Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

11 романтични идеи за винен туризъм в България, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Terra Tangra Winery, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Sees Rose 2016 - Midalidare Estate, Debut Red 2014 - Via Verde, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, 15 италиански вина с призове от „Винария 2015“, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Фондю и вино, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, И замириса на..., Пийте вино Вестерос, като любимите си герои от "Game Of Thrones", Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Вино и майсторлъшки мезета превземат Мелник, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Divino magazine - брой 5, Вино и стил - еп.5, Лятно предложение: две български розета от мавруд!, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, За виното – с любов ...и още нещо, Винарски изби в частни домове, Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Вино, Храна и Туризъм 2017, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, 50 винарски изби в надпревара за приза „Златен ритон“

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове