Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Дъб и вино – неповторима комбинация

Дъб и вино – неповторима комбинация

СПОДЕЛИ

Какво знаем за дъбовите бъчви и виното

Използването на дъбови бъчви оказва значителна роля върху качеството на виното, по отношение на цвят, вкус, и важните за червеното вино танини. Използването на дъбови бъчви също така позволява свободното аериране на виното.История

Първоначално съда, който се използвал за съхранение и транспортиране на вино, бил амфората. Поради нетрайността на дървения материал е трудно да се проследи кога е започнало използването на бъчвите. Гръцкият историк Херодот споменава, че в древна Месопотамия, се използвали бъчви от палмово дърво за транспортиране на вино по протежение на река Ефрат. Но палмовото дърво се оказало трудоемък материал за направа на бъчви, затова търговците на вино започнали да експериментират с различни видове дървесина, които едновременно да бъдат лесни за обработка и да запазват качеството на виното. Използването на дъбовата дървесина при производството на бъчви започнало да става масово по време на Римската империя. С течение на времето, винопроизводители, открили, че дъбовите бъчви не просто съхраняват виното, но също така подобряват неговото качество, правейки го по-меко и придавайки му различни приятни аромати.

Ефект от контакта на виното с дъбовата бъчва

Порестият характер на дъбовата бъчва позволява определено ниво на дишане на виното, но не такова, което би предизвикало неговото окисляване или разваляне. При съзряване на виното протичат окислително-редуктивни процеси като естерификация, меланоидинообразуване, хидролиза и кондензация. При протичане на окислително-редуктивните процеси фенолните съединения преминават в хинони, от азотните съединения се получават алдехиди, а от въглехидратите – органични киселини, алдехиди и алкохолни киселини.

За една година, 225 литрова дъбова бъчва може да загуби от 20 до 25 литра вино чрез процеса на изпаряване. Това изпаряване (предимно на алкохол и вода ) позволява да се концентрират вкусът и ароматните съединения на виното. Малките количества кислород, които преминават, действат като агент, съдействащ за размекване на танините на виното.

Химичните свойства на дъба могат да окажат значителен ефект върху виното. Фенолните съединения в дъба взаимодействат с виното, създавайки аромат, наподобяващ ванилия. Други, често срещани аромати са на шоколад, кафе, кокос, канела, мока.

Виното може да е ферментирало в дъбова бъчва или само да е отлежало в нея. Разликата е, че при първия вариант гроздовия сок се поставя в бъчвата и в нея се осъществяват ферментационните процеси. Докато при втория вариант ферментацията се е осъществила в съд от нераждаема стомана и вече готовото вино е поставено в дъбовата бъчва да съзрява за период от няколко месеца до няколко години.

Вино, което е отлежало в дъбова бъчва получава повече вкусови качества от дъба, отколкото вино, което е ферментирало вътре. Причината за това са дрождите, които взаимодействат с веществата, намиращи се в дъбовата дървесина. Когато мъртвите клетки на дрождите се отстраняват от виното под формата на утайки, някои от тези вещества на дъба също се премахват.

Белите вина, които са ферментирали в дъбова бъчва са с блед цвят и копринена текстура, докато тези които са ферментирали в стомана и след това отлежали в дъбови бъчви имат по-тъмен цвят, поради тежките фенолни съединения, които са все още налице.Друга дървесина, използвана за производство на бъчви

За производството на бъчви за вино се използват и други дървета като кестен, секвоя и акация. Въпреки това нито един от тези дървесни видове не осъществява контракт с виното, както дъба. Кестеновата дървесина е с високо съдържание на танини и твърде пореста, което налага покриване с парафин, за да се предотврати прекомерната загуба на вино чрез изпаряване. Секвоята е прекалено твърдо дърво и не може да се огъва, за да се създадат бъчви в по-малки размери, друг негов недостатък е неприятния вкус, който придава на виното. Акацията придава жълт цвят на виното. Австрийските винопроизводители имат дългогодишни традиции в използването на акациеви бъчви.

Дъбовата бъчва не е просто съд за съхранение на вино. Контактът на виното с дъбовата дървесина го облагородява и подобрява неговите качества. Това е и причината, вина, които са ферментирали или отлежавали в дъбови бъчви да бъдат с по-висока цена.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Wine Folly нова книга от издатеслство Гурме, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Нова книга от издателство Гурме - Сладка теорема, Компоненти на дегустацията II: Носът, Издателство ГУРМЕ Ви кани на премиера на готварската книга „Така би сготвила баба ти“ на Петър Стоянович, Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино., Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Midalidare ROCK in the wine valley, VIA VERDE, Розе от България и от Прованс, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, България е на 7 място по брой спечелени медали на Concours Mondial de Bruxelles, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Препоръки за здраве с грозде и вино, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Aplauz Syrah Reserve 2011 - Villa Melnik, Винарския бранш на България се събирана форум в Обзор, Rose Angelica 2016 - Chateau Copsa, Нов върх за българското винопроизводство - 109 медала за български вина от Concours Mondial de Bruxelles, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, НАД 15 ХИЛЯДИ ПОСЕТИХА ГРАДЪТ НА ВИНОТО В ПЪРВИТЕ ДВА ДНИ НА ВИНАРИЯ 2015, Винарски изби в частни домове, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Божоле нуво - 2016, Още едно вино създадено от музиканти, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Как старее виното, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Какво издава виното за характера на човека ?, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Шести Балкански винен фестивал 3-4 юни 2017 Гранд Хотел София, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове