Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Какво вино за кое сирене е подходящо

Какво вино за кое сирене е подходящо

СПОДЕЛИСъчетанието на вино и сирене е истински майсторлък. Към сиренето по-често се избират бели вина, тъй като ароматът и вкусът им са по-подходящи за комбиниране с различните видове сирена.

Младите червени вина не се съчетават добре с повечето сирена заради съдържащите се във тях танини, които са в големи количества.

Но ако все пак предпочитате червеното вино, трябва да го съчетаете с добре узрели сирена. Техният сложен аромат се допълва добре от червено вино.

Десертните вина допълват сините сирена без ущърб на качеството на аромата им. За класическо се смята съчетаването на рокфор със сладко червено вино или на стилтън с порто.

Какво вино за кое сирене е подходящо
Най-добрите съчетания се получават, когато виното е направено в същия регион, където и сиренето. Към меките мазни сирена като бри и камамбер се подбират вина с висока киселинност.

Тези сирена вървят добре с леки червени вина, с бели вина от типа на ризлинг, шардоне или сухо шампанско. Сиренето бри прекрасно се допълва с охладени бели вина.

Камамберът е изключително вкусен в компанията на ябълков или крушов сайдер, а също така и на различните видове бели вина.

Твърдите сирена се сервират с вино с плътен вкус. Подходящо е съчетаването им с пино ноар или червено сухо вино от Италия. Сиренето грюер се съчетава добре както с бели, така и с червени вина.

Към козето сирене се сервира бяло вино, най-успешно е съчетанието с каберне совиньон. Според французите сиренето трябва да се сервира на големи парчета и всеки от гостите сам да си отрязва фини парченца от него.Класическият начин за сервиране на плато сирена е следният: чинията се оформя като циферблат. На 6 часа се слага сиренето с най-нежен и мек вкус.

От 6 до 12 ароматът нараства, а на 12 се поставят най-ароматните сирена. Между 12 и 3 се нареждат най-пикантните сирена, а между 3 и 6 часа се поставят тези с най-резливо ухание.

Отделните видове сирена не трябва да се опират едно в друго и ако са нарязани на парченца, трябва във всяко резенче да присъства коричка, край и сърцевина.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Meandra 2012 - Domain Marash, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Пандизчии правят бяло вино, С какво вино е подходящо да готвим, Zitara Sauvignon Blanc "Four Friends" 2014, Rubin 2013 - Santa Maria, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Десерти и сладки вина - неустоима комбинация, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Дефиле „Вино и гурме“ - Пловдив 2017, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Препоръки за здраве с грозде и вино, Българските независими лозаро-винари с достойно представяне в Лондон, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Пино ноар и деликатеси, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Продукти на VIA VERDE, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Винената бутилка, Как виното научи Пирло на футбол, Винарска изба Рупел

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове