и качество. Идеята е да се предлага и да се пие повече бяло вино, а шардонето е доказало, че може да съблазнява. Наздраве!Ето кои бяха българските шардонета в нашата дегустация (реколти 2011 и 2012):

Edoardo Miroglio EM Chardonnay 2012

Levent Grand Selection Chardonnay 2012

Levent Chardonnay Barrel Fermented 2012

Chateau Kolarovo Chardonnay Barrique 2012

Domaine Boyar Elements Wind 2012

No Man’s Land Buteo Chardonnay 2012

Santa Sarah Chardonnay 2012

Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2012

Logodaj Chardonnay 2012

Tohun Soroko Chardonnay 2012

Rumelia Merul Chardonnay 2012

Tohun Greus Chardonnay 2012

Terra Tangra Yatrus Chardonnay 2012

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Разпознавате ли хубавото вино, Най-популярните бели вина, Траминерите на България, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, 10 причини да пием розе, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Траминерите на България, Сира в бутилката, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Вино и стил - еп.4, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Винарска изба Four Friends, Розе за всеки джоб, Как старее виното, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Мидалидаре Естейт, Вино и стил - еп.5, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, 35 оригинални етикети за вино, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Наградите на Августиада`2013

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове