Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Най-популярните бели вина

Най-популярните бели вина

СПОДЕЛИФренското Шампанско (Champagne) със сигурност е най-прочутото бяло пенливо вино, а неговият откривател бенедиктския монах Дон Периньон (Dom Perignon) се е превърнал в най-известната марка.

Шардоне (Chardonnay) са първото, което идва на ум, когато говорим за бяло вино. Те са най-популярните, най-разпространените и едни от най-сложните бели сортови вина, които се произвеждат в световен мащаб. Характерно за тях е типичната им свежест, хармоничният вкус и плодовите аромати. Винарските региони, които произвеждат най-добрите вина Шардоне са Франция (Бургундия), САЩ (Калифорния), Австралия и Нова Зеландия.

Вината Шабли (Chablis) са на най-високо стъпало на престижните вина Шардоне. Техният стил е доста различен от тези, произведени другаде. Отличава се най-вече с това, че са по-сухи и по-свежи.

Совиньон Блан (Sauvignon Blanc) са едни от най-предпочитаните и търсени от потребителите, привлечени от свежите тревисти тонове, аромата на цариградско грозде и тропически плодове. Страните от т.нар. Нов свят са сред водещите производители.

Совиньон блан от Марлборо(Marlborough Sauvignon Blanc) е с ароматен профил, превърнал се в запазената марка на Нова Зеландия и връх в пирамидата на вината от този сорт.

Ризлинг (Riesling) вината са много по-леки от вината Шардоне. Сортът Ризлинг се изразява по много различен начин в зависимост от областта и винопроизводството. Традиционните производители са Германия, Франция, Италия, Австрия и Австралия.

Класически немски Ризлинг (Riesling) от долината на Рейн и Мозел е връх в германското винопроизводство и най-популярното вино от този сорт в света. Той се отличава с леко сладък вкус и киселинност за баланс. Ароматите обикновено включват свежи ябълки, кайсии, праскова и мед.

Елзаският Ризлинг (Elsass Riesling) е известен с различния си стил. Отличава се с изключителната си свежест и с деликатните цитрусови аромати на лимонена трева и грейпфрут.

Пино Гриджо (Pinot Grigio) е едно от най-популярните вина в света и пример за подражание за много производители от Новия свят. Познато е и под френското си наименование Пино Гри (Pinot Gris). Произвежда се в широк диапазон от стилове – от светлия плодов характер на италианския винен стил до по-минералните, кремъчни тонове на богатото вино, подкрепяно от френската школа, особено в Елзас.

Траминер (Gewürztraminer) е известен със силния аромат на цветя (доминира розата) и подправки, не толкова освежаващо и с леко пикантен плодов вкус. Германия, Австрия, Австралия и Нова Зеландия произвеждат отлични вина от този сорт.

Просеко (Prosecco) е част от винения имидж на Италия и едно от любимите пенливи вина сред потребителите в цял свят във всичките му варианти – Frizante, Dry и Extra Dry.

Мускат (Muscat) e широко разпространен и в различни разновидности сорт в Италия, Франция, Чили, ЮАР, Мароко, Испания, Австралия, Молдова и др. От него се правят основно полусухи и десертни вина, но белите сухи вина са с изключително високо качество и се отличават с интензивния аромат на цветя и умерената свежест.

Шенин Блан (Chenin Blanc) е универсален сорт грозде, което се отглежда във Франция, Южна Африка и Калифорния и от него се произвеждат предимно висококачествени сухи и пенливи вина. Най-добрите вина са свежи и леки като млади, а след отлежаване се отличават с дълбок меден нюанс, изключителен послевкус и са комплимент за храни като бели меса, морски дарове и пикантни ястия с ориз.

Аплодисменти за българския Мускат, от който се правят предимно сухи вина!

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Големите вина от пино ноар, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Винарска изба „Едоардо Миролио“ спечели приза „Изба на годината“ на ВИНАРИЯ 2015, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Българин в Топ 20 на винарите в Калифорния, Bergule - Syrah & Viognier 2013 Вила Мелник, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Пролетен базар на виното & Розе дегустация 2018, Сомелиер на годината 2018, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Има два вида жени, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Enigma Syrah 2014 - Malkata Zvezda, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Фалира доставчик на вино за милиардери, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, Ръст на изложители и държави на ВИНАРИЯ 2017, Deja Vu 2015 - Minkov Brothers, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Tendenz 2015 - Rupel Winery, Франция стана световен шампион на сляпа дегустация на вино, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Продукти на Винарна "Малката звезда" серия: Енигма, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Световни винени експерти идват в София за Балканския винен конкурс и фестивал, Кой ще сади лозя с евросубсидии, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, K7 2015 - Balar Wines, Midalidare ROCK in the wine valley, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове