Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Какво вино за кое сирене е подходящо

Какво вино за кое сирене е подходящо

СПОДЕЛИСъчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето по-често се избират бели вина, тъй като ароматът и вкусът им са по-подходящи за комбиниране с различните видове сирена.

Младите червени вина не се съчетават добре с повечето сирена заради съдържащите се във тях танини, които са в големи количества.

Но ако все пак предпочитате червеното вино, трябва да го съчетаете с добре узрели сирена. Техният сложен аромат се допълва добре от червено вино.

Десертните вина допълват сините сирена без ущърб на качеството на аромата им. За класическо се смята съчетаването на рокфор със сладко червено вино или на стилтън с порто.

Какво вино за кое сирене е подходящо
Най-добрите съчетания се получават, когато виното е направено в същия регион, където и сиренето. Към меките мазни сирена като бри и камамбер се подбират вина с висока киселинност.

Тези сирена вървят добре с леки червени вина, с бели вина от типа на ризлинг, шардоне или сухо шампанско. Сиренето бри прекрасно се допълва с охладени бели вина.

Камамберът е изключително вкусен в компанията на ябълков или крушов сайдер, а също така и на различните видове бели вина.

Твърдите сирена се сервират с вино с плътен вкус. Подходящо е съчетаването им с пино ноар или червено сухо вино от Италия. Сиренето грюер се съчетава добре както с бели, така и с червени вина.

Към козето сирене се сервира бяло вино, най-успешно е съчетанието с каберне совиньон. Според французите сиренето трябва да се сервира на големи парчета и всеки от гостите сам да си отрязва фини парченца от него.Класическият начин за сервиране на плато сирена е следният: чинията се оформя като циферблат. На 6 часа се слага сиренето с най-нежен и мек вкус.

От 6 до 12 ароматът нараства, а на 12 се поставят най-ароматните сирена. Между 12 и 3 се нареждат най-пикантните сирена, а между 3 и 6 часа се поставят тези с най-резливо ухание.

Отделните видове сирена не трябва да се опират едно в друго и ако са нарязани на парченца, трябва във всяко резенче да присъства коричка, край и сърцевина.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Вино и стил - еп.8, 7-ото издание на DiVino.Taste приключи, вече имаме първите седем!, 10 смешни наименования на марки вино, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Винотерапия за красота, Основни правила за етикет и протокол на масата, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Подземна спираловидна домашна изба, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Катаржина Естейт и Вила Юстина са първите носители на наградата „Златната изба на България“ за 2015 г., Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Между по-кисело и по-сладичко вино, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Розето и модата, Изба Румелия спечели Гранд Трофея на BIWC 2017, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, България спечели 44 медала от „Световното по вино“, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Гроздовите семки са извор на здраве, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, Ръст на изложителите на БАТА АГРО 2018, Винен уикенд 2013, Виното вече има свой дом в Бургас

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове