Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

СПОДЕЛИВиното е част от българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета и как точно се пие, сервира вино. Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да донесе удоволствие на сетивата.

За да се научим как се консумира вино, първо трябва да знаем как се поднася, какъв е етикета, кое трябва да направим и кое не, коя е подходящата чаша и пр. Има значение какво е виното – дали червено, розе или бяло. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.

Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:

1. Темтература - Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 градуса.

2. Чашата – за да оценим до край качествата на виното е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см.

Етикет за Бяло Вино

3. Поднасяне – тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено, според етикета, домакина трябва да опита виното, да го дегустира.

4. До къде да напълним чашите – белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба.

5. Декантиране - задължително е за белите вина. Това означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата.

6. С каква храна е подходящо консумирането му – най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, TCHERGA 10* Red 2013 - Домейн Менада, Китайски винен тигър, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Всичко, което трябва да знаете за розето, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Продукти Винарска изба Манастира, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Експертите са типичен пример за винената мода., Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Syrah 2013 - Bratanov, 24 медала за българските вина на Mundus Vini 2013, Syrah 2013 - Bratanov, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, В салона на виното за 15-и път, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Мебели от бъчви - креативни хрумвания !, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Базар на изкуствата "Изкуство, вино, любов и шоколад", Готвачката на Химлер, България със 7 медала от 17-ия Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles; близо 40 % от изпратените мостри са с награда, Казанлък - столица на виното „Розе", Alexandra Estate - Merlot 2013, България – „почетен гост“ на най-голямото винено изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, 5 магазинa за вино които ще ви изумят, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове