Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Колибри Розе 2012 - ВИ Манастира, Етикет при поднасянето и консумация на червено вино, Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018, Дъб и вино – неповторима комбинация, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, 15 начина да държим чаша за вино. Кой е правилният?, Какво всъщност е "натурално вино"?, Merlot & Syrah Reserve 2014 - Four Friends, Wines of The Ages 2017 - Пловдив, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, К7 Каберне Совиньон 2013 - Балар / K7 Cabernet Sauvignon 2013 Balar, Божоле нуво - 2016, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, С какво вино е подходящо да готвим, Най-скъпо продаденото бяло вино, Всички френски вина съдържат пестициди, Бакхус организира първия уличен гурме фестивал в България - “StrEAT Fest”, 4 признака, че сме алергични към вино, Как старее виното, В предаването "За виното и хората" на 02.06.2013, Десертни бели сортове, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, 16 класически шардонета от Шабли, Какво ще опитате на WiFo, Още за “FACES”- официалното вино на световното по футбол в Бразилия, Лятно предложение: две български вина от мискет!, Японски учени доказаха: бяло вино се сервира само с риба, Наградиха победителите от два световни конкурса: Concours Mondial и Spirits Selection 2017, Виното издава характера на човека, Discover.Vino World представя: вината от Италия и Франция на българския пазар, За пети път София ще се превърне в Балканска столица на виното V юбилейно издание на БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС И ФЕСТИВАЛ 2016, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, С какво вино е подходящо да готвим, Как говори цветът на виното

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове