Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Пет грешни мита за българското вино, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Още едно вино създадено от музиканти, Дъб и вино – неповторима комбинация, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Бутилките от вино в двора и градината, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Бутилиране на вино в домашни условия, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, 1 милион евро за колекция редки вина, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, VINOAR - Organic Aronia, Бутилиране на вино в домашни условия, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", София отново стана столица на българското вино с DiVino.Taste 2015, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, 15 любопитни факта за виното, Над 4000 души посетиха третото издание на форума за българско вино DiVino.Taste!, Вино и стил - еп.7, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове