Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Сортове, райони, технология » Как да бутилираме виното?

Как да бутилираме виното?

СПОДЕЛИ

За да получим добри вино, трябва да използваме качествено грозде. Виното, което ще се бутилира, задължително трябва да е добро. Това означава да е напълно ферментирало и избистрено. За да избегне образуването на газ в бутилката, във виното предназначено за бутилиране не трябва да е останала неферментирала захар. В противен случай, бутилката ще "изгърми".Източвайте виното от бъчвата внимателно и бавно, без да го размътвате и да се налага повторно да го избистряте. Веднъж започнал процесът на наливане, не го прекъсвайте, за да не се размътите виното в бъчвата. Никога не използвайте бутилки, които не сте измили добре и си осигурете нови коркови или полимерни тапи. В случай че имате съмнения относно ферментацията – дали е приключила или не, пастьоризирайте запечатаните бутилки. За ваше улеснение и за сигурност, можете да загреете виното и да го налеете в бутилки докато е още топло.
Обърнете особено внимание на киселинността, която не трябва да превишава 3.5pH. Ако се наложи да я коригирате, използвайте калциев карбонат и калциева основа, като така ще постигнете желания резултат без да се променят вкусовите качества на напитката. В случая с използването на хлебна сода като коректор на киселинността, виното се осолява и се разваля.
Когато запечатвате бутилките, не забравяйте да оставите въздух в бутилката, т.е. не я пълнете догоре. Това е важен момент, който влияе на стареенето на виното. Имайте предвид, че ако сте бутилирали виното топло, след изстиването му разстоянието между тапата и течността, ще се увеличи.Готовите, запечатани с коркови тапи бутилки, се нареждат в легнало положение, а ако за запечатване сте използвали полимерни тапи, наредете ги изправени. Избата или помещението, в което ще бъдат поставени бутилките, трябва да е с постоянна температура и да е прохладно, чисто, без никакви миризми. Това ще ви осигури получаване на добро вино.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [2 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Търсенето на свежи и плодови вина засяга пазара на бъчви, Discover.Vino представя вината на Бордо и Долината на Рона !, 6-ото издание на DiVino.Taste приключи, но приятните спомени остават задълго, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Подземна спираловидна домашна изба, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Как да се ориентираме на винения пазар, Виното се оказва опасно за зъбния емайл, Казанлък - столица на виното „Розе", Какво издава виното за характера на човека ?, Особености на консумацията на алкохол по света, 10 интересни факта за виното, които трябва да знаете, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Пино ноар и деликатеси, За виното – с любов ...и още нещо, 100 литра мерло ще се лее на Дионисиевото шествие за „Винария“, Най-скъпо продаденото бяло вино, ВИНАРНА СВИЩОВ – КУПАЖЪТ ОТ КЛАСИКА И СЪВРЕМЕННОСТ, Винарска изба Марян, Новите вина на Spiritus Sanctus за 2017, Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Над 300 марки качествени вина очакват посетителите на ІV Бургаски фестивал на виното, Винарска изба "Ямантиев", РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Времената, в които България се гордееше със своето вино, В салона на виното за 15-и път, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА – една история с вкус Варна, 21 – 23 април 2017, Вино и стил - еп.6, Rose 2013 - Dives Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове