Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Телиш/Кастра Рубра

Телиш/Кастра Рубра

СПОДЕЛИИстория

Историята ни започва през 1999 г., когато Жайр Агопян придобива приватизираната изба “Телиш” и малко по-късно стартира производството на бестселърите Telish Мерло и Telish Каберне совиньон. Той е и първият винопроизводител, който пуска на българския пазар продуктите си в опаковка bag-in-box.

Следват сериите T-t и Т-т lux, с които реномето на избата се бетонира като производител с най-добро съотношение качество-цена. И до ден днешен това е основната ни идея: да предлагаме на пазара честни вина с доказано качество.

През 2006 година стартирахме строежа на “Кастра Рубра” – едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-съвременни технологии и с прецизни параметри, отговарящи на изискванията ни за качество и минимална намеса върху гроздето и виното.

Избрахме мястото, не само заради феноменалните условия за отглеждане на най-добрите лозя – слънцегреене, отцедливи почви с изключително разнообразен състав, но и защото е пропито с история.

“Кастра Рубра” буквално означава “червена крепост” и бе открита неотдавна от български археолози. Действително на това място преди 15 века се е издигала митична византийска крепост, разположена на възлово за времето си място. За пръв път разкопките показват, че там са съжителствали няколко етноса. Оттам e минавал древния път Виа Диагоналис, който е имал огромно икономическо значение и е свързвал Европа с Ориента. И до днес в Южен Сакар могат да се видят части от големия диагонален път, който византийците изградили, за да свържат Рим и Константинопол. На него посветихме и едно от най-успешните си вина – Via Diagonalis.

Разкопките доказват, че “Кастра Рубра” не е била само крепост, там е имало селище и най-вероятно голяма пътна станция, където почивали уморени пътници и кервани със стока.

Точно около това историческо място ние решихме да засадим своите нови лозя. Започнахме през 2004 г. и днес притежаваме 200 хектара със сортове, които намираме, че са много подходящи за отглеждане на тези терени. В лозята ни ще срещнете Каберне совиньон, Мерло, Аликант буше, Санджовезе, Пино ноар, Каберне фран, Совиньон гри, Совиньон блан, Гренаш блан, Сира, Пети вердо, и разбира се местната гордост – Рубин и Мавруд.Кастра Рубра

Нашето бижу, голямата ни страст, претворена в модерна и работеща изба от най-висок клас. Продуктите й са гордост не само за създателите им, но смеем да твърдим, че те са и новото лице на българското винарство. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан.

Мишел Ролан е не само ексклузивен консултант на избата, той е гуруто на всички модерномислещи винари. За нас е чест той да бъде част от нашия отбор и вярваме, че това е привилегия за българското вино изобщо.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в “Кастра Рубра”. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино. С огромна признателност трябва да споменем и името на управителя Цветан Георгиев, който се грижи за всичко в “Кастра Рубра” и принадлежащите и лозя.

Контакти

Главен офис
Улица Лозенец, 22
1421 София
info@telish.bg
Телефон: +359-2-963-17-73 ;+359-2-963-17-74;+359-2-963-17-75;+359 2 963 30 43
Изба Телиш
с. Телиш, област Плевен
Винарна Кастра Рубра
с. Коларово 6460, област Хасково

Източник: telish.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Chardonnay barrigue Santa Maria 2013, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, Три съвета за успешен винен тур!, Вълшебното вино Малбек, Айсвайн или "Ледено вино", Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Агнешко: с розе или червено?, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Уникална винарска изба, New Bloom Winery - Rose 2016, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Винарска Изба Тера Тангра, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Каталог Августиада 2015, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Класически картини пресъздадени с вино, Виното и България, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Cheval de Katarzyna - 2016, WiFo – да поговорим за вино и храна, Вино и стил - еп.2, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, DiVino.Taste 2013 Програма

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове