Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Варна е на второ място по консумация на вино след София, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Най-нелепите въпроси за виното, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Пловдив ще бъде домакин на 8 то издание на DWCC 2015 през октомври 2015!, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Виното намалява шансовете за забременяване, Angel's Share Syrah 2016 - Midalidare Estate, Винзавод Асеновград, Marselan 2015 - Rupel Winery, Тера Тангра - Black Label, Компоненти на дегустацията II: Носът, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Как да разберем “Натуралните вина”, 100 милиона години храна - Вечеря посветена на една ценна книга, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, Пловдив става вино столица през ноември, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Tendenz 2015 - Rupel Winery, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Кино и вино на "София филм фест", „Последният пир“ възпява вкуса на манията, От вълшебно грозде до чудотворно вино, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, Мидалидаре Естейт, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове