Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каква чаша да изберем ?

Каква чаша да изберем ?

СПОДЕЛИ

Изборът на подходяща чаша е станало част от винената култура. Ако опитате едно и също вино от различни чаши, ще установите, че то има различен вкус. Определете вкуса му когато е в чаша с дебели стени, чаша за шампанско и широка чаша за вино например. Ще се убедите сами, че във всяка от тях то изглежда различно. Когато избирате чашата за вино, имайте предвид, че нищо не трябва да ви отвлича от естествения цвят на виното, затова никакви украшения или орнаменти по стените на чашата не са за предпочитане.1. Универсалната стандартна чаша е идеална за всяко вино. Дори ако е в малко количество, виното проявява цвета и букета си.
2. Чашата за шампанско може да е дори малко по-широка, ако става въпрос за първокласна напитка, за да може да се проявят всички разнообразни аромати на напитката и концентрирания й букет. Тази чаша трябва да подчертае свежестта на пенливото вино и мехурчетата, съдържащи се в него. Защото именно тяхната структура и продължителността на образуването им определят качеството на шампанското.
3. Чашата тип «лале» е много подходяща за младите сухи бели и розови вина, тъй като им позволява най-добре да изразят освежаващите и ободряващите си свойства. Този вид чаши осигуряват достигането на напитката първо до рецепторите, констатиращи сладкия вкус, а едва след това се регистрира нейната киселинност.
4. Отлежалите бели вина се нуждаят от чаши с по-голям обем, които напълно да разкрият техния букет. Същото важи и за десертните вина.
5. Това са класическите и най-широко използвани чаши за вино. Те са идеални за силните млади червени вина.
6. Традиционната чаша за бургундско вино, която е подходяща за всички отлежали червени вина. При този вид чаши има голям достъп на въздух и киселиността отстъпва място на танините. Младите плодови вина, както и силните отлежали вина, се проявяват прекрасно в този тип чаши.
7. Класическата чаша за Бордо, която има формата на лале. Подходяща е както за млади, така и за отлежали испански и италиански вина (специално от Тоскана), френски (главно Бордо) и калифорнийски. Тъй като тя е по-широка от традиционната чаша за бургундско вино, ароматите на виното се концентрират в по-ниска степен. Вместо това по-лесно се възприема цялостния комплекс от аромати.
8. Чаша за шери. Размерът на чашата съответства на количеството, в което обикновено се сервира шери, а тясната форма е в съответствие с високото съдържание на алкохол, характерно за тази напитка. Ако чашата е с друга форма, алкохолът бързо би се изпарил, а ароматните нюанси ще преминат на заден план.
9. Най-добрият вариант за силният портвайн – отново сравнително малка чаша, но малко по-широка отколкото тази за шери. Именно този вид разкрива най-добре палитрата от ароматите на това забележително ликьорно вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Ползата от червеното вино била преувеличена, Обстановката променя вкуса на виното, Вино, узряло с музика, и арт бутилки дебютират на „Винария 2018“, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Рекордно слаба реколта очакват в Европа, Craft Spirits Taste – ЧИСТ ЗРЯЛ МАЛЦ, Музиката променя аромата и плътността на виното, DiVino.Taste отправя поглед към вината от Балканите, Тера Тангра - Black Label, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Как да разберем “Натуралните вина”, Мегафорумът за агробизнес, вино и храни стартира с рекорд, Продадоха имението на Робин Уилямс за 18.1 млн. долара, “Tирбушон” от бъдещето, Винотерапия за красота, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Уникалният формат на Града на виното впечатли световните енолози, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Lenea Rose 2016 - Domain Marash, Излезе новото издание на „Дегустацията, или как да опознаем виното“, Виното вече има свой дом в Бургас, Как да се избавим от излишните килограми, Винотерапия за красота, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Angel's Estate Rose 2016

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове