Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Защо французите получават рядко инфаркт?

Защо французите получават рядко инфаркт?

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков – „Вино за здраве” и в този материал ще ви разкрием целебните свойства на божествената напитка и ще ви покажем как да предпазите сърцето си от инфаркт. Но преди да ви представим мястото на българина в класацията по сърдечни заболявания в Европа, нека разберем как французите остават традиционната медицина безмълвна.

 „Френски парадокс”

Така преди години учени характеризираха дълголетието на французите, които консумират редовно и много червено вино. Те изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечносъдови заболявания.

 

 

А защо „парадокс”? Ами защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите са хора, които обичат да си угаждат – известно е, че те са големи консуматори на богати с калории храни, съдържащи много наситени мазнини. В менюто им постоянно са включени тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши черен дроб, прочутите сирена камамбер и бри, които са богати на холестерол и са висококалорични, както и много сладкиши. И затова сред тях би трябвало да преобладават хората с повишен холестерол. Освен това те са страстни пушачи и не обичат да се занимават със спорт. Ето защо те би трябвало масово да бъдат покосявани от сърдечносъдови заболявания и преди всичко от инфаркт на миокарда.

 Напук на медицината

Французите умират от сърдечносъдови заболявания три пъти по-рядко от англичаните, ирландците или американците. Те страдат два пъти по-малко от шотландците от сърдечни болести. В Лондон или Хага инфарктите са пет пъти повече, отколкото например в Бордо.

 

Защо въпреки постулатите на традиционната медицина и дори срещу здравия разум при този си начин на живот французите имат най-здравите сърца в света? Как е възможно французинът да полива обилно своето филе миньон със сос беарнез, да си дояжда със сирене камамбер и крем карамел, а след това да се тъпче със съдържащите много масло кроасани и същевременно да не познава инфаркта и инсулта?

 Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост, и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?

Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитният му ефект става много по-продължителен.

Французите са 
с най-здравите сърца

А къде сме ние, българите, в тази класация? Засягат ли ни изобщо сърдечносъдовите заболявания и струва ли си да се пише и говори за това у нас? България днес е на второ място в Европа (след Русия) по смъртност от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане. В Руската федерация от сърце умират 1167 души на всеки 100 000 от населението, а у нас те са 962-ма на 100 000. Разбира се, не трябва да губим надежда – ако българинът продължава да живее така, както днес, то непременно ще изместим братушките от челото и на тази класация!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Канадец прави вино от домати, Защо французите получават рядко инфаркт?, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Винарска Изба Тера Тангра, Red Cuvee 2013 - Villa Yustina, Отново е време за празника DiVino.Taste !, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Red Cuvee 2015 - Four Friends, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, Розе Свети Илия 2009, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, Компоненти на дегустацията I: Окото, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Винен оптимизъм на Балканите, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Винарна "Малката звезда", Slow Food гостува на DiVino.Taste, Сотерн – Меката на френските десертни вина, Merlot & Syrah Reserve 2014 - Four Friends, Enigma Experience 2010 - Malkata Zvezda, Златния киликс при Черноморско Злато - Rose Wine Expo 2017, Вино за вегетарианци…Хмм!?, Бутикова винарска изба Spiritus Sanctus, Blanc Cuvee на Вила Юстина със злато от Канада, Как да комбинираме вино и салата

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове