Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Вино и стил - еп.3, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Винарска изба Марян, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Фалира доставчик на вино за милиардери, Тероар - еп.3, Contour Rose 2014 - Изба Карабунар, 10 интригуващи предания и легенди за виното, Най-скъпите видове шампанско в света, New Bloom Winery - Rose 2016, Готвим бъдещето с GastronomiX 2016 9-11 ноември, София, Интер Експо Център, СИХРЕ, Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Основни правила за етикет и протокол на масата, DiVino.Taste 2016 показва, че виното е за всички !, Как да разчетеш етикета на шампанското, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, 10 интригуващи предания и легенди за виното, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, 15 италиански вина с призове от „Винария 2015“, 10x - Въпрос на нос, Zitara Syrah 2014 - Four Friends

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове