Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дегустация: златното шардоне на България

Дегустация: златното шардоне на България

СПОДЕЛИ


Не знам кой как определя шардонето - за един е крал, за друг е просяк, но за мен, като човек, който обича и наблюдава българското вино от известно време, е икономически най-значимият бял сорт у нас. Това е. Добре де, заедно с вионие, но за последното ще мине още време, докато се разгърне истинския му потенциал. Не казвам, че с други бели сортове (като ризлинг и гевюрцтраминер или марсан и русан) не могат да се постигнат интересни резултати и да се "напипа" вярната посока, защото конкретно с изброените сортове имам нещо наум, но няма кой да мине шардонето по благородство и потенциални възможности. Да не говорим за разнообразието от стилове и типажи, които този сорт представлява: от пенливи сухи и полусухи, през освежаващи и леки, до сериозни вина барел ферментед с потенциал за отлежаване. За всеки вкус - по нещо. Точно това е проблема на онези, които не го долюбват. Не намират достатъчно характер в него, не намират ясно изразена стилистика, която да изучават. Аз пък харесвам тъкмо това, че с шардоне можеш да постигнеш всичко (даже и уникален сортов дестилат, но това е тема на друг сайт).
В контекста на заглавието трябва да уточним още, че шардонето от България все още представя предимно един стил, а именно сухо, тихо бяло вино с различен тип контакт с дъб. Има вина, които са 100% барел ферментед, последвано от отлежаване в дъбови бъчви, има такива, които са само с отлежаване в нови или сравнително нови барици (с батонаж и т.н.), има - повечето - сложни блендове с различни проценти ферментация в бъчви или с дъбова дървесина, но като цяло щом става дума за BG Chardonnay, то винаги говорим за дъб, под една или друга форма. Явно пазарът у нас реагира добре точно на този стил, консуматорът очаква това... Или пък не. Опитите да се предложи свежо шардоне без никакъв контакт с дъб засега са малко и плахи, но реакциите са положителни. Тоест моето мнение е, че задължително стилът на мазните вина с хубава дървесина трябва да остане и да се предлага на съответната цена, но може би вече е време да отворим и нова страница - на освежаващите, плодови шардонета за всеки ден с коректно съотношение между цена и качество. Идеята е да се предлага и да се пие повече бяло вино, а шардонето е доказало, че може да съблазнява. Наздраве!



Ето кои бяха българските шардонета в нашата дегустация (реколти 2011 и 2012):

Edoardo Miroglio EM Chardonnay 2012

Levent Grand Selection Chardonnay 2012

Levent Chardonnay Barrel Fermented 2012

Chateau Kolarovo Chardonnay Barrique 2012

Domaine Boyar Elements Wind 2012

No Man’s Land Buteo Chardonnay 2012

Santa Sarah Chardonnay 2012

Domaine Boyar Quantum Chardonnay 2012

Logodaj Chardonnay 2012

Tohun Soroko Chardonnay 2012

Rumelia Merul Chardonnay 2012

Tohun Greus Chardonnay 2012

Terra Tangra Yatrus Chardonnay 2012

Източник: divino.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, 1 милион евро за колекция редки вина, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, Дрождите влияят много върху аромата на виното, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Винарна "Малката звезда", Канадец прави вино от домати, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Как да съхраним своето вино?, Три аржентински вина от малбек, 25 произведения от коркови тапи, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Тероар - еп.1, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, На Трапезата на Wine & Food Society, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Стандартната бутилка за вино, Rose - Bratya Daskalovi 2015, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, За бъчвите и виното, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Discover.Vino Северна Италия, Divino magazine - брой 3, София се превръща отново в столица на българското вино!

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове