Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Кои са лозаро-винарските райони в България?

Кои са лозаро-винарските райони в България?

meats

Снимка bulgariandrinks.com
Лозаро-винарски райони

Територията на Република България в зависимост от различните почвено-климатични условия се разделя на 5 лозаро-винарски района.

Северен район, наричан Дунавска равнина
Той се характеризира с умерено-континентален климат с горещо лято и голямо количество слънчеви дни. Обхваща централната и западната част на Дунавската равнина, южния бряг на Дунав и прилежащите му райони. Сортовете , които се отглеждат са: Ркацители, Димят, Мускат отонел, Гъмза, Каберне совиньон, Мерло, „Шардоне“, „Алиготе“, „Памид“, Врачански мискет, Тамянка и други. Произвеждат се бели трапезни и десертни вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина, които се характеризират с богат плодов аромат и свеж вкус.

Източен район, наричан Черноморски
Той е под силното влияние на черноморския климат. В него се намират 30% от лозята в България и включва три подрайона. Тук есента е топла и продължителна, което благоприятства за натрупването на достатъчно захари за производството на бели полусухи и десертни вина, естествено-пенливи вина и винено бренди. Отглеждат се сортовете Мускат Отанел, Димят, Ризлинг, Юни блан, Траминер, Совиньон блан, Памид, Червен Мискет.

Подбалкански район, наричан Розова долина
Подбалканският район се разпростира на юг от Стара планина по дължината й и има два подрайона – Източен и Западен. По южните склонове на Стара планина и в долината между нея и Средна гора се отглеждат основно сортовете Червен мискет, Ризлинг, Ркацители, Каберне совиньон и Мерло. Тук се произвеждат главно бели сухи и полусухи вина, по-малко червени и ароматизирани вина. Вината са с характерен приятен плодов аромат, свеж и хармоничен вкус. Тези от местния сорт Червен мискет са едни от най-добрите представители на белите вина у нас и се отличават с богат плодов аромат, елегантно тяло и нежен, запомнящ се послевкус.

Южен район, наричан Тракийска низина
Обхваща около 35% от лозарските масиви в България. Тук климатът е умерено-континентален с добро разпределение на валежите през целия вегетационен период. Включва централните части на Тракийската низина и части от Сакар. В този район са концентрирани около 69% от червените сортове грозде. Отглеждат се Мавруд, Мерло, Каберне совиньон, Червен мискет, Памид, Шевка, Алиготе, Ркацители. Произвеждат се превъзходни сухи, полусухи и десертни бели и червени вина, виноматериали за естествено-пенливи вина и качествени червени вина. Климатичните условия на района, защитен от остри северни ветрове, благоприятства получаването на разкошни богати, плътни, запомнящи се червени качествени вина от сортовете Каберне совиньон и Мавруд. Вината от типично местния сорт Мавруд, който тук е намерил най-добри условия за развитие, се ценят особено много, защото съчетават аромата и вкуса на червени дребни плодове, подправки и треви.

Западен район, наричан Долината на Струма
В този район са включени югозападните части от страната. По размери не е голям, но притежава специфични климатични особености, приближаващи го до средиземноморските области. По долината на река Струма се отглеждат местният сорт Широка мелнишка лоза, Каберне Совиньон и Мерло. Получените вина се характеризират с топли южни тонове в аромата, с пълнота във вкуса и богатство на общите впечатления. Особен интерес представляват вината от сорт Широка мелнишка лоза, които са богати и достатъчно обемни и при стареене придобиват екзотични и много приятни нюанси във вкуса.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Награди на Балканския международен винен конкурс (BIWC 2018), Най-скъпите видове шампанско в света, Red Cuvee 2015 - Four Friends, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Истинското вино - ловец на свободни радикали!, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, Spancha Sangiovese 2016 - Rupel Winery, САЛОН НА ВИНОТО 2017, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Да поговорим за вино и храна, Как да разчетеш етикета на шампанското, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, 50 повода да празнуваме българското вино, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Дегустация: златното шардоне на България, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, Contenplations Rose 2016 - Katarzyna Estate, Какво ще опитате на WiFo, Винен оптимизъм на Балканите, Сомелиер на годината 2018, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове