Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Компоненти на дегустацията III: Вкусът

Компоненти на дегустацията III: Вкусът

СПОДЕЛИВкусът - нашият и този на виното
Най-добрата част от дегустацията. Може да сте омагьосани от искрящия цвят на виното или да сте изпаднали в почти хипнотична замечтаност от ароматите му, но всъщност пиенето е действието, което въплъщава истинската цел на виното и което “развързва” езиците и разтваря обятията ни.

Може би си мислите, че е и най-лесната част - в края на краищата всички ние пием от чаша от крехка детска възраст и цял живот прилежно се упражняваме. Има съществена разлика обаче между простото поглъщане на течност и осъзнатото дегустиране, както има разлика и между изразите “гледам те” и “виждам те”. И тук, както при почти всички важни неща в живота, разликата е в правилната техника. Правилната техника ни гарантира най-пълноценното възприятие.

1. Все още под влиянието на ароматите, които сте вдишали при стъпка II от дегустацията, отпийте глътка от виното. Колко голяма глътка? Зависи от размера на устата ви:-) Прекалено малка е също толкова неефективно, колкото и прекалено голяма. Трябва ви достатъчно количество, което да поразходите из устата си, но не и толкова много, че да трябва веднага да го преглътнете. Защото целта не е да преглъщате или поне не още. Необходимо ви е известно време, за да накарате виното да разкрие тайните си. Спокойно можете да задържите глътка добро вино в устата си 10 – 15 секунди, че и повече.

2. Разходете много добре виното из устата си, осигурявайки пълен контакт с всяка част от нея. Важно е защото нашите език, небце, вътрешна част на устата и гърло декодират различни аспекти от виното.

Виното предизвиква усещания - основните 4 – сладко, кисело, солено и горчиво – и 1 допълнително, наричано с японското му име – умами (приятен вкус). Вкусовите рецептори се намират в папилите на езика. Дълги години се изхожда от тезата, че езикът е строго разпределен на зони, всяка една от които е отговорна за усещането на един вид вкус: с върха на езика – сладко; със страничните фаланги – кисело; със задната част – горчиво; с целия език – солено. Днес е известно, че в една или друга степен, основните вкусове могат да се усещат с целия език, само в центъра му се намира едно “сляпо” петно, което е нечувствително към вкусови дразнители.

Тези усещания могат да бъдат засилени чрез определени техники, които ще ви спечелят насмешка от съседите по маса в ресторанта, но спокойно можете да ги упражнявате в къщи:

а) Задържайки виното в устата си, свийте устните си и ги издайте леко напред и вдишайте внимателно въздух през тях. Получава се интересен сърбащ звук, а нерядко и накапване на дрехите или покривката, но действието само по себе си е логично, тъй като засилва изпарението на виното и интензифицира ароматите му.

б) “Дъвчете” виното енергично, прекарвайки го навсякъде из устата си, за да извлечете и последния възможен аромат от виното или дори намек за такъв.

в) Не забравяйте да завършите по подходящ начин. След като преглътнете виното, издишайте внимателно и бавно едновременно през носа и устата си. Носоглътката ни е пътека, по която ароматите на виното могат да се разхождат още дълго време след като сме преглътнали.

Това означава и думата “послевкус” – невероятното чувство, когато при дегустацията на някое вино откривате, че 20 минути след като сте преглътнали, на небцето си все още усещате ароматите му. Пожелавам ви да изпитате това подобно на медитация чувство и когато това ви се случи, виното няма да е просто някое вино, а такова, което ще помните дълго време.

Следващата важна стъпка е изразяването и формулирането в разбираема реч на сетивните ни впечатления от виното. “Тръпчиво”, “елегантно”, “плодово”, “свежо”, “елегантно”, “плоско” са само много малка част от думите от винения речник, ползван все по-често от всички нас. Създаването на собствен или използването на унифициран “винен” език, както и самата терминология при дегустация на вино са интересни и доста дискутирани теми, на които ще бъдат посветени отделни материали.

Източник: vinoto.com

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Two Rivers Chardonnay Barrique 2014 - Gulbanis Wine, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Енолог на годината 2015, Правят град на виното, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Angel's Estate Rose 2016, Version - Plaisir Divin Cabernet Franc 2012 Винпром Асеновград, Тероар - еп.4, Солта подобрява вкуса на виното, Ethno Chardonnay 2010, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, ХХV МЕЖДУНАРОДНА ИЗЛОЖБА ЗА ЛОЗАРСТВО И ВИНАРСТВО „ВИНАРИЯ”, Рекорд - по 8500 посетители дневно идват на мегафорума за агробизнес, вино и храни в Пловдив, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Експертите са типичен пример за винената мода., Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Виното като любовник, Terra Tangra Cuvee 2006, DIVINO Guide Българските вина 2013 е вече на пазара, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Как да комбинираме вино и салата, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, 3 - те най-скъпите вина !, WIFO или за виното и храната с вдъхновение, Как да си направим сангрия, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове