Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Защо французите получават рядко инфаркт?

Защо французите получават рядко инфаркт?

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков – „Вино за здраве” и в този материал ще ви разкрием целебните свойства на божествената напитка и ще ви покажем как да предпазите сърцето си от инфаркт. Но преди да ви представим мястото на българина в класацията по сърдечни заболявания в Европа, нека разберем как французите остават традиционната медицина безмълвна.

 „Френски парадокс”

Така преди години учени характеризираха дълголетието на французите, които консумират редовно и много червено вино. Те изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечносъдови заболявания.

 

 

А защо „парадокс”? Ами защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите са хора, които обичат да си угаждат – известно е, че те са големи консуматори на богати с калории храни, съдържащи много наситени мазнини. В менюто им постоянно са включени тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши черен дроб, прочутите сирена камамбер и бри, които са богати на холестерол и са висококалорични, както и много сладкиши. И затова сред тях би трябвало да преобладават хората с повишен холестерол. Освен това те са страстни пушачи и не обичат да се занимават със спорт. Ето защо те би трябвало масово да бъдат покосявани от сърдечносъдови заболявания и преди всичко от инфаркт на миокарда.

 Напук на медицината

Французите умират от сърдечносъдови заболявания три пъти по-рядко от англичаните, ирландците или американците. Те страдат два пъти по-малко от шотландците от сърдечни болести. В Лондон или Хага инфарктите са пет пъти повече, отколкото например в Бордо.

 

Защо въпреки постулатите на традиционната медицина и дори срещу здравия разум при този си начин на живот французите имат най-здравите сърца в света? Как е възможно французинът да полива обилно своето филе миньон със сос беарнез, да си дояжда със сирене камамбер и крем карамел, а след това да се тъпче със съдържащите много масло кроасани и същевременно да не познава инфаркта и инсулта?

 Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост, и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?

Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитният му ефект става много по-продължителен.

Французите са 
с най-здравите сърца

А къде сме ние, българите, в тази класация? Засягат ли ни изобщо сърдечносъдовите заболявания и струва ли си да се пише и говори за това у нас? България днес е на второ място в Европа (след Русия) по смъртност от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане. В Руската федерация от сърце умират 1167 души на всеки 100 000 от населението, а у нас те са 962-ма на 100 000. Разбира се, не трябва да губим надежда – ако българинът продължава да живее така, както днес, то непременно ще изместим братушките от челото и на тази класация!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Бяло вино и риба?, Стая и шампанско в Ню Йорк за 25 хил. долара, Червено, бяло, розе, пенливо - кое вино е най-полезно, Произходът има значение, Колко и как да пием вино, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, „Последният пир“ възпява вкуса на манията, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Какво всъщност е "натурално вино"?, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас, Едно фино, моля!, От вълшебно грозде до чудотворно вино, Вино и стил - еп.5, Видове винени сноби и как да се справяме с тях, Продукти на "Домейн Менада" серия Черга, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Топ 10 винени барове в Париж !, Как да си направим сангрия, Ветеранът актьор Жерар Депардийо се снима във френски филм който се сравнява с хитовия "Отбивки"., Винарски изби в частни домове, Обстановката променя вкуса на виното, Вили Гълабова - за българското вино, културата на виното и домакинството на Пловдив през 2016 на CMB., Sense of Tears rose 2015 - Maryan Winery, Жените които пият две чаши вино на ден имат по-добър секс отколкото тези които не пият, Разпознавате ли хубавото вино, Добра година за винопроизводителите, Балканският международен винен конкурс и фестивал се превръща в мегафорум, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Тракийски съдове и рисуване с вино са сред атракциите на Международната изложба „Винария 2016“, Излезе брой 9 на DiVino Magazine!, Riverside 2015 - Manastira Winery, Как да съчетаваме пица и вино, Как чашата помага на виното, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове