Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”

Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”

СПОДЕЛИИво Върбанов пред exporter.bg за това, че е и ще си остане музикант, който прави професионални вина с персонален подход

„Трябва време за да се спечели доверието на външните пазари“, казва Иво Върбанов, световноизвестен пианист, винар и създател на Българска асоциация на независимите лозаро-винари.

Г-н Върбанов, в България вече има нови изби, които правят много качествени вина. Някои от тях са в Българска асоциация на независимите лозаро-винари, създадена по ваша идея. Защо обаче за тези изби, както и за другите български винопроизводители, продажбата на вина на Запад в средния и високия ценови клас е все още Мисия невъзможна?

- Мисля, че нещата се променят доста бързо. И малки, и големи производители от България имат възможност за все по-добър износ с по-добра цена.

Трябва време за да се спечели доверието на различните пазари. Има такива, като Великобритания, които за щастие са забравили вече казусите с лошите български вина през 90-те.

Как трябва да се подобри имиджът на българското вино, както у нас, така и по света?

- Няколко са важните стъпки. Първо, държавата да вземе решението, че виното е НАЦИОНАЛЕН КУЛТУРЕН ПРОДУКТ, който да се защитава и в който да се ИНВЕСТИРА по интелигентен начин с дългосрочна визия.

На второ място, големите производители да разберат, че малките, занаятчийски изби са част от организма “Българско Вино”. Ако трябва да използвам метафората на човешкото тяло: “всички органи са нужни, за да сме живи”.

И трето, да се подобри комуникацията на продукта вино в България и съответно да се повиши винената култура. За съжаление това не е желанието на много производители, защото същите те не искат хората да са вино-грамотни, да разбират от вино и да правят разлика между “построено в лаборатория” вино (или технологично) и тероарно вино (или истинско).

Някои световни винени гурута смятат, че България трябва да заложи на местните си сортове. Споделяте ли това виждане?

- Донякъде съм съгласен (макар, че нямаме това разнобразие на местни сортове като в Италия или Гърция). За тази цел е нужен обаче дългосрочен план и много голяма инвестиция в клоновата селекция на българските сортове. И това донякъде трябва да е съвместна инвестиция на частния сектор и на държавата.

Да не забравяме, че има европейски програми, които финансират университети за научна дейност. Редно е да се възползваме от такива възможности.

Вие лично привърженик на какви вина сте – повече Нов или повече Стар свят?

- Смятам, че днес, 2013 г., границите Нов-Стар свят са доста неясни. Бих казал, че предпочитам да консумирам занаятчийски вина от цял свят. Има великолепни примери на тероарни вина в по-неизвестните Орегон, Тасмания, Ливан или Грузия.

Какви са приоритетите на вашата асоциация. Независима от кого и за какво?

- Интересното е, че само в България се задава въпроса “независима от кого?”. Има логика в този въпрос, имайки предвид големите социални проблеми свързани с нездравословната конюнктура между бизнеса и политиката в България.

Терминът независим лозаро-винар е приет като дефиниция от CEVI (http://www.cevi-eciw.eu) - Confédération Européenne des Vignerons Indépendants и означава: “малки винопрозводители (често семейни изби), които гледат своето грозде, правят вино със собствена марка и го продават.“

Така те разработват автентични, персонализирани и тероарни вина, които предлагат на пазара. По този начин избягват индустриалния подход, без да се изгнорират новите технологии.

Наричат ви новото лице на българското лозарство и винарство. Какво стои зад това ново лице?

- Не бих казал, че това е толкова важно и смятам, че много хора не биха приели такава дефиниция за мене, тъй като съм музикант по професия.

Може би новото е, че все пак правя доста професионални вина, които се харесват и имат позитивна история.

Коя страст надделява във вас – към музиката или към виното? Или да ви попитам по друг начин – кое от двете повече ви обсебва?

Аз съм музикант и ще си остана такъв. Имам интерес към виното и отделям достатъчно от времето си за да правя професионални вина с персонален подход.

Вината на Иво Върбанов направиха силно впечатление още с появата си на българския пазар. Какви изненади сте ни подготвили тази година?

- В момента сме пуснали Шардоне Еузебиус 2011, а на есен ще има: Сира 2010, Марселан 2010 и бленд Сира & Мавруд 2010. Имената ще се представят, когато излязат вината.

Възнамерявате ли до построите или купите изба?

- Живот и здраве имам идея да построя изба.

Г-н Върбанов, кое е най-голямото изпитание в живота ви?

- Мисля, че най-голямото изпитание и премеждие е било, когато преди 3 години и половина (края на 2009) ми откриха случайно Остро Лимфобластична Левкимия. Това е много сериозно заболяване (рак на кръвта) и реално при липса на бързи мерки, шансовете за оздравяване са минимални.

От диагноза в четвъртък, се премина към лечение в понеделник. Животът ми се обърна с главата надолу: с дете на 5 месеца, в чужда държава за семейството ми. Нямах други опции освен да стисна зъби и да прекарам четири цикъла хемиотерапия, радиотерапия и присаждане на костен мозък (анонимен донор от Германия).

Мисля, че ми е даден шанс да съм още жив, и това ми дава възможност да ценя и да се радвам повече на това, което имам, а не да мисля само за това, което нямам. И не говоря само за материалната част на живота.

И накрая, да не забравяме, че освен запален винар, сте и пианист, известен по европейските и световни сцени. Какви концертни изяви ви предстоят?

- В момента работя по 4 различни звукозаписа, които са във фаза монтаж и ще бъдат публикувани на есен като CD, LP и HD Download.

Тази година стартираме “независим проект” с жена ми, тъй като в днешно време това е пътя за музикантите. Голяма част от класическите звукозаписни къщи или са фалирали, или са пред фалит или са редуцирали на минимум работата си. И най-неприятното за изпълнителите е, че са последните, които си получават парите.

Иначе през 2014 имам концерти в Италия, Испания, Англия, България, Полша, Словакия, Унгария, САЩ, и също така започвам работа по едно планирано турне в Азия за 2014/15 (Сингапур, Тайландия, Австралия и Нова Зеландия).

Благодаря за това интервю.

Димитър Дженев
Източник: exporter.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 0% [Няма гласували]
Много добър Много добър 50% [1 Гласувал]
Добър Добър 50% [1 Гласувал]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Глювайн - вино срещу грип и простуда, Ден на виното на река Дунав, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Вино и стил - еп.2, Вино и стил - еп.2, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Вино, Храна и Туризъм 2017, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Приключения по пътя на божолето, Виното не вреди на бременността, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Световните винени сортове, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Винарна "Малката звезда"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове