Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Кои са лозаро-винарските райони в България?

Кои са лозаро-винарските райони в България?

meats

Снимка bulgariandrinks.com
Лозаро-винарски райони

Територията на Република България в зависимост от различните почвено-климатични условия се разделя на 5 лозаро-винарски района.

Северен район, наричан Дунавска равнина
Той се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Сортовете , които се отглеждат са: Ркацители, Димят, Мускат отонел, Гъмза, Каберне совиньон, Мерло, „Шардоне“, „Алиготе“, „Памид“, Врачански мискет, Тамянка и други. Произвеждат се бели трапезни и десертни вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Източен район, наричан Черноморски
Той е под силното влияние на черноморския климат. В него се намират 30% от лозята в България и включва три подрайона. Тук есента е топла и продължителна, което благоприятства за натрупването на достатъчно захари за производството на бели полусухи и десертни вина, естествено-пенливи вина и винено бренди. Отглеждат се сортовете Мускат Отанел, Димят, Ризлинг, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, Памид, Червен Мискет.

Подбалкански район, наричан Розова долина
Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина по дължината й и има два подрайона – Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно сортовете Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне совиньон и Мерло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт Червен мискет са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен, запомнящ се послевкус.

Южен район, наричан Тракийска низина
Обхваща около 35% от лозарските масиви в България. Тук климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани около 69% от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне совиньон, Червен мискет, Памид, Шевка, Алиготе, Ркацители. Произвеждат се превъзходни сухи, полусухи и десертни бели и червени вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд, който тук е намерил най-добри условия за развитие, се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Западен район, наричан Долината на Струма
В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт Широка мелнишка лоза, които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Винобалканика 2015: резултатите, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Каталог Августиада 2015, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Най-скъпо продаденото бяло вино, K7 2015 - Balar Wines, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Divino magazine - брой 3, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" марки, Защо да хапваме грозде, Вино и кафе на Андреа Бочели за първи път на „Вкусове от Италия 2018“, 10 причини да станете любител на виното, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Muscat Giallo 2013 - Spiritus Sanctus, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Компоненти на дегустацията II: Носът, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове