Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.



1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Българското вино: по-малко, по-добро, по-скъпо, Cabernet Franc 2013 - Gulbanis Wine, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Колко добре действа на тялото ви греяното вино, Представят България като домакин на световен винен конкурс в САЩ, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Terra Tangra Winery, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, Големите вина от пино ноар, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, БАТА АГРО 2017 - Стара Загора, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Christie's продава колекция от вина на Джоел Малин, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Виното не вреди на бременността, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Защо да изберем българското вино ?, Bergule Viognier 2012 - Villa Melnik, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Розе - Малката Звезда 2012, Как старее виното, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Вина от местни сортове със силно присъствие на ВИНАРИЯ 2018, Terra Tangra Winery, Aplauz - Мелник 55 Резерва 2011 Вила Мелник, Syrah 2013 - Gulbanis Wine, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Винария 2012

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове