Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино

СПОДЕЛИВиното е част от българския бит и доста често присъства на нашата трапеза. Малко от нас са наясно с етикета и как точно се пие, сервира вино. Това е напитка, която носи удоволствие, тя не утолява жаждата и не се пие в количества – консумира се, за да донесе удоволствие на сетивата.

За да се научим как се консумира вино, първо трябва да знаем как се поднася, какъв е етикета, кое трябва да направим и кое не, коя е подходящата чаша и пр. Има значение какво е виното – дали червено, розе или бяло. Разликата при вината е не само във вида на чашата, а и в температурата, с която се сервира напитката.

Да разгледаме няколко съвета как се сервира и консумира бялото вино:

1. Темтература - Всъщност всяко вино има своя собствена температура на поднасяне – най-подходяща за него, при която най-добре могат да се отличат качествата му. Но в общото правило белите вина се сервират с температура от 11 до 14 градуса, десертното бяло вино, както и сладките бели вина, трябва да бъдат с температура между 6 и 8 градуса.

2. Чашата – за да оценим до край качествата на виното е нужно да изберем и подходящата чаша. Винените чаши са от прозрачно и тънко стъкло. За белите вина по-подходящи са чаши с формата на лале, тоест отгоре са леко отворени. Размерът е среден – нито твърде голяма и дълбока, нито малка като за аперитив. Освен това чашите за вино са със столче – обикновено високо около 5 см.

Етикет за Бяло Вино

3. Поднасяне – тапата задължително стои в отделна чинийка от дясната страна на домакина. Обикновено, според етикета, домакина трябва да опита виното, да го дегустира.

4. До къде да напълним чашите – белите вина се наливат до 2/3 на чашата, в никакъв случай не повече. Не си позволявайте да пълните чашите до ръба.

5. Декантиране - задължително е за белите вина. Това означава да се излее виното в специален съд, като целта на всичко това е виното да се насити с кислород. За белите вина това се прави непосредствено преди да бъдат сервирани на масата.

6. С каква храна е подходящо консумирането му – най-добре се подчертава вкусът на бялото вино, ако е в комбинация с леки меса, гъби и ордьоври, подходящи са и за риба. Ако на трапезата има сирена, отново можете да разчитате на бяло вино.Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.5, Кратък урок за ароматите във виното, Над 300 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2018 20-членно жури оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2018, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Още едно вино създадено от музиканти, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Три съвета за успешен винен тур!, Продукти на Винарска изба Марян, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Новите тенденции в света на храните и напитките показва Международен панаир Пловдив, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, WiFo е първият форум за вино и храна, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Пластмасовите бутилки – предимства и недостатъци, Стандартната бутилка за вино, Summer.Taste ПРОСЕКО И ЗЕХТИН – лятно, ароматно и вдъхновяващо, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Winter Taste: Сира и шоколад – едно пикантно и вкусно събитие от DiVino, Дом на виното в София, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Alexandra Estate - Merlot 2013, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Вино - цени и рекорди, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Вино и стил - еп.9, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, И бялото вино е полезно за сърцето?

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове