Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Телиш/Кастра Рубра

Телиш/Кастра Рубра

СПОДЕЛИИстория

Историята ни започва през 1999 г., когато Жайр Агопян придобива приватизираната изба “Телиш” и малко по-късно стартира производството на бестселърите Telish Мерло и Telish Каберне совиньон. Той е и първият винопроизводител, който пуска на българския пазар продуктите си в опаковка bag-in-box.

Следват сериите T-t и Т-т lux, с които реномето на избата се бетонира като производител с най-добро съотношение качество-цена. И до ден днешен това е основната ни идея: да предлагаме на пазара честни вина с доказано качество.

През 2006 година стартирахме строежа на “Кастра Рубра” – едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с най-съвременни технологии и с прецизни параметри, отговарящи на изискванията ни за качество и минимална намеса върху гроздето и виното.

Избрахме мястото, не само заради феноменалните условия за отглеждане на най-добрите лозя – слънцегреене, отцедливи почви с изключително разнообразен състав, но и защото е пропито с история.

“Кастра Рубра” буквално означава “червена крепост” и бе открита неотдавна от български археолози. Действително на това място преди 15 века се е издигала митична византийска крепост, разположена на възлово за времето си място. За пръв път разкопките показват, че там са съжителствали няколко етноса. Оттам e минавал древния път Виа Диагоналис, който е имал огромно икономическо значение и е свързвал Европа с Ориента. И до днес в Южен Сакар могат да се видят части от големия диагонален път, който византийците изградили, за да свържат Рим и Константинопол. На него посветихме и едно от най-успешните си вина – Via Diagonalis.

Разкопките доказват, че “Кастра Рубра” не е била само крепост, там е имало селище и най-вероятно голяма пътна станция, където почивали уморени пътници и кервани със стока.

Точно около това историческо място ние решихме да засадим своите нови лозя. Започнахме през 2004 г. и днес притежаваме 200 хектара със сортове, които намираме, че са много подходящи за отглеждане на тези терени. В лозята ни ще срещнете Каберне совиньон, Мерло, Аликант буше, Санджовезе, Пино ноар, Каберне фран, Совиньон гри, Совиньон блан, Гренаш блан, Сира, Пети вердо, и разбира се местната гордост – Рубин и Мавруд.Кастра Рубра

Нашето бижу, голямата ни страст, претворена в модерна и работеща изба от най-висок клас. Продуктите й са гордост не само за създателите им, но смеем да твърдим, че те са и новото лице на българското винарство. Човекът, който твори и направлява екипа млади енолози на “Кастра Рубра”, е най-значимото име в съвременния винен свят – Мишел Ролан.

Мишел Ролан е не само ексклузивен консултант на избата, той е гуруто на всички модерномислещи винари. За нас е чест той да бъде част от нашия отбор и вярваме, че това е привилегия за българското вино изобщо.

Трима талантливи млади енолози са постоянно заети в “Кастра Рубра”. Това са Пламена Костова, Тодор Кацаров и Антон Димитров. Ентусиазирани и амбициозни, те са новата надежда за българското вино. С огромна признателност трябва да споменем и името на управителя Цветан Георгиев, който се грижи за всичко в “Кастра Рубра” и принадлежащите и лозя.

Контакти

Главен офис
Улица Лозенец, 22
1421 София
info@telish.bg
Телефон: +359-2-963-17-73 ;+359-2-963-17-74;+359-2-963-17-75;+359 2 963 30 43
Изба Телиш
с. Телиш, област Плевен
Винарна Кастра Рубра
с. Коларово 6460, област Хасково

Източник: telish.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Какво не знаем за червените вина, Тероар - еп.2, Alexandra Estate, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Какво ще опитате на WiFo, Ако сънуваш вино, Как да разчетеш етикета на шампанското, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Седем български вина с медали от China Wine & Spirits Awards, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Вино и стил - еп.2, Alexandra Estate - Merlot 2013, Дом на виното в София, Виното и България, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“, Как да се насладим на истинското вино, С дъх на рубин под Трихълмието, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Винария 2016, Най-нелепите въпроси за виното, Приключения по пътя на божолето, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Търговци изкупиха всички бутилки от вината със „Златен ритон“, Виното не вреди на бременността, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове