Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Храни за вино и вино за храната

Храни за вино и вино за храната

Благодарение на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” имаме възможността не само да ви запознаем с удивителните възможности на божествената напитка да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, но и да придружава ястията на нашата трапеза. В този материал ще ви представим препоръките на автора за съчетаването на храните с различните видове вина, защото...и най-вкусно приготвената храна ще се „изложи”, ако към нея е поднесено неподходящо вино. И обратното – и прекрасното вино ще се окаже ощетено, ако нарушим правилата на съчетаването. Затова следването на някои общи принципи е важно и ще ни помогне истински да се насладим на храната и виното.

  Най-общи съвети:

 • Не бива да се пие вино на гладно - напиването е бързо, а проблемите със стомаха са неизбежни: изостряне на гастрита, възпаление на жлъчката и панкреаса. Добре е първата глътка да е след първата хапка.
 • Помнете, че само истинските вина от хубаво узряло грозде са полезни за здравето ви. Фалшифицираните, а това са най-вече евтините „вина”, които са „втора-трета ръка”, ароматизирани, оцветени, обилно напоени със спирт, могат да съсипят организма ви.
 • Най-добре е да не се пуши, когато се пие вино.
 • Не смесвайте, а пийте само един вид алкохол – най-полезно за здравето ви е от началото до края да сте само на вино. Българинът и затова е много болен, защото не знае как да пие – започва с ракия, а след това минава на вино. Правилно и здравословно е да се пие единствено вино, и то да не се смесва с други питиета. Но ако все пак това се прави, е добре да се преминава от полекия градус към по-силния – от виното към ракията.
 • Не разреждайте виното с газирани напитки, с вода – това си е направо грехота, защото всякакви допълнителни добавки убиват неговия неповторим вкус.
 • Сиренето е подходящо мезе за виното – така смятат доста хора. И вероятно са прави – то е богато на белтъчини и метионин киселина, която помага на черния ни дроб да се справи с алкохола. Проблемът е, че от сирене до сирене има голяма разлика и че за всеки вид сирене е подходящо определено вино. 

  Най-често срещани препоръки 
  на експертите в тази област са:


  За бели и розови вина: млади сирена (като фета, рикота, моцарела), също и сирена с плесен (рокфор, камамбер, синьо сирене) 
  За сухи червени вина: твърди сирена (като грюер, пармезан, ементал, бофор) 
  За тръпчиви червени вина: полутвърди сирена (гауда, едаомер, пекорино, чедър) и др. 
  За различните вина се препоръчва като подходяща храна още: 
  За бяло вино: ордьоври, риба, раци, омлети, пилешко; 
  За червено вино: меса; 
  За тежки червени вина: дивеч. 

  Други препоръки, които ще ви помогнат да се насладите на истинското вино от грозде:

   

  • Ако сте на гости далеч от вашия град и ви предложат местна кухня, за нея най-подходящо може да се окаже и местното вино;
  • Ако рибата се вари във винен птичи бульон или месото е приготвено с винен сос, е добре същият тип вино да се поднесе и на трапезата;
  • Колкото по-гъст е сосът, толкова по-стари трябва да са вината, и обратното – към месо на грил или печено отиват млади вина;
  • Известно е, че се започва с леки бели вина и след това се преминава към по-плътни червени. Но има специалисти, които препоръчват обратното – да започнете обяда с отлежали „закръглени” вина;
  • Има и продукти, които не си „пасват” с определени вина – например шоколадът е в състояние да обезличи хубаво сухо вино, но пък подхожда на сладки натурални вина.
Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Започна събирането на мостри за „световното по вино“, Concours Mondial de Bruxelles, Gorchivka Rose Gabernet & Merlot 2013, Кое вино подхожда най-много на зодията ви, Винарска изба Вила Мелник представя новите си вина на Трифон Зарезан!, ІІІ Бургаски фестивал на виното стартира на 28 юли, ЧЕТВЪРТИ БАЛКАНСКИ ФЕСТИВАЛ НА РАКИЯТА И СПИРТНИТЕ НАПИТКИ, Alexandra Estate Reserve Vintage 2011, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Готвим бъдещето с GastronomiX 2017, Учител, режисьор и актьор ще говорят на WiFo за храна, вино и култура, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Етикети за вино / Wine labels, Виното и звездите, Въведение в сомелиерството с Йордан Кирилчев и Благой Кузмански, Terra Tangra Cuvee 2006, Как да се насладим на истинското вино, Мидалидаре Естейт, Български совиньон блан, реколта 2012, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, Винен уикенд 2013, Винен салон - Rose Wine Expo 2017, Вила Юстина – отличие в бутилка, Варна е на второ място по консумация на вино след София, Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2012 Вила Mелник, AplauZ Chardonnay Sur Lie 2015 - Villa Melnik, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Тероар - еп.5, Натюрморт за начинаещи дегустатори, Santa Maria - Cabernet Sauvignon & Petit Verdot & Merlot 2012, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Yamantiev’s Viognier Single Vineyard 2012

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове