Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

Етикет при поднасянето и консумация на червено вино

СПОДЕЛИНяма нищо по-отпускащо и по-релаксиращо от чаша червено вино след дълъг и тежък ден и хубава книга в другата ръка. Ще си отпочинете чудесно, дори само за два часа, а и ще позабравите за редовните работни проблеми.

Но, за да постигнем пълно удоволствие от виното, добре е да знаем какъв е етикетът за консумирането на червеното вино. Как и по колко да сложим в чашата, каква да бъде температурата му и в каква чаша да си налеем.

Консумация на вино
Всичко това ще ни даде възможност да усетим пълното удоволствие от виното, да почувстваме всеки аромат, които е заложен в него.

Червеното вино има доста разновидности, повечето от които си имат свои собствени правила – в какви чаши да се сервират и на каква температура.

Важно е също колко е отлежало избраното вино, особено що се отнася до декантирането и какъв е точно видът му. Но сега ще разгледаме общи правила на сервирането и консумирането му:1. Температура на сервиране – червените вина в най-общ план се разделят на леки и на по-плътни. Това също е от значение – по-леките вина трябва да бъдат с по-ниска температура. Най-добре около 12 – 14 градуса. Ако консумирате плътни по-тежки вина, температурата на питието трябва да бъде между 16 и 18 градуса.

2. В каква чаша да сервираме виното– най-подходящият избор на чаша за червено вино е да бъде от стъкло тънко и гладко, без гравюри, както е и при бялото вино. Вместимостта трябва да бъде около 100 мл, а когато я пълните – сложете вино само до половината на чашата. Столчето на чашата е стандартно – между 4 и 5 см. Формата на чашата е по-обла от тази за белите вина.

Дивеч с червено вино
3. Как да поднесем правилно виното – виното се отваря задължително по-рано, за да може добре да подиша. Чашата трябва да е поставена от дясната страна на чашата за вода.

4. Как да хващаме чашата – задължително я дръжте за столчето.

5. Каква храна е подходящо за консумиране на червеното вино – ако хапвате по-тежки меса, по-мазни, червеното вино е добро решение. Мерло е подходящо вино за телешко месо, за по-засищащи и мазни храни, както и за сухи мезета, подхожда също и на синьо сирене.

Каберне е по-леко червено вино и по-подходящо за птици, немазни пържоли, гъби и отново сухи мезета. В последно време се прави комбинация от двете – мерло и каберне – много подходящо вино за български национални ястия - с превъзходни вкусови качества и плътност.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вила Юстина, Как да сготвим миди с вино, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Бяло вино с месо? Естествено!, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Alexandra Estate - Merlot & Cabernet Sauvignon & Petit Verdot 2014, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Как чашата помага на виното, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, 35 оригинални етикети за вино, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Класически картини пресъздадени с вино, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Как да съхраним своето вино?, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Как да си направим сангрия, Започна обратното броене на българската винена класация DiVino Топ 50, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Истинското вино - бариера пред рака!, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Божоле нуво - 2016, Световните винени сортове, Divino magazine - Брой 4, Как да се насладим на истинското вино, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Вино и стил - еп.9, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове