Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Как да съхраним своето вино?

Как да съхраним своето вино?

Вино – начини на съхранение и техните особености

Производителите на вино в древността са имали скромен успех, причината за това е била липсата на подходяща опаковка, която да позволява виното да запази добрите си качества.

Снимка

Още по времето на римската империя виното е прекарвало почти целия си „живот“ в дървена бъчва. Глинените, керамични или кожени кани са се използвали само за пренасяне на виното до масата. В началото на 17 век напредъкът в стъкларството позволява направата на солидни и евтини стъклени шишета. С течение на времето става ясно, че стъклената бутилка и корковата тапа позволяват много по-дълго съхранение на виното, отколкото дървената бъчва. Установява се също така, че в бутилката виното се развива по друг начин и формира букет.

От особенна важност е при продължително съхранение на бутилки вино е да се проверяват тапите на определен период от време. Ако те са дефектни или са прекалено остарели следва да се подменят или да се вземат други хигиенни мерки, за да не се развиват някои вредни микроорганизми и лишеи, за които е характерно прокарването на миниатюрни пътища в тапата, предизвиквайки частично изтичане на вино, а останалото в бутилката количество бързо бързо се уврежда.

Снимка

Полезни съвети как да съхраните качеството на своето вино в избата:

Препоръчително е помещението да бъде тъмно, бутилките трябва да се поставят в хоризонтално положение, възпрепятстващо изсъхване на корковата тапа и окисляване на виното вследствие контакт с въздуха;
температурата в избата е добре да бъде в диапазона 10 – 12 градуса. Тя трябва да се поддържа постоянна целогодишно;
влажността на помещението също е от особена важност – когато тя е между 65 и 80% тапата не изсъхва а повърхностната и обвивка не се променя, каквото би се случило, ако влажността в избата е по-голяма. Препоръчително е да не се циментира целият под или да се използват плочки за покриването му. С добри резултати е оставянето на места, запълнени с дребен чакъл, ситно натрошени камъни, керемида и други;
в избата не бива да има силни миризми – от строителни материали, бои, разтворители, гуми, хранителни продукти като кисело зеле, туршии и други.
избата трябва да се намира на спокойно място, покрай което не минава влак, трамвай метро и други превозни средства, чиито вибрации биха попречили на хармоничното отлежаване на вашето вино.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винарска изба Four Friends, Нова книга от издателство Гурме - “По следите на зехтина”, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Произходът има значение, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Виното издава характера на човека, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Три съвета за успешен винен тур!, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Винария 2016, Пътят към по-добро здраве – чаша червено вино, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Агнешко: с розе или червено?, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Merlot 2014 - Gulbanis Wine, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Как да се ориентираме на винения пазар, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Коя ще бъде напитката на 2017 година ?, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове