Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Discover.Vino представя специалните вина!, Gulbanis Wine - Syrah 2011, ПРОГРАМА НА 7-ИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕНОЛОГИЧЕН СЕМИНАР ЕНОФОРУМ БЪЛГАРИЯ 2016, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Глювайн - вино срещу грип и простуда, Цветелина Николова – българката с най-високо отличие по винен мениджмънт, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, Винарска изба Four Friends, Змийско вино спира косопада, вдига самолета, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Валядолид става световна столица на виното за 3 дни, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Каскада от събития представя България преди Световния винен конкурс 2016, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Виното вече има свой дом в Бургас, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Живко Енчев е победителя в Сомелиер на годината 2017, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Китайски винен тигър, Яна Петкова: Един живот не стига за хубавото вино, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Българските сортове са акцент в програмата на Divino.Taste, Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”, Discover.Vino представя вината на Южна Франция, 50 повода да празнуваме българското вино, Как да комбинираме вино и салата, Защо чашата има значение, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, Каталог на българското вино 2013, Розе - Малката Звезда 2012, Syrah 2013 - Bratanov, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове