Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Най-популярните бели вина

Най-популярните бели вина

СПОДЕЛИФренското Шампанско (Champagne) със сигурност е най-прочутото бяло пенливо вино, а неговият откривател бенедиктския монах Дон Периньон (Dom Perignon) се е превърнал в най-известната марка.

Шардоне (Chardonnay) са първото, което идва на ум, когато говорим за бяло вино. Те са най-популярните, най-разпространените и едни от най-сложните бели сортови вина, които се произвеждат в световен мащаб. Характерно за тях е типичната им свежест, хармоничният вкус и плодовите аромати. Винарските региони, които произвеждат най-добрите вина Шардоне са Франция (Бургундия), САЩ (Калифорния), Австралия и Нова Зеландия.

Вината Шабли (Chablis) са на най-високо стъпало на престижните вина Шардоне. Техният стил е доста различен от тези, произведени другаде. Отличава се най-вече с това, че са по-сухи и по-свежи.

Совиньон Блан (Sauvignon Blanc) са едни от най-предпочитаните и търсени от потребителите, привлечени от свежите тревисти тонове, аромата на цариградско грозде и тропически плодове. Страните от т.нар. Нов свят са сред водещите производители.

Совиньон блан от Марлборо(Marlborough Sauvignon Blanc) е с ароматен профил, превърнал се в запазената марка на Нова Зеландия и връх в пирамидата на вината от този сорт.

Ризлинг (Riesling) вината са много по-леки от вината Шардоне. Сортът Ризлинг се изразява по много различен начин в зависимост от областта и винопроизводството. Традиционните производители са Германия, Франция, Италия, Австрия и Австралия.

Класически немски Ризлинг (Riesling) от долината на Рейн и Мозел е връх в германското винопроизводство и най-популярното вино от този сорт в света. Той се отличава с леко сладък вкус и киселинност за баланс. Ароматите обикновено включват свежи ябълки, кайсии, праскова и мед.

Елзаският Ризлинг (Elsass Riesling) е известен с различния си стил. Отличава се с изключителната си свежест и с деликатните цитрусови аромати на лимонена трева и грейпфрут.

Пино Гриджо (Pinot Grigio) е едно от най-популярните вина в света и пример за подражание за много производители от Новия свят. Познато е и под френското си наименование Пино Гри (Pinot Gris). Произвежда се в широк диапазон от стилове – от светлия плодов характер на италианския винен стил до по-минералните, кремъчни тонове на богатото вино, подкрепяно от френската школа, особено в Елзас.

Траминер (Gewürztraminer) е известен със силния аромат на цветя (доминира розата) и подправки, не толкова освежаващо и с леко пикантен плодов вкус. Германия, Австрия, Австралия и Нова Зеландия произвеждат отлични вина от този сорт.

Просеко (Prosecco) е част от винения имидж на Италия и едно от любимите пенливи вина сред потребителите в цял свят във всичките му варианти – Frizante, Dry и Extra Dry.

Мускат (Muscat) e широко разпространен и в различни разновидности сорт в Италия, Франция, Чили, ЮАР, Мароко, Испания, Австралия, Молдова и др. От него се правят основно полусухи и десертни вина, но белите сухи вина са с изключително високо качество и се отличават с интензивния аромат на цветя и умерената свежест.

Шенин Блан (Chenin Blanc) е универсален сорт грозде, което се отглежда във Франция, Южна Африка и Калифорния и от него се произвеждат предимно висококачествени сухи и пенливи вина. Най-добрите вина са свежи и леки като млади, а след отлежаване се отличават с дълбок меден нюанс, изключителен послевкус и са комплимент за храни като бели меса, морски дарове и пикантни ястия с ориз.

Аплодисменти за българския Мускат, от който се правят предимно сухи вина!

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Дрождите влияят много върху аромата на виното, GastronomiX 2016, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Винарска изба Брестовица, Какви са ползите от пиенето на вино?, Какво вино за кое сирене е подходящо, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Вино и стил - еп.10, Сотерн – Меката на френските десертни вина, 10 причини да станете любител на виното, Midalidare ROCK in the wine valley, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, New Bloom Winery - Rose 2016, Защо виното се съхранява в бъчви?, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Какво издава виното за характера на човека ?, Над 200 претенденти се борят за наградите на изложбата „Винария“, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Американците пият повече италианско вино от самите италианци, Four Friends Chardonnay 2013, Хайде на училище…по бира!, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Продукти на Винарска изба Марян, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Red Cuvee 2015 - Four Friends, ДИРЕКТОРЪТ НА CONCOURS MONDIAL DE BRUXELLES ТОМА КОСТЕНОБЪЛ ЩЕ ВРЪЧИ ЛИЧНО НАГРАДИТЕ НА 18 БЪЛГАРСКИ ВИНОПРОИЗВОДИТЕЛИ, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Винарска Изба Тера Тангра, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино.

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове