Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Траминерите на България, Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Розе за всеки джоб, Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter, Кой пие най-много вино по света, Вила Юстина – отличие в бутилка, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Тероар - еп.4, Защо французите получават рядко инфаркт?, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Въпрос с повишена трудност !, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Zitara Syrah 2014 - Four Friends, Мавруд 2008 "Винарска изба Брестовица", Топ 5 на най-големите производители на вино в света, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Градът на виното обединява агробизнеса и хранително-вкусовата индустрия, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Какво вино за кое сирене е подходящо, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Защо виното се съхранява в бъчви?, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Технология за производство на бяло вино, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Най-популярните червени вина, Тера Тангра - Black Label, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове