Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Соаве - Виното на Данте

Соаве - Виното на Данте

СПОДЕЛИСоаве (Soave) е едно от най-продаваните вина в Италия, заедно с Асти Спуманте, Амароне и Кианти. Създаден е в района на Венеция от сорта Гарганега (Garganega) и Треббиано (Trebbiano di Soave). Много често във вината участва и Малвазия (Malvasia). Около 50 милиона литра на година е износа на Италия на вината Соаве. Легендата разказва, че известният италиански поет от 13 век Данте е дал името на виното (което означава “гладък”), заради неговата мекота.

Сояве са сухи купажни вина със структура, плътност и аромат на цитруси, зелена слива и бадем. Соаве като питие преди вечеря в съчетание с ордьоври или супи е отличен избор, както и комбинацията с леки ястия от зеленчуци, ориз, макаронени изделия и други подобни.

Цената на българския пазар се движи между 12-16 лв в магазин. Заслужава си да опитате освен италианските вина и българския вариант от региона на Мелник. Това е купаж от сортовете Сандански Мискет, Керацуда и Мелник (бял или бяло вино от червен сорт).

Зелена салата с риба тон или пица Капричиоза може да намерите в почти всеки ресторант и/или пицария. Не се колебайте и опитайте тази комбинация, в която чаша Соаве със сигурност ще допълни вкуса с приятно усещане.

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Конкурсът за наградата на сайта exporter.bg “Златната изба” на финалната права, ВИП зона за ексклузивни вина за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: MZ и Света гора, Учени препоръчаха червено вино за диабетици, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Връчването на Годишните награди „ЕНОЛОГ НА ГОДИНАТА НА БЪЛГАРИЯ“, Българското вино – дар от тракийските богове, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, Обзор на Августиада 2015, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Гръцката изба Сигалас от остров Санторини грабна Гранд Трофея на петото юбилейно издание на Балканския международен винен конкурс ( BIWC ) 2016, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Беса Валей, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Вино с марката Шалкенбош, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Августиада 2016 награди, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Местните сортове – още един шанс за българските вина, Вино и стил - еп.5, Пиянството на зодиакалните знаци, Съчетаването на вино и храна е сред акцентите на DiVino.Taste 2013, New Bloom Winery - Rose 2016, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове