Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, Вино и стил - еп.8, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Villa Santa Maria, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Villa Bassarea Chardonnay 2015, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Защо французите получават рядко инфаркт?, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Да отслабнем с вино!, Продукти на Spiritus Sanctus - Мускат Джиало, Вионие, Розе, Цвета Тановска и Катя Йончева: "Тенденциите в българската винена индустрия са положителни", „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Как виното научи Пирло на футбол, Тероар - еп.5, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, Световните винени сортове, Въпрос с повишена трудност !, 3 причини да охладите червените вина през лятото и след това....., Slow Food гостува на DiVino.Taste, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове