Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

СПОДЕЛИВиното е част от българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета и как точно се пие, сервира вино. Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да донесе удоволствие на сетивата.

За да се научим как се консумира вино, първо трябва да знаем как се поднася, какъв е етикета, кое трябва да направим и кое не, коя е подходящата чаша и пр. Има значение какво е виното – дали червено, розе или бяло. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.

Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:

1. Темтература - Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 градуса.

2. Чашата – за да оценим до край качествата на виното е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см.

Етикет за Бяло Вино

3. Поднасяне – тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено, според етикета, домакина трябва да опита виното, да го дегустира.

4. До къде да напълним чашите – белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба.

5. Декантиране - задължително е за белите вина. Това означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата.

6. С каква храна е подходящо консумирането му – най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Един следобед с Михаил Марковски и сомелиерите на България, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Divino magazine - брой 1, Има нещо странно в това вино, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, София се превръща отново в столица на българското вино!, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Енолог на годината 2015, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Евкалипт или боровинка; шоколад или ванилия?, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, “Tирбушон” от бъдещето, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Августиада 2016 награди, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Инж. Божидар Донков спечели приза „Енолог на Винария 2015“, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, Вино - цени и рекорди, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове