Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Розето и модата, За бъчвите и виното, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Four Friends Reserve Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Как да разберем “Натуралните вина”, Фалира доставчик на вино за милиардери, Петото юбилейно издание на Балканския Международен Винен Конкурс и Фестивал 2016 стартира със силна съпътстваща програма, Виното и звездите, ДЕФИЛЕ „ВИНО И ГУРМЕ“ 6 - 7 май 2017, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Най-скъпите видове шампанско в света, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Тероар - еп.5, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Едно фино, моля!, Голямата пролетна дегустация - SPRING WINE TASTING, Bio Rose Bouquet & Mavrud 2015 - Edoardo Miroglio, От шегата до фестивала - #ВарнаWINEkend 2017, Тероар - еп.2, Най-скъпо продаденото бяло вино, Добра година за винопроизводителите, Натюрморт за начинаещи дегустатори, Les Nuits Blanches Gris 2015 - Katarzyna Estate, Какво не знаем за червените вина, Divino magazine - брой 2, Вионие Ейнджъл - Анжелус Естейт 2014 / Angel Viognier - Angelus Estate 2014, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, DiVino определи най-добрите вина за 2014, Пет грешни мита за българското вино, Брой 15 на Divino Magazine е вече на пазара!, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, България не си пада особено по виното, показва изследване

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове