Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Как да съхраним своето вино?

Как да съхраним своето вино?

Вино – начини на съхранение и техните особености

Производителите на вино в древността са имали скромен успех, причината за това е била липсата на подходяща опаковка, която да позволява виното да запази добрите си качества.

Снимка

Още по времето на римската империя виното е прекарвало почти целия си „живот“ в дървена бъчва. Глинените, керамични или кожени кани са се използвали само за пренасяне на виното до масата. В началото на 17 век напредъкът в стъкларството позволява направата на солидни и евтини стъклени шишета. С течение на времето става ясно, че стъклената бутилка и корковата тапа позволяват много по-дълго съхранение на виното, отколкото дървената бъчва. Установява се също така, че в бутилката виното се развива по друг начин и формира букет.

От особенна важност е при продължително съхранение на бутилки вино е да се проверяват тапите на определен период от време. Ако те са дефектни или са прекалено остарели следва да се подменят или да се вземат други хигиенни мерки, за да не се развиват някои вредни микроорганизми и лишеи, за които е характерно прокарването на миниатюрни пътища в тапата, предизвиквайки частично изтичане на вино, а останалото в бутилката количество бързо бързо се уврежда.

Снимка

Полезни съвети как да съхраните качеството на своето вино в избата:

Препоръчително е помещението да бъде тъмно, бутилките трябва да се поставят в хоризонтално положение, възпрепятстващо изсъхване на корковата тапа и окисляване на виното вследствие контакт с въздуха;
температурата в избата е добре да бъде в диапазона 10 – 12 градуса. Тя трябва да се поддържа постоянна целогодишно;
влажността на помещението също е от особена важност – когато тя е между 65 и 80% тапата не изсъхва а повърхностната и обвивка не се променя, каквото би се случило, ако влажността в избата е по-голяма. Препоръчително е да не се циментира целият под или да се използват плочки за покриването му. С добри резултати е оставянето на места, запълнени с дребен чакъл, ситно натрошени камъни, керемида и други;
в избата не бива да има силни миризми – от строителни материали, бои, разтворители, гуми, хранителни продукти като кисело зеле, туршии и други.
избата трябва да се намира на спокойно място, покрай което не минава влак, трамвай метро и други превозни средства, чиито вибрации биха попречили на хармоничното отлежаване на вашето вино.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Мидалидаре Естейт, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Вино и стил - еп.9, Мидалидаре естейт спечели Августиада 2017, Колко и как да пием вино, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Лятото и виното, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Правят град на виното, Кратък урок за ароматите във виното, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Стойчо Стойчев - Продължавам да работя във винена посока..., Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Вино и стил - еп.6, Villa Santa Maria, БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Розе - Малката Звезда 2012, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Вълшебното вино Малбек, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, “Tирбушон” от бъдещето, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове