Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е съдържанието на виното?

Какво е съдържанието на виното?

СПОДЕЛИ

Снимка

Всеки човек е наясно, че виното не е просто ферментирал гроздов сок. Но едва ли може да си представите, че в чашата с вино, която държите в ръката си има близо 600 съставки. Химическите съединения, които са част от състава му са в много малки количества, но въпреки това те играят важна роля във вкусовите и ароматни качества на виното.

Две бутилки вино, за чието производство се е използвало грозде от един и същ винен сорт или от един и същ лозаро-винарски район , могат да бъдат напълно различни, вследствие различието на почвата, слънчевото греене, климата, количеството дрожди и т.н.

Основно виното се състои от вода, тя е приблизително 80% и е причината за течния му характер. В резултат на ферментацията на гроздовата захар се получава етилов алкохол – от 9 до 20 %об., той основно оказва влияние и определя органолептичните качества на виното и неговата трайност. Киселините, които се образуват в процеса на алкохолна и ябълчно-млечната ферментация изиграват определяща роля в създаването на вкусовите характеристики на виното и в частност на неговата киселост. Друг основен компонент в състава на виното е остатъчната захар, тя варира от 1 до 200 г/л в зависимост от видовете вина: сухо, полусухо, десертно и т.н; захарите му придават мек и приятен вкус, но оказват неблагоприятно въздействие върху трайността му, защото са подходяща среда за развитие на вредна микрофлора. Цветът и структурата на червените вина се определя от фенолни съставки – от 1 до 5 г/л, това са антоциани (натурални червени пигменти) и танини. Друг елемент, чието значение е не по-маловажно са ароматни вещества (няколкостотин мг/л). Те са летливи, много на брой и имат различна индивидуална концентрация. Хранителното качество на виното се определя от хранителните вещества. Тук могат да се назоват аминовите киселини, протеините и витамините (С, В1, В2, РР, В12).

Провеждани са множество изследвания, доказващи благотворното влияние на виното върху жизнено важни ограни от човешкото тяло – сърцето, нервната система, мозъка. Твърди се, че предпазва от инфекции, унищожава микробите и бактериите, забавя стареенето, състава му е основната причина за тези изводи, но той не може да бъде смятано за панацея срещу всички болести. Въпреки това редовната му и умерена употреба оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм. Научете повече за лечението с вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, Най-нелепите въпроси за виното, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, В салона на виното за 15-и път, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Как да се справим с безсънието, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Произходът има значение, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Как да комбинираме вино и салата, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Българското вино – дар от тракийските богове, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Бутилките от вино в двора и градината, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017, 24 уникални подаръка за любителите на вино, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Речник на дегустационните термини, ВИЖТЕ СПЕЧЕЛИЛИТЕ И НАГРАДЕНИ ВИНА ОТ КОНКУРСИТЕ НА WINE FEST BURGAS 2015, Всички френски вина съдържат пестициди, Броени часове до „Фестивал вино и храна” - Варна 2018 г, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Винобалканика 2015: резултатите, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Винен уикенд 2013, Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове