Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Какво е съдържанието на виното?

Какво е съдържанието на виното?

СПОДЕЛИ

Снимка

Всеки човек е наясно, че виното не е просто ферментирал гроздов сок. Но едва ли може да си представите, че в чашата с вино, която държите в ръката си има близо 600 съставки. Химическите съединения, които са част от състава му са в много малки количества, но въпреки това те играят важна роля във вкусовите и ароматни качества на виното.

Две бутилки вино, за чието производство се е използвало грозде от един и същ винен сорт или от един и същ лозаро-винарски район , могат да бъдат напълно различни, вследствие различието на почвата, слънчевото греене, климата, количеството дрожди и т.н.

Основно виното се състои от вода, тя е приблизително 80% и е причината за течния му характер. В резултат на ферментацията на гроздовата захар се получава етилов алкохол – от 9 до 20 %об., той основно оказва влияние и определя органолептичните качества на виното и неговата трайност. Киселините, които се образуват в процеса на алкохолна и ябълчно-млечната ферментация изиграват определяща роля в създаването на вкусовите характеристики на виното и в частност на неговата киселост. Друг основен компонент в състава на виното е остатъчната захар, тя варира от 1 до 200 г/л в зависимост от видовете вина: сухо, полусухо, десертно и т.н; захарите му придават мек и приятен вкус, но оказват неблагоприятно въздействие върху трайността му, защото са подходяща среда за развитие на вредна микрофлора. Цветът и структурата на червените вина се определя от фенолни съставки – от 1 до 5 г/л, това са антоциани (натурални червени пигменти) и танини. Друг елемент, чието значение е не по-маловажно са ароматни вещества (няколкостотин мг/л). Те са летливи, много на брой и имат различна индивидуална концентрация. Хранителното качество на виното се определя от хранителните вещества. Тук могат да се назоват аминовите киселини, протеините и витамините (С, В1, В2, РР, В12).

Провеждани са множество изследвания, доказващи благотворното влияние на виното върху жизнено важни ограни от човешкото тяло – сърцето, нервната система, мозъка. Твърди се, че предпазва от инфекции, унищожава микробите и бактериите, забавя стареенето, състава му е основната причина за тези изводи, но той не може да бъде смятано за панацея срещу всички болести. Въпреки това редовната му и умерена употреба оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм. Научете повече за лечението с вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Виното като любовник, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Vinoar - Пийте за здраве !, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Най-популярните бели вина, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, MH WINE SELECTION, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, Лятото и виното, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Тероар - еп.3, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Виното и България, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Музеят на виното, Divino magazine - Брой 4, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, “Tирбушон” от бъдещето, Пловдив става вино столица през ноември, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове