Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Кои са лозаро-винарските райони в България?

Кои са лозаро-винарските райони в България?

meats

Снимка bulgariandrinks.com
Лозаро-винарски райони

Територията на Република България в зависимост от различните почвено-климатични условия се разделя на 5 лозаро-винарски района.

Северен район, наричан Дунавска равнина
Той се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Сортовете , които се отглеждат са: Ркацители, Димят, Мускат отонел, Гъмза, Каберне совиньон, Мерло, „Шардоне“, „Алиготе“, „Памид“, Врачански мискет, Тамянка и други. Произвеждат се бели трапезни и десертни вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Източен район, наричан Черноморски
Той е под силното влияние на черноморския климат. В него се намират 30% от лозята в България и включва три подрайона. Тук есента е топла и продължителна, което благоприятства за натрупването на достатъчно захари за производството на бели полусухи и десертни вина, естествено-пенливи вина и винено бренди. Отглеждат се сортовете Мускат Отанел, Димят, Ризлинг, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, Памид, Червен Мискет.

Подбалкански район, наричан Розова долина
Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина по дължината й и има два подрайона – Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно сортовете Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне совиньон и Мерло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт Червен мискет са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен, запомнящ се послевкус.

Южен район, наричан Тракийска низина
Обхваща около 35% от лозарските масиви в България. Тук климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани около 69% от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне совиньон, Червен мискет, Памид, Шевка, Алиготе, Ркацители. Произвеждат се превъзходни сухи, полусухи и десертни бели и червени вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд, който тук е намерил най-добри условия за развитие, се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Западен район, наричан Долината на Струма
В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт Широка мелнишка лоза, които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Новите вина на Вила Мелник за 2016, Дефиле на младото вино 2016, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Най-добрите храни-приятели на вино, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Шестия Балкански винен конкурс и фестивал 2017 стартира с много силна програма, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив става по-мащабен, Terra Tangra Cuvee 2006, Какво вино за кое сирене е подходящо, Бордо на опашка за наши бъчви, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Каталог на българското вино 2013, Розе за всеки джоб, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Цените на виното по света, Виното като ритуал и религия, Вино от България очарова посетителите на „Мегавино“ - най-голямото изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Защо да хапваме грозде, Вино - цени и рекорди, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Фестивал „Дефиле на младото вино” - предистория, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Фондю и вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове