Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Как да бутилираме виното?

Как да бутилираме виното?

СПОДЕЛИ

За да получим добри вино, трябва да използваме качествено грозде. Виното, което ще се бутилира, задължително трябва да е добро. Това означава да е напълно ферментирало и избистрено. За да избегне образуването на газ в бутилката, във виното предназначено за бутилиране не трябва да е останала неферментирала захар. В противен случай, бутилката ще "изгърми".Източвайте виното от бъчвата внимателно и бавно, без да го размътвате и да се налага повторно да го избистряте. Веднъж започнал процесът на наливане, не го прекъсвайте, за да не се размътите виното в бъчвата. Никога не използвайте бутилки, които не сте измили добре и си осигурете нови коркови или полимерни тапи. В случай че имате съмнения относно ферментацията – дали е приключила или не, пастьоризирайте запечатаните бутилки. За ваше улеснение и за сигурност, можете да загреете виното и да го налеете в бутилки докато е още топло.
Обърнете особено внимание на киселинността, която не трябва да превишава 3.5pH. Ако се наложи да я коригирате, използвайте калциев карбонат и калциева основа, като така ще постигнете желания резултат без да се променят вкусовите качества на напитката. В случая с използването на хлебна сода като коректор на киселинността, виното се осолява и се разваля.
Когато запечатвате бутилките, не забравяйте да оставите въздух в бутилката, т.е. не я пълнете догоре. Това е важен момент, който влияе на стареенето на виното. Имайте предвид, че ако сте бутилирали виното топло, след изстиването му разстоянието между тапата и течността, ще се увеличи.Готовите, запечатани с коркови тапи бутилки, се нареждат в легнало положение, а ако за запечатване сте използвали полимерни тапи, наредете ги изправени. Избата или помещението, в което ще бъдат поставени бутилките, трябва да е с постоянна температура и да е прохладно, чисто, без никакви миризми. Това ще ви осигури получаване на добро вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Местните български сортове трябва да бъдат презентирани по света е мнението на чуждестранни енолози на ВИНАРИЯ 2017, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, DiVino Топ 50 за 2015, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Новият бр. 76 на сп. Меню е вече на пазара, Какво да направим с неизпитото вино?, Спиро Стоянов - без всякакви компромиси, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Villa Melnik, За виното – с любов ...и още нещо, Аншоа, розмарин и вино – тайната на вечния живот?, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, Вино с марката Шалкенбош, Creative wine arts - част 1, ВИНАРИЯ 2018 с повече изложители и продукти, Защо чашата има значение, Операция на Европол срещу мрежа за фалшиви вина от Romanee-Conti, Вино и красота на Августиада 2016, DiVino Guide Българските вина 2016 е в помощ на всеки любител на виното, Защо чашата има значение, Как да си направим сангрия, Всички френски вина съдържат пестициди, Кои са най-големите митове и истини за виното?, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, GastronomiX 2016, Легендите за чукането с чаши, Вино и стил - еп.10, Виното помага и на бъбреците, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, „50 постни рецепти“ - новата книга на Gourmet Publishing, Ethno Chardonnay 2010, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Riverside Мускат Отонел 2013 Винарска изба "Манастира"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове