Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дъб и вино – неповторима комбинация

Дъб и вино – неповторима комбинация

СПОДЕЛИ

Какво знаем за дъбовите бъчви и виното

Използването на дъбови бъчви оказва значителна роля върху качеството на виното, по отношение на цвят, вкус, и важните за червеното вино танини. Използването на дъбови бъчви също така позволява свободното аериране на виното.История

Първоначално съда, който се използвал за съхранение и транспортиране на вино, бил амфората. Поради нетрайността на дървения материал е трудно да се проследи кога е започнало използването на бъчвите. Гръцкият историк Херодот споменава, че в древна Месопотамия, се използвали бъчви от палмово дърво за транспортиране на вино по протежение на река Ефрат. Но палмовото дърво се оказало трудоемък материал за направа на бъчви, затова търговците на вино започнали да експериментират с различни видове дървесина, които едновременно да бъдат лесни за обработка и да запазват качеството на виното. Използването на дъбовата дървесина при производството на бъчви започнало да става масово по време на Римската империя. С течение на времето, винопроизводители, открили, че дъбовите бъчви не просто съхраняват виното, но също така подобряват неговото качество, правейки го по-меко и придавайки му различни приятни аромати.

Ефект от контакта на виното с дъбовата бъчва

Порестият характер на дъбовата бъчва позволява определено ниво на дишане на виното, но не такова, което би предизвикало неговото окисляване или разваляне. При съзряване на виното протичат окислително-редуктивни процеси като естерификация, меланоидинообразуване, хидролиза и кондензация. При протичане на окислително-редуктивните процеси фенолните съединения преминават в хинони, от азотните съединения се получават алдехиди, а от въглехидратите – органични киселини, алдехиди и алкохолни киселини.

За една година, 225 литрова дъбова бъчва може да загуби от 20 до 25 литра вино чрез процеса на изпаряване. Това изпаряване (предимно на алкохол и вода ) позволява да се концентрират вкусът и ароматните съединения на виното. Малките количества кислород, които преминават, действат като агент, съдействащ за размекване на танините на виното.

Химичните свойства на дъба могат да окажат значителен ефект върху виното. Фенолните съединения в дъба взаимодействат с виното, създавайки аромат, наподобяващ ванилия. Други, често срещани аромати са на шоколад, кафе, кокос, канела, мока.

Виното може да е ферментирало в дъбова бъчва или само да е отлежало в нея. Разликата е, че при първия вариант гроздовия сок се поставя в бъчвата и в нея се осъществяват ферментационните процеси. Докато при втория вариант ферментацията се е осъществила в съд от нераждаема стомана и вече готовото вино е поставено в дъбовата бъчва да съзрява за период от няколко месеца до няколко години.

Вино, което е отлежало в дъбова бъчва получава повече вкусови качества от дъба, отколкото вино, което е ферментирало вътре. Причината за това са дрождите, които взаимодействат с веществата, намиращи се в дъбовата дървесина. Когато мъртвите клетки на дрождите се отстраняват от виното под формата на утайки, някои от тези вещества на дъба също се премахват.

Белите вина, които са ферментирали в дъбова бъчва са с блед цвят и копринена текстура, докато тези които са ферментирали в стомана и след това отлежали в дъбови бъчви имат по-тъмен цвят, поради тежките фенолни съединения, които са все още налице.Друга дървесина, използвана за производство на бъчви

За производството на бъчви за вино се използват и други дървета като кестен, секвоя и акация. Въпреки това нито един от тези дървесни видове не осъществява контракт с виното, както дъба. Кестеновата дървесина е с високо съдържание на танини и твърде пореста, което налага покриване с парафин, за да се предотврати прекомерната загуба на вино чрез изпаряване. Секвоята е прекалено твърдо дърво и не може да се огъва, за да се създадат бъчви в по-малки размери, друг негов недостатък е неприятния вкус, който придава на виното. Акацията придава жълт цвят на виното. Австрийските винопроизводители имат дългогодишни традиции в използването на акациеви бъчви.

Дъбовата бъчва не е просто съд за съхранение на вино. Контактът на виното с дъбовата дървесина го облагородява и подобрява неговите качества. Това е и причината, вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбови бъчви да бъдат с по-висока цена.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Енолог на годината е Тихомир Трифонов от Винарска изба Варна!, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, С какво вино е подходящо да готвим, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, 3 стила шардоне и как да ги откриете, Bononia Estate - Rose Ooh La La 2015, Българско сирене за българско вино !, Илиян Петракиев - Сомелиер на 2016 годината, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Пиянството на зодиакалните знаци, Телиш/Кастра Рубра, Има нещо странно в това вино, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Как виното научи Пирло на футбол, СЛЕДВАЩОТО ПОКОЛЕНИЕ С ПОГЛЕД КЪМ БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ВИНЕН ПАЗАР, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Наградиха победителите от „Световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Как да сготвим миди с вино, Ранна мелнишка лоза, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Откриват „Световното по вино“ – Concours Mondial de Bruxelles, във Валядолид, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Orange wine 2015 - Villa Melnik, ПРИ ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТЕРЕС СТАРТИРА 23-ТО ИЗДАНИЕ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, Винени бели сортове, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, Бяло вино с месо? Естествено!, Discover.Vino - Другата Европа, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове