Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винен аромат от Асеновград, Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България, Стартира конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Кой пие най-много вино по света, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Търсете най-новото издание на DiVino Guide Българските вина!, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Дойде време за седмото издание на DiVino.Taste!, Най-скъпо продаденото бяло вино, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Merlot 2014 - Gulbanis Wine, Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Essence Chardonnay Barrique 2014 - Malkata Zvezda Winery, Най-популярните червени вина, DiVino.Taste представя: какво ни очаква през новия европейски програмен период, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Terra Tangra Merlot 2015, Domaine Bessa Valley с нова визуална идентичност, вдъхновена от Панагюрското съкровище, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Винен аромат от Асеновград, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Августиада 2017, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове