Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Защо французите получават рядко инфаркт?

Защо французите получават рядко инфаркт?

СПОДЕЛИ

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков – „Вино за здраве” и в този материал ще ви разкрием целебните свойства на божествената напитка и ще ви покажем как да предпазите сърцето си от инфаркт. Но преди да ви представим мястото на българина в класацията по сърдечни заболявания в Европа, нека разберем как французите остават традиционната медицина безмълвна.

 „Френски парадокс”

Така преди години учени характеризираха дълголетието на французите, които консумират редовно и много червено вино. Те изпиват средно по около 117 литра вино годишно на човек и страдат най-малко от сърдечносъдови заболявания.

 

 

А защо „парадокс”? Ами защото всекидневното им поведение противоречи на повечето медицински представи за здравословен начин на живот. Французите са хора, които обичат да си угаждат – известно е, че те са големи консуматори на богати с калории храни, съдържащи много наситени мазнини. В менюто им постоянно са включени тлъсти и пикантни ястия, домашно приготвени и богати на мазнини деликатеси от гъши черен дроб, прочутите сирена камамбер и бри, които са богати на холестерол и са висококалорични, както и много сладкиши. И затова сред тях би трябвало да преобладават хората с повишен холестерол. Освен това те са страстни пушачи и не обичат да се занимават със спорт. Ето защо те би трябвало масово да бъдат покосявани от сърдечносъдови заболявания и преди всичко от инфаркт на миокарда.

 Напук на медицината

Французите умират от сърдечносъдови заболявания три пъти по-рядко от англичаните, ирландците или американците. Те страдат два пъти по-малко от шотландците от сърдечни болести. В Лондон или Хага инфарктите са пет пъти повече, отколкото например в Бордо.

 

Защо въпреки постулатите на традиционната медицина и дори срещу здравия разум при този си начин на живот французите имат най-здравите сърца в света? Как е възможно французинът да полива обилно своето филе миньон със сос беарнез, да си дояжда със сирене камамбер и крем карамел, а след това да се тъпче със съдържащите много масло кроасани и същевременно да не познава инфаркта и инсулта?

 Каква е разликата между Южна Франция, където сърдечните болести са рядкост, и Югозападна Шотландия, където те са толкова чести, че се приемат като неизбежни?

Според експерти, които потърсиха отговор на този въпрос, разликата е в двете чаши вино на ден. За разлика от шотландците французите не пият концентрирани напитки, като например уиски, а червено вино от грозде. И точно то е, което пази сърцата им – французите страдат два пъти по-малко от сърдечносъдови заболявания в сравнение с шотландците. Освен това французите винаги пият виното, когато се хранят – при този начин на пиене се забавя абсорбирането на виното в организма и защитният му ефект става много по-продължителен.

Французите са 
с най-здравите сърца

А къде сме ние, българите, в тази класация? Засягат ли ни изобщо сърдечносъдовите заболявания и струва ли си да се пише и говори за това у нас? България днес е на второ място в Европа (след Русия) по смъртност от сърдечносъдови заболявания – исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, високо кръвно налягане. В Руската федерация от сърце умират 1167 души на всеки 100 000 от населението, а у нас те са 962-ма на 100 000. Разбира се, не трябва да губим надежда – ако българинът продължава да живее така, както днес, то непременно ще изместим братушките от челото и на тази класация!

Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Най-популярните червени вина, Creative wine arts - част 1, DiVino.Taste 2015 - време е за нови срещи с българското вино, Коркът остава във виното, Най-добрите дестинации за винен туризъм в света за 2014, Поляци търсят наши изби за създаване на нови брандове, За пръв път на български език световният бестселър „Може и без хайвер“ на Йоханес Марио Зимел от издателство Gourmet Publishing, Посетители превзеха Винария 2017, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, Посетители превзеха Винария 2017, Виното издава характера на човека, Edoardo Miroglio Sant’ Ilia Pinot Noir 2008, За първи път на DiVino.Taste: вината на изложителите ще могат да се купуват, 4 Season winter 2013 Villa Yustina, 10 причини да станете любител на виното, Препоръки за здраве с грозде и вино, Cor Caroli Mavrud 2014 - Afuziv Winery, Варна е на второ място по консумация на вино след София, 120 души се включиха в лиричен конкурс на община Асеновград, Бяло вино с месо? Естествено!, Легендите за чукането с чаши, Пет български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2016, Divino magazine - брой 1, Кратък урок за ароматите във виното, Gulbanis Wine - Syrah 2011, 12 от най-впечатляващите винарни по света, Дегустация на шоколад с различни български вина ще е сред акцентите в съпътстващата програма на ВИНАРИЯ 2017, Винарска изба Four Friends, Кой пие най-много вино по света, Топ 10 на джаджите за любители на вино, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Вино и стил - еп.10, NEW WINES OF ANCIENT THRACE ще покаже своите еликсири на изложенията ПроВайн Шанхай от 7 до 9 ноември и Hong Kong International Wine & Spirits Fair от 10 до 12 ноември 2016, Балканският международен винен конкурс издаде каталог с отличените изби, Вино за вегетарианци…Хмм!?

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове