Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

MH WINE SELECTION, Розе - Малката Звезда 2012, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино, София се превръща отново в столица на българското вино!, Alexandra Estate, Видеоурок: цветовете на виното, Terra Tangra Cuvee 2006, Дегустация на белгийски шоколад с български вина за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Digi.Taste или къде се пресичат виното и виртуалната среда, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, Винарска изба “Манастира”, Как да се лекуваме с вино, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Произходът има значение, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Солта подобрява вкуса на виното, Перу на вкус: кухнята като социално оръжие, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Лятно предложение: две български вина от димят и тамянка, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Вила Мелник, Старозагорка популяризира наше вино в кътче, защитено от ЮНЕСКО, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, 10 смешни наименования на марки вино, Ден на виното и любовта 14 февруари, Цените на виното по света, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Опознайте необятния свят на виното с DIscover.VINO World 2017!, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове