Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Най-скъпо продаденото бяло вино

Най-скъпо продаденото бяло вино

СПОДЕЛИТриумф на кометните реколти


Само 75 000 £!


Толкова плати Кристиан Ванг (Christian Vanneque) – частен колекционер и познавач и бивш шеф сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж за бутилка Chateau dYquem 1811 на търг в хотел Риц в Лондон през м.юли 2011 г. Няколко месеца след това тя събра погледите на множеството посетителите в новия му ресторант в Бали.


Поставеният рекорд от Кристиан Ванг превърна Кометните реколти (Comet Vintage) в мания за ценителите, а 1811 ще остане като една от най-значимите реколти в историята на виното.


Преди да попадне в ръцете на най-големия колекционер на вина в Индонезия, 200-годишната бутилка е минала дълъг път на поредица от строги проверки, за да се установи нейната огромна стойност и да се увенчае с лавровия венец на перфектните 100-те точки от Робърт Паркър (Robert Parker ) – един от най-авторитетните и най-влиятелни винени експерти, автор на многократно издадената ”Wine Buyer’s Guide“ и отново 100-те точки от най-големия критик на „Wine Spectator“ Пер Хенрик Мансън (Per-Henrik Mansson).


*…Това вино е много специално.


*…То е било произведено в годината на Голямата комета, което се е смятало за връхна точка, за да се подобри неговото качество.


*…Това е много рядко вино и които са успели да го опитат са получили удоволствието на пет от пет звезди.


*…Това не е просто инвестиция, а върховно удоволствие.


Подобни суперлативи може да бъдат открити в архива на редица световни медии, отразили Световния рекорд на Гинес за най-скъпо струващата бутилка бяло вино, продадена някога.


По-голямата част от белите вина от този тип, в действителност престават да се развиват в бутилката за далеч по кратко време. С дълголетието си вината Chateau dYquem със сигурност са изключение. По мнение на специалистите, високите нива на остатъчна захар във виното, съчетани с естествената киселинност на гроздето са играли ролята на консервант агенти, които са го предпазили от влошаване и разваляне. Има само няколко подобни вина в света, които притежават тези уникални свойства и ако се съхраняват правилно, възрастта за тях не е проблем за неопределен период от време.


Голямата комета (The Great Comet) от 1811 г. e известна с това, че се е виждала с невъоръжено око около 260 дни. Тя се е появила преди да бъде прибрана реколтата и мнението на винените експерти е, че изключителното дълголетие на Chateau dYquem 1811 се дължи именно на този факт. Същото се отнася и за всички реколти в годините, в които са се появявали забележими с просто око комети, които се приемат като знак от природата за щедрост към изключителните качества на гроздето и респ. на виното. За разлика от колекционерите, в средите на винарите отношението към въздействието на кометите върху лозята е доста скептично и това е напълно основателно, защото има много успешни реколти в години, в които изобщо не са се появявали комети. Все пак, времето ще покаже дали и Хейл-Боп (Hale-Bopp), известна със своите 18 месеца или 540 дни видимост, която се появява през 1997 г., подобно на Голямата комета ще окаже своето благотворно влияние върху оценките на винените експерти и ще запише нов рекорд в търговете за колекционери.


Аплодисменти за Кристиан Ванг и Кометните вина!


Снежана Спасова
Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

София се превръща отново в столица на българското вино!, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Оранжево вино - същност, производство и консумация, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Винарска изба Брестовица, Bergule - Розе Мелник 55 2012 Вила Мелник, Розовите вина на България имат своето място и то се нарича Rose Wine Expo Kazanlak, MH WINE SELECTION, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Десертни бели сортове, Има два вида жени, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Ранна мелнишка лоза, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, София се превръща отново в столица на българското вино!, Стандартната бутилка за вино, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Правят град на виното, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Уникален софтуер, гарантиращ ръст на продажбите за първи път на ВИНАРИЯ 2018, Винарска изба Марян, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Защо да изберем българското вино ?, Бордо на опашка за наши бъчви, Мъж доживя до 107 години, променяйки едно-единствено нещо в менюто си!, Дървена бутилка пресъздава отлежаването в барик, MH WINE SELECTION, Riverside - Mavrud & Cabernet Sauvignon 2013 - Manastira Winery, VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове