Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Най-скъпо продаденото бяло вино

Най-скъпо продаденото бяло вино

СПОДЕЛИТриумф на кометните реколти


Само 75 000 £!


Толкова плати Кристиан Ванг (Christian Vanneque) – частен колекционер и познавач и бивш шеф сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж за бутилка Chateau dYquem 1811 на търг в хотел Риц в Лондон през м.юли 2011 г. Няколко месеца след това тя събра погледите на множеството посетителите в новия му ресторант в Бали.


Поставеният рекорд от Кристиан Ванг превърна Кометните реколти (Comet Vintage) в мания за ценителите, а 1811 ще остане като една от най-значимите реколти в историята на виното.


Преди да попадне в ръцете на най-големия колекционер на вина в Индонезия, 200-годишната бутилка е минала дълъг път на поредица от строги проверки, за да се установи нейната огромна стойност и да се увенчае с лавровия венец на перфектните 100-те точки от Робърт Паркър (Robert Parker ) – един от най-авторитетните и най-влиятелни винени експерти, автор на многократно издадената ”Wine Buyer’s Guide“ и отново 100-те точки от най-големия критик на „Wine Spectator“ Пер Хенрик Мансън (Per-Henrik Mansson).


*…Това вино е много специално.


*…То е било произведено в годината на Голямата комета, което се е смятало за връхна точка, за да се подобри неговото качество.


*…Това е много рядко вино и които са успели да го опитат са получили удоволствието на пет от пет звезди.


*…Това не е просто инвестиция, а върховно удоволствие.


Подобни суперлативи може да бъдат открити в архива на редица световни медии, отразили Световния рекорд на Гинес за най-скъпо струващата бутилка бяло вино, продадена някога.


По-голямата част от белите вина от този тип, в действителност престават да се развиват в бутилката за далеч по кратко време. С дълголетието си вината Chateau dYquem със сигурност са изключение. По мнение на специалистите, високите нива на остатъчна захар във виното, съчетани с естествената киселинност на гроздето са играли ролята на консервант агенти, които са го предпазили от влошаване и разваляне. Има само няколко подобни вина в света, които притежават тези уникални свойства и ако се съхраняват правилно, възрастта за тях не е проблем за неопределен период от време.


Голямата комета (The Great Comet) от 1811 г. e известна с това, че се е виждала с невъоръжено око около 260 дни. Тя се е появила преди да бъде прибрана реколтата и мнението на винените експерти е, че изключителното дълголетие на Chateau dYquem 1811 се дължи именно на този факт. Същото се отнася и за всички реколти в годините, в които са се появявали забележими с просто око комети, които се приемат като знак от природата за щедрост към изключителните качества на гроздето и респ. на виното. За разлика от колекционерите, в средите на винарите отношението към въздействието на кометите върху лозята е доста скептично и това е напълно основателно, защото има много успешни реколти в години, в които изобщо не са се появявали комети. Все пак, времето ще покаже дали и Хейл-Боп (Hale-Bopp), известна със своите 18 месеца или 540 дни видимост, която се появява през 1997 г., подобно на Голямата комета ще окаже своето благотворно влияние върху оценките на винените експерти и ще запише нов рекорд в търговете за колекционери.


Аплодисменти за Кристиан Ванг и Кометните вина!


Снежана Спасова
Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Aplauz - Мерло Резерва 2010 Вила Мелник, Todoroff Boutigue Rainbow Silver 2013, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Вино и красота на Августиада 2016, Чаши за вино, Тероар - еп.1, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Оригинални мебели от винени бутилки, 50 повода да празнуваме българското вино, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, Виното помага и на бъбреците, Каталог на българското вино 2013, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Топ 10 винени барове в Париж !, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Между по-кисело и по-сладичко вино, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Тероар - еп.5, В салона на виното за 15-и път, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Винарска изба Марян, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, 15 любопитни факта за виното, Как старее виното, Особености на консумацията на алкохол по света, Разрешено ли е виното по време на пости ?, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Нов роман от издателство Гурме - Майсторът на вино от Ноа Гордън, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Колко и как да пием вино, Музиката променя аромата и плътността на виното, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове