Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » Как да сервираме и консумираме бяло вино?

Как да сервираме и консумираме бяло вино?

СПОДЕЛИПодходящата температура за бялото вино при сервиране в зависимост от качеството е от 8 до 12 С.

Млади резливи вина се пият по-хладки – от 8 до 10 градуса.

Висококачествени и оригинално бутилирани вина би трябвало да се предлагат с температура от 10 до 12 градуса. Ако виното при сервирането не отговаря на тези изисквания, е необходимо да се постави в съд за охлаждане под течаща студена вода и да се прибавят няколко парчета лед, така че за няколко минути да се постигне желаната температура.

Рязкото темпериране, наречено фрапиране (скоростно охлаждане), не се отразява особено добре върху виното.

Бутилката се отваря внимателно като се отрязва капсулката приблизително 5 мм под отвора на бутилката с ножчето на тирбушона. Бутилки, затворени с восъчен печат, трябва да се изчистват до същата височина чрез изтупване на восъка. След което с чиста кърпа или хартиена салфетка се почиства гърлото на бутилката.

Как да сервираме и консумираме бяло вино?
Тирбушонът се поставя точно в средата на корка и след лек натиск се завинтва направо.За да се избегне попадането на части от тапата във виното, не се препоръчва въртене на бутилката или тапата или пък нейното пробиване. Ръбът на бутилката трябва да е опорната точка за тирбушона, с който тапата се изтегля. Ако тапата се изважда трудно – има няколко причини: тапата е много голяма; не е обработена с восък или съхранението на бутилката не е било правилно (бутилката е държана права и тапата е изсъхнала).

Чашите се пълнят до три четвърти от обема си. Ако в помещението е много топло, бутилката трябва да се поставя в съд за охлаждане.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Вино и стил - еп.9, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Пет рецепти с червено вино, Видеоурок: цветовете на виното, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Domaine Boyar Quantum Pinot Noir & Merlot 2010, Продукти на Винарска изба Марян, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Вино и стил - еп.4, Coravin- иновативна джаджа, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Как да се лекуваме с вино, Продукти на Винарна Свищов, Легендите за чукането с чаши, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, Продукти на Вила Мелник: „Aplauz”, Световните винени сортове, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, 10 причини да станете любител на виното, Soli Rose 2016 - Edoardo Miroglio, Сира в бутилката, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Виното като любовник, Защо да хапваме грозде, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, 37 отличени вина от България на Concours Mondial de Bruxelles, Bergule – Chardonney & Viognier 2012, Ден на виното на река Дунав, Добра година за винопроизводителите, Грузинци правят вино в глинени съдове, заровени в земята, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове