Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Беса Валей

Беса Валей

СПОДЕЛИ

Проектът “Беса Валей” стартира през 2001 г. Регионът около с. Огняново е избран след много проучвания и след специално направен детайлен анализ на почвата във френски лаборатории в Бордо. Името на винарната „Беса Валей” означава Долината на бесите (тракийско племе, населявало тези земи).Тероарът представлява перфектна комбинация от глина и пясъчно-камениста почва, смесени съскарбонати. Балансът между валежите и нивото на температурата, необходими за производството на качествено грозде, е много добър. Лозята са засадени на южния хълм (4-6 градуса) и между тях минават леки въздушни потоци, допринасящи за добро проветряване и формиране на аромати.

Досега компанията е закупила 250 хектара, от които 140 са засадени с висококачествени френски сортове – мерло, кабернe совиньон, шираз и петит вердо. Характерни за лозовия масив са също така интензивните насаждения от 5000 лозички на хектар с разстояние една от друга между редовете 2x1 м, с максимална листна маса достигаща до 1.6 м. Подпорната конструкция е изградена от акациеви колове. Максималният добив от декар е лимитиран на 6000 кг грозде. Компанията е закупила модерни машини за култивиране и обработка на лозовия масив – трактори, пръскачки и допълнителен селскостопански инвентар от компаниите ”Ламборджини”, ”Клеманс”и „Проджет.”

В началото на 2005 г. винарският комплекс “Беса Валей Уайнъри” и ”Огняново Уайнъри” е напълно завършен. Винарната е разположена в подножието на хълма над лозовия масив, на площ от 42 декара. Външната фасада на някои от сградите е облицована с камъни. Засега се произвежда само червено вино. Комплексът се състои от изба, две ферментационни сгради, сервизни помещения и административна сграда.

Винарната има две фермантационни сгради за финифициране на грозде с общо 107 резервоара, 105 от които са с по 10 тона капацитет, а два са с по 50 тона Резервоарите са изработени от бетон, който осигурява по-добра обмяна, стабилност и баланс на червеното вино.

Избата е с площ 3355 кв.м. и е вградена в скала, която осигурява естествена изолация и поддържа постоянна ниска темепература. Помещението е се състои от три главни сектора – изба с бъчви, бутилираща зала и склад. Винарската изба е с капацитет на производство 1 милион бутилки вино и преработка на 1000 тона грозде по класическа френска технология. Виното отлежава във френски дъбови бъчви тип „барик”.

Източник: Link
Снимки: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 50% [2 Гласували]
Много добър Много добър 50% [2 Гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Галина Нифору ден преди Августиада 2015, Какви са ползите от пиенето на вино?, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", Винотерапия за красота, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Панорамни снимки на винарски изби от цял свят, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Фестивал вино и храна - Варна 2015 г., Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, WiFo е първият форум за вино и храна, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Винария 2016, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Повече от 5000 души посетиха четвъртото издание на DiVino.Taste, Винарски изби се превръщат в туристически атракции, Виното като ритуал и религия, Rose Wine Expo 2016 - истинските ценители на съвършенството, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, Български вкусотии обраха наградите в конкурса „Изборът на потребителя“, Български тероари, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Винарска Изба Тера Тангра, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery, Пандизчии правят бяло вино, 15 чуждестранни експерти в журито на "Винария 2015", Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове