Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

25 произведения от коркови тапи, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, Enigma Experience 2010 Винарска изба Малката звезда, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Вили Гълъбова - интервю за winebg.info, И замириса на..., AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Как да сготвим миди с вино, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Десертни червени сортове, Винария 2012, Етикети за вино / Wine labels, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Discover.Vino Северна Италия, Винен уикенд 2013, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Беса Валей, Брюксел, Хага и Рим дегустират българските вина с медали от „Световното по вино” 2016, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, Колекция шампанско Armand de Briganc Dynastie за $500 000, Тера Тангра Органик 2013 / Terra Tangra Organic 2013, AplauZ - Merlot & Syrah Reserve 2011 Villa Melnik, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Как да избираме вино по празниците, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Между по-кисело и по-сладичко вино, Младото вино отново на Дефиле в Пловдив

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове