Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Защо французите получават рядко инфаркт?

Защо французите получават рядко инфаркт?

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков – „Вино за здраве” и в този материал ще ви разкрием целебните свойства на божествената напитка и ще ви покажем как да предпазите сърцето си от инфаркт. Но преди да ви представим мястото на българина в класацията по сърдечни заболявания в Европа, нека разберем как французите остават традиционната медицина безмълвна.

 „Френски парадокс”

Така преди години учени характеризираха дълголетието на французите, които консумират редовно и много червено вино. Те изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечносъдови заболявания.

 

 

А защо „парадокс”? Ами защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите са хора, които обичат да си угаждат – известно е, че те са големи консуматори на богати с калории храни, съдържащи много наситени мазнини. В менюто им постоянно са включени тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши черен дроб, прочутите сирена камамбер и бри, които са богати на холестерол и са висококалорични, както и много сладкиши. И затова сред тях би трябвало да преобладават хората с повишен холестерол. Освен това те са страстни пушачи и не обичат да се занимават със спорт. Ето защо те би трябвало масово да бъдат покосявани от сърдечносъдови заболявания и преди всичко от инфаркт на миокарда.

 Напук на медицината

Французите умират от сърдечносъдови заболявания три пъти по-рядко от англичаните, ирландците или американците. Те страдат два пъти по-малко от шотландците от сърдечни болести. В Лондон или Хага инфарктите са пет пъти повече, отколкото например в Бордо.

 

Защо въпреки постулатите на традиционната медицина и дори срещу здравия разум при този си начин на живот французите имат най-здравите сърца в света? Как е възможно французинът да полива обилно своето филе миньон със сос беарнез, да си дояжда със сирене камамбер и крем карамел, а след това да се тъпче със съдържащите много масло кроасани и същевременно да не познава инфаркта и инсулта?

 Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост, и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?

Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитният му ефект става много по-продължителен.

Французите са 
с най-здравите сърца

А къде сме ние, българите, в тази класация? Засягат ли ни изобщо сърдечносъдовите заболявания и струва ли си да се пише и говори за това у нас? България днес е на второ място в Европа (след Русия) по смъртност от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане. В Руската федерация от сърце умират 1167 души на всеки 100 000 от населението, а у нас те са 962-ма на 100 000. Разбира се, не трябва да губим надежда – ако българинът продължава да живее така, както днес, то непременно ще изместим братушките от челото и на тази класация!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, USB Wine - изтеглете вино направо от лозята!, Известни марки и бутикови изби идват на изложбата „Винария 2017“ в Пловдив, Въпрос с повишена трудност !, Фондю и вино, За трети път „Августиада” в Стара Загора, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Syrah 2014 - Villa Bassarea, С какво вино е подходящо да готвим, Траминерите на България, MH WINE SELECTION, Разрешено ли е виното по време на пости ?, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015, Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Бутилките от вино в двора и градината, Discover.Vino - Другата Европа, DiVino.Taste отново събира българското вино под един покрив !, Debut Red 2014 - Via Verde, DiVino.Taste отново представя най-доброто от българското вино!, Viognier 2014 - Spiritus Sanctus, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Chardonnay AplauZ Villa Melnik - 2013, Как изглеждат българските вина шест години по-късно?, 10 причини да станете любител на виното, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Брой 13 на DiVino Magazine е вече на пазара!, 5 основни етапа за начинаещи винолюбители ПРЕДИ дегустация, Посетители на Августиада 2013 получиха награди, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Винен салон - Rose Wine Expo 2017

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове