Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Най-популярните червени вина

Най-популярните червени вина

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info


Френските вина Бордо (Bordeaux)

Един от най-известните и най-стари винарски региони, където се произвеждат най-добрите червени вина в света. Те се предлагат в различни диапазони, като се започне от трапезно евтино вино и се стигне до най-скъпите и престижни Гранд Крю (Grand Cru) вина в света.

Френските вина Божоле (Beaujolais)

Млади вина от сорта Гаме (Gamay), които идват от малкия регион Божоле в южната част на Бургундия, Франция. Изключително популярни с ежегодната ноемврийска премиера на новата реколта Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau), превърнала се в световна традиция.

Италианските Кианти (Chianti)

Виното в плетена дамаджана, познато във всички краища на света е кръстено на регион Кианти близо до Сиена в Тоскана (Tuscany). Произвеждат се от минимум 75 % от сорта Санджовезе (Sangiovese), Требианно (Trebbiano) и до 10% Малвазия (Malvasia).

Калифорнийските вина Зинфандел (Zinfandel)

Зинфандел от Напа Вали (Napa Valley) е емблемата на калифорнийските вина със световна слава. Произходът на сорта е адриатическа Италия, където е известен с името Примитиво (Primitivo). Австралия, Чили и ЮАР също са известни производители на вина от този сорт.

Австралийски вина Шираз (Shiraz или Shirah)

Носи името на гроздето с френски произход и се произвежда в много винарски страни от Европа и Новия свят. Но световната му известност категорично се дължи на австралийските вина и разпознаваемия пиперлив вкус.

Аржентинските вина Малбек (Malbec)

Малбек е визитната картичка на Аржентина във винения свят. Пренесен от Бордо, сортът е намерил своето най-добро място там. Производители са също Франция, Чили и САЩ .

Вината Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

Тези вина са международно признати и изключително популярни. Кръстени са на френския сорт Каберне Совиньон и от него се правят едни от най-добрите червени вина в света. Освен френските Бордо (Bordeaux), вината на Калифорния (Napa Valley), Чили и Австралия са не по-малко известни. В комбинация с Мерло и/или Каберне Фран се правят едни от най-добрите купажи.

Вината Мерло (Merlot)

Те имат не по-малка световна слава от Каберне Совиньон. Сортът се отглежда основно в района на Бордо (Bordeaux) Франция, но присъства в почти цяла Европа и на много места в Америка, Австралия и др.

Вината Пино Ноар (Pinot Noir )

Едни от най-известните висококачествени червени вина, които се свързват най-вече с Бургундия (Burgundy или Bourgogne) и често оглавяват класациите за най-скъпо продаваните вина в света. Иначе се произвеждат в почти целия свят.

Вината Барбера (Barbera)

Родината на сорта е регион Пиемонт (Piedmont) в Италия, но този сорт е широко разпространен и в Калифорния, Аржентина и на други места по света. Това е много известна марка на световните пазари за червени вина, която често влиза в класациите за най-продавани вина в света.

Аплодисменти и за Мавруда, който все още е само български!

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Местно време, БНТ2 Благоевград - 10 юли 2013, Как да сервираме и консумираме бяло вино?, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Tamianka - 2016 Rupel Winery, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Чаши за вино, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Да отслабнем с вино!, 10x - Въпрос на нос, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, Заповядайте на ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2014, Айсвайн или "Ледено вино", “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Вино и стил - еп.2, Канадец прави вино от домати, Вила Мелник, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Телиш/Кастра Рубра, Как виното научи Пирло на футбол, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Винената бутилка, БАТА АГРО - най-атрактивното събитие за агробизнес у нас, 71 процента от участвалите в „Световното по вино“ български винопроизводители взеха медали, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Да отслабнем с вино!, Участници - Сомелиер на годината 2017, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, Merlot 2014 - Gulbanis Wine

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове