Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Друго за виното » Най-скъпо продаденото бяло вино

Най-скъпо продаденото бяло вино

СПОДЕЛИТриумф на кометните реколти


Само 75 000 £!


Толкова плати Кристиан Ванг (Christian Vanneque) – частен колекционер и познавач и бивш шеф сомелиер на известен тризвезден ресторант в Париж за бутилка Chateau dYquem 1811 на търг в хотел Риц в Лондон през м.юли 2011 г. Няколко месеца след това тя събра погледите на множеството посетителите в новия му ресторант в Бали.


Поставеният рекорд от Кристиан Ванг превърна Кометните реколти (Comet Vintage) в мания за ценителите, а 1811 ще остане като една от най-значимите реколти в историята на виното.


Преди да попадне в ръцете на най-големия колекционер на вина в Индонезия, 200-годишната бутилка е минала дълъг път на поредица от строги проверки, за да се установи нейната огромна стойност и да се увенчае с лавровия венец на перфектните 100-те точки от Робърт Паркър (Robert Parker ) – един от най-авторитетните и най-влиятелни винени експерти, автор на многократно издадената ”Wine Buyer’s Guide“ и отново 100-те точки от най-големия критик на „Wine Spectator“ Пер Хенрик Мансън (Per-Henrik Mansson).


*…Това вино е много специално.


*…То е било произведено в годината на Голямата комета, което се е смятало за връхна точка, за да се подобри неговото качество.


*…Това е много рядко вино и които са успели да го опитат са получили удоволствието на пет от пет звезди.


*…Това не е просто инвестиция, а върховно удоволствие.


Подобни суперлативи може да бъдат открити в архива на редица световни медии, отразили Световния рекорд на Гинес за най-скъпо струващата бутилка бяло вино, продадена някога.


По-голямата част от белите вина от този тип, в действителност престават да се развиват в бутилката за далеч по кратко време. С дълголетието си вината Chateau dYquem със сигурност са изключение. По мнение на специалистите, високите нива на остатъчна захар във виното, съчетани с естествената киселинност на гроздето са играли ролята на консервант агенти, които са го предпазили от влошаване и разваляне. Има само няколко подобни вина в света, които притежават тези уникални свойства и ако се съхраняват правилно, възрастта за тях не е проблем за неопределен период от време.


Голямата комета (The Great Comet) от 1811 г. e известна с това, че се е виждала с невъоръжено око около 260 дни. Тя се е появила преди да бъде прибрана реколтата и мнението на винените експерти е, че изключителното дълголетие на Chateau dYquem 1811 се дължи именно на този факт. Същото се отнася и за всички реколти в годините, в които са се появявали забележими с просто око комети, които се приемат като знак от природата за щедрост към изключителните качества на гроздето и респ. на виното. За разлика от колекционерите, в средите на винарите отношението към въздействието на кометите върху лозята е доста скептично и това е напълно основателно, защото има много успешни реколти в години, в които изобщо не са се появявали комети. Все пак, времето ще покаже дали и Хейл-Боп (Hale-Bopp), известна със своите 18 месеца или 540 дни видимост, която се появява през 1997 г., подобно на Голямата комета ще окаже своето благотворно влияние върху оценките на винените експерти и ще запише нов рекорд в търговете за колекционери.


Аплодисменти за Кристиан Ванг и Кометните вина!


Снежана Спасова
Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Сотерн – Меката на френските десертни вина, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Винзавод Асеновград, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Презентации и майсторски класове на Discover.Vino World 2017, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Участници - Бургаски Винен Фестивал 2016, Four Friends Rose - 2013, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Музеят на виното, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Три аржентински вина от малбек, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Вълшебното вино Малбек, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Бъчвата като мебел и аксесоар, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", С дъх на рубин под Трихълмието, Излезе брой 7 на DiVino Magazine!, Четвърти фестивал „Хляб и Вино“ в Парк-хотел „Стара Загора“, Седми рожден ден на БАСВ в стил Roaring Twenties, Предлагат на търг уникална колекция с вина на Domaine de la Romanee-Conti, Броени часове до „Фестивал вино и храна” - Варна 2018 г, Вино, Храна и Туризъм 2017, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Вълшебното вино Малбек

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове