Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Телиш/Кастра Рубра

Телиш/Кастра Рубра

СПОДЕЛИИстория

Историята ни започва през 1999 г., когато Жайр Агопян придобива приватизираната изба “Телиш” и малко по-късно стартира производството на бестселърите Telish Мерло и Telish Каберне совиньон. Той е и първият винопроизводител, който пуска на българския пазар продуктите си в опаковка bag-in-box.

Следват сериите T-t и Т-т lux, с които реномето на избата се бетонира като производител с най-добро съотношение качество-цена. И до ден днешен това е основната ни идея: да предлагаме на пазара честни вина с доказано качество.

През 2006 година стартирахме строежа на “Кастра Рубра” – едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-съвременни технологии и с прецизни параметри, отговарящи на изискванията ни за качество и минимална намеса върху гроздето и виното.

Избрахме мястото, не само заради феноменалните условия за отглеждане на най-добрите лозя – слънцегреене, отцедливи почви с изключително разнообразен състав, но и защото е пропито с история.

“Кастра Рубра” буквално означава “червена крепост” и бе открита неотдавна от български археолози. Действително на това място преди 15 века се е издигала митична византийска крепост, разположена на възлово за времето си място. За пръв път разкопките показват, че там са съжителствали няколко етноса. Оттам e минавал древния път Виа Диагоналис, който е имал огромно икономическо значение и е свързвал Европа с Ориента. И до днес в Южен Сакар могат да се видят части от големия диагонален път, който византийците изградили, за да свържат Рим и Константинопол. На него посветихме и едно от най-успешните си вина – Via Diagonalis.

Разкопките доказват, че “Кастра Рубра” не е била само крепост, там е имало селище и най-вероятно голяма пътна станция, където почивали уморени пътници и кервани със стока.

Точно около това историческо място ние решихме да засадим своите нови лозя. Започнахме през 2004 г. и днес притежаваме 200 хектара със сортове, които намираме, че са много подходящи за отглеждане на тези терени. В лозята ни ще срещнете Каберне совиньон, Мерло, Аликант буше, Санджовезе, Пино ноар, Каберне фран, Совиньон гри, Совиньон блан, Гренаш блан, Сира, Пети вердо, и разбира се местната гордост – Рубин и Мавруд.Кастра Рубра

Нашето бижу, голямата ни страст, претворена в модерна и работеща изба от най-висок клас. Продуктите й са гордост не само за създателите им, но смеем да твърдим, че те са и новото лице на българското винарство. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан.

Мишел Ролан е не само ексклузивен консултант на избата, той е гуруто на всички модерномислещи винари. За нас е чест той да бъде част от нашия отбор и вярваме, че това е привилегия за българското вино изобщо.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в “Кастра Рубра”. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино. С огромна признателност трябва да споменем и името на управителя Цветан Георгиев, който се грижи за всичко в “Кастра Рубра” и принадлежащите и лозя.

Контакти

Главен офис
Улица Лозенец, 22
1421 София
info@telish.bg
Телефон: +359-2-963-17-73 ;+359-2-963-17-74;+359-2-963-17-75;+359 2 963 30 43
Изба Телиш
с. Телиш, област Плевен
Винарна Кастра Рубра
с. Коларово 6460, област Хасково

Източник: telish.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Казанлък - столица на виното „Розе", Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, В салона на виното за 15-и път, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Направете си сангрия, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Защо да изберем българското вино ?, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Казанлък - столица на виното „Розе", 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", Компоненти на дегустацията I: Окото, Пиянството на зодиакалните знаци, Виното помага и на бъбреците, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Най-добрите български вина на Бургаския фестивал на виното, Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове