Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

СПОДЕЛИВиното е част от българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета и как точно се пие, сервира вино. Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да донесе удоволствие на сетивата.

За да се научим как се консумира вино, първо трябва да знаем как се поднася, какъв е етикета, кое трябва да направим и кое не, коя е подходящата чаша и пр. Има значение какво е виното – дали червено, розе или бяло. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.

Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:

1. Темтература - Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 градуса.

2. Чашата – за да оценим до край качествата на виното е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см.

Етикет за Бяло Вино

3. Поднасяне – тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено, според етикета, домакина трябва да опита виното, да го дегустира.

4. До къде да напълним чашите – белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба.

5. Декантиране - задължително е за белите вина. Това означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата.

6. С каква храна е подходящо консумирането му – най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Десертни червени сортове, Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, Дом на виното в София, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Syrah 2013 - Bratanov, Пет грешни мита за българското вино, Как да се ориентираме на винения пазар, РЕКОРДЕН БРОЙ ПРОБИ ВИНА В 23-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES СЕ ПРЕДСТАВЯТ В ПЛОВДИВ, Агнешко: с розе или червено?, Виното като любовник, Midalidare ROCK in the wine valley, Най-скъпите видове шампанско в света, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Оригинални мебели от винени бутилки, DiVino.Taste 2015 обзор !, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015 ПРОГРАМА, Добра година за винопроизводителите, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Ура за сира!, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Young § Crazy 2014 - Вила Мелник, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Стандартната бутилка за вино, Вино и стил - еп.6, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г.

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове