Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Aureos Rose Cabernet Sauvignon & Cabernet Franc 2013, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Александра Естейт Розе 2013 Мурведър и Гренаш, Топ 10 на най – скъпите вина в света, Вино и стил - еп.2, Колекционирането на вино като инвестиция, Най-скъпо продаденото бяло вино, Ден на виното на река Дунав, Брад Пит показа лозята си във Франция, Тероар - еп.4, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Вино и стил - еп.4, Световни топ експерти ще оценяват вината по време на Балканския винен конкурс и фестивал, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Посетители превзеха Винария 2017, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Sauvignon Blanc Barrel Fermented 2015 - Maryan Winery, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Българската Санта Сара вече си има своя винарна, Terra Tangra Cuvee 2006, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Как да се насладим на истинското вино, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Дефиле "Вино и Гурме" 2016 / Wine and Gourmet Parade 2016, Какво не знаем за червените вина, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Terra Tangra Cuvee 2006, Le Rose 2015 - Katarzyna Estate, Дебютантите от „Винария 2017“ с престижни отличия и бутикови вина, Колко и как да пием вино, Ура за сира!, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове