Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Най-популярните червени вина

Най-популярните червени вина

СПОДЕЛИ

Снимка winebg.info


Френските вина Бордо (Bordeaux)

Един от най-известните и най-стари винарски региони, където се произвеждат най-добрите червени вина в света. Те се предлагат в различни диапазони, като се започне от трапезно евтино вино и се стигне до най-скъпите и престижни Гранд Крю (Grand Cru) вина в света.

Френските вина Божоле (Beaujolais)

Млади вина от сорта Гаме (Gamay), които идват от малкия регион Божоле в южната част на Бургундия, Франция. Изключително популярни с ежегодната ноемврийска премиера на новата реколта Божоле Нуво (Beaujolais Nouveau), превърнала се в световна традиция.

Италианските Кианти (Chianti)

Виното в плетена дамаджана, познато във всички краища на света е кръстено на регион Кианти близо до Сиена в Тоскана (Tuscany). Произвеждат се от минимум 75 % от сорта Санджовезе (Sangiovese), Требианно (Trebbiano) и до 10% Малвазия (Malvasia).

Калифорнийските вина Зинфандел (Zinfandel)

Зинфандел от Напа Вали (Napa Valley) е емблемата на калифорнийските вина със световна слава. Произходът на сорта е адриатическа Италия, където е известен с името Примитиво (Primitivo). Австралия, Чили и ЮАР също са известни производители на вина от този сорт.

Австралийски вина Шираз (Shiraz или Shirah)

Носи името на гроздето с френски произход и се произвежда в много винарски страни от Европа и Новия свят. Но световната му известност категорично се дължи на австралийските вина и разпознаваемия пиперлив вкус.

Аржентинските вина Малбек (Malbec)

Малбек е визитната картичка на Аржентина във винения свят. Пренесен от Бордо, сортът е намерил своето най-добро място там. Производители са също Франция, Чили и САЩ .

Вината Каберне Совиньон (Cabernet Sauvignon)

Тези вина са международно признати и изключително популярни. Кръстени са на френския сорт Каберне Совиньон и от него се правят едни от най-добрите червени вина в света. Освен френските Бордо (Bordeaux), вината на Калифорния (Napa Valley), Чили и Австралия са не по-малко известни. В комбинация с Мерло и/или Каберне Фран се правят едни от най-добрите купажи.

Вината Мерло (Merlot)

Те имат не по-малка световна слава от Каберне Совиньон. Сортът се отглежда основно в района на Бордо (Bordeaux) Франция, но присъства в почти цяла Европа и на много места в Америка, Австралия и др.

Вината Пино Ноар (Pinot Noir )

Едни от най-известните висококачествени червени вина, които се свързват най-вече с Бургундия (Burgundy или Bourgogne) и често оглавяват класациите за най-скъпо продаваните вина в света. Иначе се произвеждат в почти целия свят.

Вината Барбера (Barbera)

Родината на сорта е регион Пиемонт (Piedmont) в Италия, но този сорт е широко разпространен и в Калифорния, Аржентина и на други места по света. Това е много известна марка на световните пазари за червени вина, която често влиза в класациите за най-продавани вина в света.

Аплодисменти и за Мавруда, който все още е само български!

Източник: vinum.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Храни за вино и вино за храната, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Как да комбинираме вино и салата, Какво вино за кое сирене е подходящо, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, Вино и стил - еп.6, Има нещо странно в това вино, Cor Caroli Rose 2015 Afuzov Winery, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Виното сваля килограми и освобождава от стреса, Bergule Розе Мелник 55 - 2013 Villa Melnik, Основни правила за етикет и протокол на масата, Rigid Elm Rose 2015 - Nisovo, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, Италианският списък, ARTISTIQUE 2013 - Домейн Менада, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Приключения по пътя на виното, Кърмит Линч, Подземна спираловидна домашна изба, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Тероар - еп.1, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, “Да готвиш за Пикасо” от Камий Обре Новата книга на Издателство Гурме, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, Колекционерите на вино се насочват към портото, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Рекорден брой български винарни в Белгия, Холандия и Люксембург, Българските сортове и регионалният характер на вината по време на DiVino.Taste 2017, Излезе брой 11 на DiVino Magazine, Ползата от червеното вино била преувеличена, Вино - цени и рекорди

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове