Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Защо французите получават рядко инфаркт?

Защо французите получават рядко инфаркт?

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков – „Вино за здраве” и в този материал ще ви разкрием целебните свойства на божествената напитка и ще ви покажем как да предпазите сърцето си от инфаркт. Но преди да ви представим мястото на българина в класацията по сърдечни заболявания в Европа, нека разберем как французите остават традиционната медицина безмълвна.

 „Френски парадокс”

Така преди години учени характеризираха дълголетието на французите, които консумират редовно и много червено вино. Те изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечносъдови заболявания.

 

 

А защо „парадокс”? Ами защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите са хора, които обичат да си угаждат – известно е, че те са големи консуматори на богати с калории храни, съдържащи много наситени мазнини. В менюто им постоянно са включени тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши черен дроб, прочутите сирена камамбер и бри, които са богати на холестерол и са висококалорични, както и много сладкиши. И затова сред тях би трябвало да преобладават хората с повишен холестерол. Освен това те са страстни пушачи и не обичат да се занимават със спорт. Ето защо те би трябвало масово да бъдат покосявани от сърдечносъдови заболявания и преди всичко от инфаркт на миокарда.

 Напук на медицината

Французите умират от сърдечносъдови заболявания три пъти по-рядко от англичаните, ирландците или американците. Те страдат два пъти по-малко от шотландците от сърдечни болести. В Лондон или Хага инфарктите са пет пъти повече, отколкото например в Бордо.

 

Защо въпреки постулатите на традиционната медицина и дори срещу здравия разум при този си начин на живот французите имат най-здравите сърца в света? Как е възможно французинът да полива обилно своето филе миньон със сос беарнез, да си дояжда със сирене камамбер и крем карамел, а след това да се тъпче със съдържащите много масло кроасани и същевременно да не познава инфаркта и инсулта?

 Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост, и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?

Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитният му ефект става много по-продължителен.

Французите са 
с най-здравите сърца

А къде сме ние, българите, в тази класация? Засягат ли ни изобщо сърдечносъдовите заболявания и струва ли си да се пише и говори за това у нас? България днес е на второ място в Европа (след Русия) по смъртност от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане. В Руската федерация от сърце умират 1167 души на всеки 100 000 от населението, а у нас те са 962-ма на 100 000. Разбира се, не трябва да губим надежда – ако българинът продължава да живее така, както днес, то непременно ще изместим братушките от челото и на тази класация!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Виното вече има свой дом в Бургас, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Майсторски клас с Алекс Гийсен, Giesen Wines, За тялото на едно вино – леко, средно леко или тежко, Leva Shraz reserve 2013 - Винекс Славянци, За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014, Villa Santa Maria, 10 причини да пием розе, Домейн Менада, България може да бъде известна не само с ракия и вино, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Ранна мелнишка лоза, Виното издава характера на човека, WINEPROFILE 2017 - Фестивал на Виното, Винария 2016, Франсис Форд Копола ни кани във винения парк, Как да си направим сангрия, По-сухо? По-леко? Как да избера вино по мой вкус?, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Вино и красота на Августиада 2016, WINE FEST BURGAS 2015 - Участници и билети, Лошата реколта вдига продажбите на бутилирано вино, Угощението на Бабет и други анекдоти на съдбата от издателство Гурме, 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Divino magazine - брой 3, България не си пада особено по виното, показва изследване, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, WiFo – да поговорим за вино и храна, Новият брой 19 на DiVino Magazine e посветен на винените конкурси, Дефиле на младото вино 2016, Колко и как да пием вино, Blanc Cuvee 2012 Villa Yustina / Вила Юстина, Как се съчетават постни ястия с червено вино?, Излезе брой 10 на DiVino Magazine!

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове