Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Телиш/Кастра Рубра

Телиш/Кастра Рубра

СПОДЕЛИИстория

Историята ни започва през 1999 г., когато Жайр Агопян придобива приватизираната изба “Телиш” и малко по-късно стартира производството на бестселърите Telish Мерло и Telish Каберне совиньон. Той е и първият винопроизводител, който пуска на българския пазар продуктите си в опаковка bag-in-box.

Следват сериите T-t и Т-т lux, с които реномето на избата се бетонира като производител с най-добро съотношение качество-цена. И до ден днешен това е основната ни идея: да предлагаме на пазара честни вина с доказано качество.

През 2006 година стартирахме строежа на “Кастра Рубра” – едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-съвременни технологии и с прецизни параметри, отговарящи на изискванията ни за качество и минимална намеса върху гроздето и виното.

Избрахме мястото, не само заради феноменалните условия за отглеждане на най-добрите лозя – слънцегреене, отцедливи почви с изключително разнообразен състав, но и защото е пропито с история.

“Кастра Рубра” буквално означава “червена крепост” и бе открита неотдавна от български археолози. Действително на това място преди 15 века се е издигала митична византийска крепост, разположена на възлово за времето си място. За пръв път разкопките показват, че там са съжителствали няколко етноса. Оттам e минавал древния път Виа Диагоналис, който е имал огромно икономическо значение и е свързвал Европа с Ориента. И до днес в Южен Сакар могат да се видят части от големия диагонален път, който византийците изградили, за да свържат Рим и Константинопол. На него посветихме и едно от най-успешните си вина – Via Diagonalis.

Разкопките доказват, че “Кастра Рубра” не е била само крепост, там е имало селище и най-вероятно голяма пътна станция, където почивали уморени пътници и кервани със стока.

Точно около това историческо място ние решихме да засадим своите нови лозя. Започнахме през 2004 г. и днес притежаваме 200 хектара със сортове, които намираме, че са много подходящи за отглеждане на тези терени. В лозята ни ще срещнете Каберне совиньон, Мерло, Аликант буше, Санджовезе, Пино ноар, Каберне фран, Совиньон гри, Совиньон блан, Гренаш блан, Сира, Пети вердо, и разбира се местната гордост – Рубин и Мавруд.Кастра Рубра

Нашето бижу, голямата ни страст, претворена в модерна и работеща изба от най-висок клас. Продуктите й са гордост не само за създателите им, но смеем да твърдим, че те са и новото лице на българското винарство. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан.

Мишел Ролан е не само ексклузивен консултант на избата, той е гуруто на всички модерномислещи винари. За нас е чест той да бъде част от нашия отбор и вярваме, че това е привилегия за българското вино изобщо.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в “Кастра Рубра”. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино. С огромна признателност трябва да споменем и името на управителя Цветан Георгиев, който се грижи за всичко в “Кастра Рубра” и принадлежащите и лозя.

Контакти

Главен офис
Улица Лозенец, 22
1421 София
info@telish.bg
Телефон: +359-2-963-17-73 ;+359-2-963-17-74;+359-2-963-17-75;+359 2 963 30 43
Изба Телиш
с. Телиш, област Плевен
Винарна Кастра Рубра
с. Коларово 6460, област Хасково

Източник: telish.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Как да си направим сангрия, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, "Аромати от сърцето на дома" на Йоана, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Rose Anita 2016 - Rupel Winery, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Има нещо странно в това вино, Craft Beer Taste събира микропивовари и вносители на крафт бири!, Направете си сангрия, Как виното научи Пирло на футбол, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., 1 милион евро за колекция редки вина, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, 10x - Въпрос на нос, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Divino magazine - брой 6, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Продукти Spirits Sanctus - Sensus, Sensus ver. 2, Angel's Estate Rose 2016, Винзавод Асеновград, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове