Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Най-скъпо продаденото бяло вино

Най-скъпо продаденото бяло вино

СПОДЕЛИТриумф на кометните реколти


Само 75 000 £!


Толкова плати Кристиан Ванг (Christian Vanneque) – частен колекционер и познавач и бивш шеф сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж за бутилка Chateau dYquem 1811 на търг в хотел Риц в Лондон през м.юли 2011 г. Няколко месеца след това тя събра погледите на множеството посетителите в новия му ресторант в Бали.


Поставеният рекорд от Кристиан Ванг превърна Кометните реколти (Comet Vintage) в мания за ценителите, а 1811 ще остане като една от най-значимите реколти в историята на виното.


Преди да попадне в ръцете на най-големия колекционер на вина в Индонезия, 200-годишната бутилка е минала дълъг път на поредица от строги проверки, за да се установи нейната огромна стойност и да се увенчае с лавровия венец на перфектните 100-те точки от Робърт Паркър (Robert Parker ) – един от най-авторитетните и най-влиятелни винени експерти, автор на многократно издадената ”Wine Buyer’s Guide“ и отново 100-те точки от най-големия критик на „Wine Spectator“ Пер Хенрик Мансън (Per-Henrik Mansson).


*…Това вино е много специално.


*…То е било произведено в годината на Голямата комета, което се е смятало за връхна точка, за да се подобри неговото качество.


*…Това е много рядко вино и които са успели да го опитат са получили удоволствието на пет от пет звезди.


*…Това не е просто инвестиция, а върховно удоволствие.


Подобни суперлативи може да бъдат открити в архива на редица световни медии, отразили Световния рекорд на Гинес за най-скъпо струващата бутилка бяло вино, продадена някога.


По-голямата част от белите вина от този тип, в действителност престават да се развиват в бутилката за далеч по кратко време. С дълголетието си вината Chateau dYquem със сигурност са изключение. По мнение на специалистите, високите нива на остатъчна захар във виното, съчетани с естествената киселинност на гроздето са играли ролята на консервант агенти, които са го предпазили от влошаване и разваляне. Има само няколко подобни вина в света, които притежават тези уникални свойства и ако се съхраняват правилно, възрастта за тях не е проблем за неопределен период от време.


Голямата комета (The Great Comet) от 1811 г. e известна с това, че се е виждала с невъоръжено око около 260 дни. Тя се е появила преди да бъде прибрана реколтата и мнението на винените експерти е, че изключителното дълголетие на Chateau dYquem 1811 се дължи именно на този факт. Същото се отнася и за всички реколти в годините, в които са се появявали забележими с просто око комети, които се приемат като знак от природата за щедрост към изключителните качества на гроздето и респ. на виното. За разлика от колекционерите, в средите на винарите отношението към въздействието на кометите върху лозята е доста скептично и това е напълно основателно, защото има много успешни реколти в години, в които изобщо не са се появявали комети. Все пак, времето ще покаже дали и Хейл-Боп (Hale-Bopp), известна със своите 18 месеца или 540 дни видимост, която се появява през 1997 г., подобно на Голямата комета ще окаже своето благотворно влияние върху оценките на винените експерти и ще запише нов рекорд в търговете за колекционери.


Аплодисменти за Кристиан Ванг и Кометните вина!


Снежана Спасова
Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как да си гледате на… вино?, Винарска изба Марян, Meandra 2012 - Domain Marash, В салона на виното за 15-и път, ІІІ БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО, Чаша вино на ден предпазва костите от изтъняване, ГРАДЪТ НА ВИНОТО СЕ РАЗРАСТВА И ПЕЧЕЛИ ВСЕ ПОВЕЧЕ ФЕНОВЕ, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, Как да си гледате на… вино?, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Хиляди литри вино се изляха за традиционната „битка на виното” в Испания, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Готвачката на Химлер, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Посетители превзеха Винария 2017, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира", Легендите за чукането с чаши, Какво да направим с неизпитото вино?, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Как да се справим с безсънието, Защо да хапваме грозде, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Всичко, което трябва да знаете за розето, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове