Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Защо чашата има значение

Защо чашата има значение

СПОДЕЛИ

Ани Коджаиванова за експерименталната дегустация на сортови вина в чаши от серията на Riedel Restaurant XL

Може ли едно и също вино да бъде едновременно нежно, омайно ароматно и плодово, но и безлично, а и дори и да предизвиква желание да го смените? Отговорът е да, ако е в неподходяща чаша. Всеки, който работи с вино или е почитател на напитката знае, че чашата има значение. Трудно е да си представим обаче наистина колко голяма е разликата, докато не опитаме. И точно това демонстрира в края на миналата седмица Коренел Дура - търговски директор на производителя на чаши Riedel, в специална дегустация, насочена към представителите на ресторантьорския сектор и винените журналисти. Както отбеляза Дура, целта на събитието не беше да докаже Riedel като най-добрите на пазара - разбира се, има много други класни производители, а да покаже, че ароматният букет, вкусът и балансът на виното са зависими от формата и размера на чашата. И че това не бива да се пренебрегва, особено когато става дума за скъпо вино в класен ресторант.

Участниците имаха възможност да дегустират три червени вина, всяко от които поднесено в три различни чаши от серията Riedel Restaurant XL. Пино ноар изяви изцяло завладяващите си аромати и нежен цвят в специалната за сорта чаша - с широк балон и сравнително тясно, но и отворено навън гърло - за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно, но и да се концентрират на повърхността, докато в широкото разлято дъно цветът покаже всички свои предимства. Същото пиното е твърде сдържано и дори безлично, поднесено в чаша за сира и особено в Бордо чаша, където почти изцяло губи финото си ароматно обаяние.

Сирата от своя страна се чувства най-добре в голямата, издута, но и по-издължена и с тесен отвор чаша, макар че тя е донякъде универсална и може комфортно да приюти редица червени сортове като небиоло, санджовезе и др. Вината от Бордо, съчетали три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран се поднасят в една също сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло. Тя е наистина голяма и с отворен край и това има значение за аерирането на тези танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В по-затворените чаши за пино ноар или сира например веднага усещаме преобладаващо алкохолните нюанси във виното, докато в подходящата Бордо чаша те се поемат за много по-кратко време и в краен резултат изпъква цялата кадифена комплексност на тези вина.

Важна подробност, която засяга формата и отвора на чашата е и къде тя "доставя" виното в устата. Рецепторите за основните вкусове са разположени на различни позиции върху езика. Така например чашата за пино ноар с отворените си навън краища изсипва течността в предната част на устата, непосредствено зад зъбите. Там са разположени и рецепторите за сладко, което ни дава възможност да се съсредоточим върху нежната плодова сладост на сорта.

Чашата за сира от своя страна отвежда течността в основата на езика, непосредствено преди гърлото и така подчертава характерните за това вино нюанси на тютюн, кожа и препечните тонове, придадени от дъба, в който сирата най-често отлежава.

Бордо чашите пък позволяват течността да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната комплексност на качествените Бордо вина или тези от мерло и каберне.

За финал Коренел Дура демонстрира и предимствата на специалните чаши за сингъл малц уиски на Riedel, в които тази силно ароматна напитка също има възможност да даде най-доброто от себе си.

Източник: bacchus.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Debut Red 2014 - Via Verde, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Бутилките от вино в двора и градината, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Отновo е време за DiVino.Taste!, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Най-популярните бели вина, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Villa Bassarea Chardonnay 2015, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Храни за вино и вино за храната, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Как да се избавим от излишните килограми, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Винария 2016, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, Вила Мелник, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, GastronomiX 2016, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове