Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Villa Melnik - Family Tradition Cabernet & Merlot 2011, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Виното помага и на бъбреците, Виното като любовник, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Тероар - еп.1, Препоръки за здраве с грозде и вино, Terra Tangra Algara Merlot & Syrah 2012, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Как да си гледате на… вино?, Американска рок легенда – фен на българското вино, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Шест Златни ритони на ВИНАРИЯ 2018, Мидалидаре Естейт, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Произходът има значение, Посетители превзеха Винария 2017, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Хайде на училище…по бира!

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове