Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Седемте най-често допускани грешки при избора на вино

Седемте най-често допускани грешки при избора на вино

СПОДЕЛИ

Виното е напитка която се свързва с приятни емоции и по-скоро е направена да ни озарява отколкото да ни стресира и разочарова. Много хора робуват на мейнстрийма и не смеят да признаят, че имат нужда от помощ когато купуват вино в магазин или избират в ресторант. Именно тази своеобразна “крива” гордост и страх от “излагане” пред останалите води до множество разочарования при закупуването и употребата на вино. Ще се опитам да опиша няколко основни грешки които съм забелязал в практиката си и които е добре да избягвате, за да няма негативни емоции свързани с виното, тъй като в основата на нещата са именно супер”его”-то и липсата на информация.1. Много хора правят избора си заради бутилката, интересното име или етикета. Ок, ако сте решили да си правите свещник от празната бутилка или украса за стаята си добре, но ако искате да се насладите на добро вино, концентрирайте се върху съдържанието на бутилката, а не на външността и.
2. Също така за правилния избор се вслушайте в съветите на сомелиера/винения специалист. Някои от големите вериги магазини вече имат професионалисти които ще Ви дадат подходящо вино според нуждите Ви. Елитните ресторанти също могат да се похвалят със сомелиер или поне един сервитьор който може да препоръча правилна комбинация храна-вино. Не мислете, че тези хора имат за цел да ви излъжат или просто да продадат стоката си, истинските професионалисти не биха направили това. Дори да Ви се стори не много компетентен, специалистът поне ще Ви спести време като Ви посочи точно търсеният от Вас артикул сред многото други вина.
3. Сухо, полусухо или сладко вино. Много хора смятат розето за полусухо или сладко вино(може би цвета събужда подобни асоциации). Ризлингът също е слаган в подобни категории. Преди да “заклеймите” дадено вино погледнете етикета и се уверете за сладостта на виното. Сухите вина най-често имат обемни проценти на алкохола между 10% и 13,5 %, при сладките по-вероятно е да са в диапазона между 5,5% и 9,5%(ако не са подсилени или специални вина, но тогава пък процентите скачат над 15,5% до 20%).
4. Не избирайте вино преди да сте решили с какво ще се храните. В много заведения сервитьорите “натискат” да вземат поръчката за питиетата преди даже да сте видели менюто. Въпреки, че вкусовете са много и различни, не бих казал, че някой ще се наслади на филе от костур с някое отлежало в дъб Каберне Совиньон.
5. Тук следва да спомена, че не винаги цвета на виното е определящ за комбинацията му с дадена храна. Това което е водещо са ароматите, сухотата, тялото и свежестта на виното. Плътни червени вина се комбинират със стек не заради цвета, а защото и едното и другото са с много и комплексни аромати и мощна консистенция. В същото време винаги може да комбинирате сьомга с някое елегантно Пино Ноар и т.н.
6. Температурата на сервиране на вино е един от най-често пренебрегваните фактори, водещи до разочарования. Не правете компромис с това. Червеното вино сервирано на “стайна температура”, не означава да се пие така, когато в стаята е 30 градуса по Целзий. Обикновено температурата която се има предвид под”стайна” е в диапазона 15-18 градуса. От друга страна белите вина също страдат, но от прекомерно охлаждане. (Виж таблицата с препоръчителни температури за консумация на вино).
7. Възползвайте се от разлините разфасовки вина. Имам предвид малките бутилки(375 мл, 187 мл, 250 мл). По този начин имате възможност да опитате по-вече различни видове и да обогатите опита си и познанията си за виното.
Това в общи линии са най-масово допусканите грешки при избора на вина. В случай, че сте забелязали и други, моля напишете коментарите си. Наздраве!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Rose 2013 - Dives Winery, Винарна "Малката звезда", Въпрос с повишена трудност !, Най-добрите храни-приятели на вино, Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, A Good Year Cuvee 2014 - Medi Valley, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Как спретнали хитър номер на дегустатори на вино, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, V БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Пловдив стана първия град с винен тур в България, Какво вино за кое сирене е подходящо, Солта подобрява вкуса на виното, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, ПОТЕНЦИАЛЪТ НА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ И ВИНОПРОИЗВОДСТВО Е ОГРОМЕН е мнението на чуждестранни и български дегустатори в Concours Mondial de Bruxelles 2016, Големите чаши предизвикват обемна измама и водят до напиване, 3 вина бяха отличени с престижния приз „Златен ритон“ в тазгодишния конкурс на „Винария“, Най-популярните бели вина, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Едно фино, моля!, Sensus 2009 Spiritus Sanctus, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, St-Rose La Grande Belezza 2016 - Alexandra Estate, Кой пие най-много вино по света, Живко Енчев - Виното рано или късно се превръща в начин на живот..., Дефиле на младото вино 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове