Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Coravin- иновативна джаджа, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Вълшебното вино Малбек, Грозде за вино или десертно грозде – каква е разликата?, Българското вино – дар от тракийските богове, Divino magazine - Брой 4, Броени дни остават до откриването на IV Фестивал на виното Бургас, София се превръща отново в столица на българското вино!, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, Траминерите на България, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Винарски изби се превръщат в туристически атракции, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Вино и стил - еп.10, Обстановката променя вкуса на виното, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Vestibule Wine Ambassador, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, В салона на виното за 15-и път, Излезе брой 10 на DiVino Magazine!, Вино, секс и още нещо ..., Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, Terra Tangra Cuvee 2006, Terra Tangra Winery, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Отличниците на „Винария 2016“ представят България на световен конкурс, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове