Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Между по-кисело и по-сладичко вино, Десертни червени сортове, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Айсвайн или "Ледено вино", DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, Red Cuvee 2015 - Four Friends, Кои са лозаро-винарските райони в България?, DiVino.Taste 2013 Програма, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, Сомелиер на годината 2016 стана младият Илиян Петракиев, Пекин става световна столица на виното през 2018 г., Изба Боровица, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Дегустация: златното шардоне на България, Как да се справим с безсънието, Мидалидаре Естейт, И замириса на..., Пето издание на Винобалканика 16 - 18 април, 2015 г. Велико Търново, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Дебютантите от „Винария 2016“ ще участват в Concоurs Mondial de Bruxelles, Виното помага и на бъбреците, Какви са ползите от пиенето на вино?, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Expressions Misket & Muscat 2015 - Via Verde, УСПЕХ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ВИНА НА ПРОВАЙН 2016 И ДОБРА ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕТО ИМ В CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES, Кой ще спечели “ЗЛАТНАТА ИЗБА 2016" на exporter.bg, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Каталог на българското вино 2013, Храни за вино и вино за храната, За втора поредна година конкурс за наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове