Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Защо чашата има значение

Защо чашата има значение

СПОДЕЛИ

Ани Коджаиванова за експерименталната дегустация на сортови вина в чаши от серията на Riedel Restaurant XL

Може ли едно и също вино да бъде едновременно нежно, омайно ароматно и плодово, но и безлично, а и дори и да предизвиква желание да го смените? Отговорът е да, ако е в неподходяща чаша. Всеки, който работи с вино или е почитател на напитката знае, че чашата има значение. Трудно е да си представим обаче наистина колко голяма е разликата, докато не опитаме. И точно това демонстрира в края на миналата седмица Коренел Дура - търговски директор на производителя на чаши Riedel, в специална дегустация, насочена към представителите на ресторантьорския сектор и винените журналисти. Както отбеляза Дура, целта на събитието не беше да докаже Riedel като най-добрите на пазара - разбира се, има много други класни производители, а да покаже, че ароматният букет, вкусът и балансът на виното са зависими от формата и размера на чашата. И че това не бива да се пренебрегва, особено когато става дума за скъпо вино в класен ресторант.

Участниците имаха възможност да дегустират три червени вина, всяко от които поднесено в три различни чаши от серията Riedel Restaurant XL. Пино ноар изяви изцяло завладяващите си аромати и нежен цвят в специалната за сорта чаша - с широк балон и сравнително тясно, но и отворено навън гърло - за да могат дълбоките аромати да се разпрострат свободно, но и да се концентрират на повърхността, докато в широкото разлято дъно цветът покаже всички свои предимства. Същото пиното е твърде сдържано и дори безлично, поднесено в чаша за сира и особено в Бордо чаша, където почти изцяло губи финото си ароматно обаяние.

Сирата от своя страна се чувства най-добре в голямата, издута, но и по-издължена и с тесен отвор чаша, макар че тя е донякъде универсална и може комфортно да приюти редица червени сортове като небиоло, санджовезе и др. Вината от Бордо, съчетали три основни сорта - каберне совиньон, мерло и каберне фран се поднасят в една също сравнително универсална чаша за червено вино, подходяща и за всяко друго каберне или мерло. Тя е наистина голяма и с отворен край и това има значение за аерирането на тези танинови и често с по-висок алкохолен градус вина. В по-затворените чаши за пино ноар или сира например веднага усещаме преобладаващо алкохолните нюанси във виното, докато в подходящата Бордо чаша те се поемат за много по-кратко време и в краен резултат изпъква цялата кадифена комплексност на тези вина.

Важна подробност, която засяга формата и отвора на чашата е и къде тя "доставя" виното в устата. Рецепторите за основните вкусове са разположени на различни позиции върху езика. Така например чашата за пино ноар с отворените си навън краища изсипва течността в предната част на устата, непосредствено зад зъбите. Там са разположени и рецепторите за сладко, което ни дава възможност да се съсредоточим върху нежната плодова сладост на сорта.

Чашата за сира от своя страна отвежда течността в основата на езика, непосредствено преди гърлото и така подчертава характерните за това вино нюанси на тютюн, кожа и препечните тонове, придадени от дъба, в който сирата най-често отлежава.

Бордо чашите пък позволяват течността да се разлее равномерно из цялата уста и така да се насладим на изключителната комплексност на качествените Бордо вина или тези от мерло и каберне.

За финал Коренел Дура демонстрира и предимствата на специалните чаши за сингъл малц уиски на Riedel, в които тази силно ароматна напитка също има възможност да даде най-доброто от себе си.

Източник: bacchus.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Alexandra Estate, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Филип Харманджиев: биодинамичното земеделие е свобода и селянин, това звучи гордо!, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Започна обратното броене до DiVino.Taste 2016, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Кой пие най-много вино по света, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Винената бутилка, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, WiFo – да поговорим за вино и храна, Виното помага и на бъбреците, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Музеят на виното, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Винотерапия за красота, Vinoar - Пийте за здраве !, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, WiFo е първият форум за вино и храна, Каталог на българското вино 2013, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове