Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Divino magazine - брой 3, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, „ФУДТЕХ 2017“: МЕСТНИТЕ ХРАНИ СА НОВОТО ГУРМЕ, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Най-скъпите видове шампанско в света, 4 Seasons Summer Gewurztraminer - 2015 Villa Yustina, Нова марка вина LEGIO I - Винарна Свищов, Иво Върбанов: Малките, занаятчийски изби, са част от организма “Българско Вино”, Мидалидаре естейт спечели Августиада 2017, Как да си гледате на… вино?, Акценти в програмата на DiVino.Taste 2014: вината от северното поречие на Рона, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Пет дни бизнес, атракции и дегустации в Международен панаир Пловдив, София се превръща отново в столица на българското вино!, Китай е на първо място в света по консумация на червено вино, ПОСЕТЕТЕ V-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ НА ROSE WINE EXPO KAZANLAK 2015, Най-добрите вина от 10 години са представени на „Винария 2016“ според топ медалистите, На път ли е Българското виното да влезе в червената книга със застрашени видове., Посетители превзеха Винария 2017, Discover.Vino World: целият винен свят в една чаша, Китайски винен тигър, Близо 45 000 посетители събра мегафорумът за агробизнес, вино и храни в Пловдив, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Как да се насладим на истинското вино, Santa Sara Bin 42 Rubin 2011 / Санта Сара Бин 42 Рубин 2011, Divino magazine - брой 1, Разрешено ли е виното по време на пости ?, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, С дъх на рубин под Трихълмието, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, IMAGE Reserva Red 2014 - Villa Bassarea, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Винарска изба "Ямантиев", Syrah 2013 - Gulbanis Wine

BGtop.net Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове