Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Истинското вино - ловец на свободни радикали!

Истинското вино - ловец на свободни радикали!

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве" имаме възможността да ви представим удивителните способности на божествената напитка да предпазва организма ни от най-различни заболявания. В този материал ще ви запознаем и с друга привилегия на истинското червено вино от узряло грозде – да предпазва организма ни от агресията на т. нар. свободни радикали. Става дума за биохимични субстанции с кратък живот, но с голяма разрушителна сила. В литературата може да се прочете, че под свободен радикал се разбира молекула, на която й липсва един електрон и това я прави особено активна. В един момент тя си го доставя от друга молекула, а тя на свой ред се превръща в свободен радикал и се активира...

 ОТКЪДЕ СЕ ВЗЕМАТ СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ?

Те проникват в тялото ни от все по-замърсената природа, в която кислородът се среща с въглеводородите и азота. Появяват се при всички процеси на горене – като пушене, пържене, печене и пр., и при нормалните процеси в организма. Например високата температура на пърженето е в състояние да промени химически мазнината и тя да се превърне във вреден източник на свободни радикали. Пушекът зимно време от печките за отопление с дърва нанася същите опасни поражения на организма ни.

В умерени количества свободните радикали са необходими и полезни за тялото ни. Благодарение на тяхната активност то функционира нормално, а имунната ни система ги създава, за да унищожи с тях чуждите микроби. Лошото е, ако позволим да нараства тяхното количество. Тогава те стават много вредни и могат да поразят клетките ни – като активни окислители те разрушават клетъчните мембрани и са един от основните виновници за стареенето на организма ни.

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС СВОБОДНИТЕ РАДИКАЛИ И ДА БЛОКИРАМЕ ВРЕДНОТО ИМ ВЪЗДЕЙСТВИЕ?

 

Онова, от което те най-вече се страхуват, е да не срещнат антиоксиданти – вещества, които мъдрата природа е сътворила, за да неутрализира нестабилните кислородни молекули със свободни радикали. Антиоксидантите са представени най-вече чрез полифенолите. В състава им влизат и катехини, които способстват за регулиране на нивото на свободните радикали. Особеност на всички тези съединения е, че те леко се съединяват с молекулите на захарите. Стомахът е в състояние да „разкъса“ тази обвързаност на полифенолите със захарите и да облекчи техния антиоксидантен ефект.

 КОЙ ПРИРОДЕН ПРОДУКТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО БОГАТ НА ПОЛИФЕНОЛИ, КОИТО СА ЕСТЕСТВЕНИ И МНОГО МОЩНИ АНТИОКСИДАНТИ?

Правилно – истинското червено вино от узряло грозде. Високото съдържание на фенолни съединения в него го превръща в страстен ловец и унищожител на свободни радикали. Затова, когато разумно и редовно го пием, ние доставяме на организма си силен антиокислителен потенциал, с който го предпазваме от много заболявания и забавяме осезаемо неговото стареене.

КАКЪВ Е ИЗВОДЪТ?

Недостигът на антиоксиданти в организма ни гарантира възникването на различни заболявания и неговото преждевременно разрушаване. Но когато редовно и умерено пием истинско червено вино от узряло грозде, богато на биофлавоноиди и други полифенолни природни антиоксиданти, ние способстваме за тяхното нарастване в организма ни. Така увеличаваме възможностите си за защита срещу вредните свободни радикали, а следователно си осигуряваме добро здраве и дълголетие.

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, VVV Карта на винените маршрути в Мелнишкия регион, Какво е Малолактичната ферментация ?, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Marselan 2015 - Rupel Winery, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Merlot & Syrah Резерва 2013 Four Friends, Продукти на "Домейн Менада" серия Дамена, Merlot 2013 - Dives Winery, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Пловдив става световна столица на спиртните напитки през 2018, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, BIWC 2015 участници, Оригинални мебели от винени бутилки, Винената бутилка, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Подарете си един незабравим уикенд на Августиада 2016, Айсвайн или "Ледено вино", Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Брой 17 на Divino Magazine е вече на пазара!, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Австрия в бяло, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Продукти на "Домейн Менада" серия Менада, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Вино и стил - еп.10, Зелено вино, Debut Rose Cabernet Sauvignon 2014 - Via Verde, Брад Пит показа лозята си във Франция

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове