Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Препоръки за здраве с грозде и вино

Препоръки за здраве с грозде и вино

СПОДЕЛИ


С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ви показваме удивителните възможности на божествената напитка не само да придружава ястията на нашата трапеза, но и да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, да блокира процесите на стареене на организма. В този материал ще ви бъдем полезни с препоръки за използване на гроздето и виното като мощно профилактично средство.


 


Истинското вино от грозде съдържа множество разнообразни биологично активни вещества, които са особено ценни за организма ни – като витамини, микроелементи, киселини, соли...


То способства за мобилизиране на защитните сили на организма. Лечението с грозде и вино от него е известно още от древността - нашите предшественици, живели преди хиляди години, са познавали и ползвали ефективни рецепти за лечение при различни заболявания. Те прибавяли към виното билки и така благотворно въздействали на организма си.


 И днес опитните медици знаят, че виното може да замени някои силно действащи препарати, които предизвикват опасни странични ефекти у пациента. Известният френски учен д-р Емерик Мори предписва вино за ширак спектър болести. Според него минерали и хранителни вещества във вината от различни райони влияят оздравително на организма.


 


Така червеното вино от Бордо, съдържащо магнезий, силициеви соли и витамини, запазва артериите здрави, а мехурчетата на шампанското оказват тонизиращо въздействие върху стените на стомаха и съдействат за избавяне от газове и усещането за подуване на стомаха. Според д-р Мори виното от Бордо е традиционно средство за борба срещу грипа.


Ето още негови препоръки за лечение с грозде и вино: • При нервна депресия – чаша вино по време на хранене;

 • При метеоризъм (газове в корема) – две чаши младо бяло вино;

 • При треска – чаша шампанско, приемана от болния на кръгъл час;

 • При диария – чаша младо „Божоле” преди ядене и след него;

 • При цистит – по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене;

 • При камъни в жлъчката – леки бели сухи вина;

 • При подагра – леки бели сухи вина;

 • При ревматизъм – сухи леки вина по две чаши по време на ядене;

 • В периода на климактерий – две чаши вино по време на хранене;

 • При затлъстяване – бяло сухо вино;

 • При преклонна възраст – червени вина.


Да не забравяме, че организмът се стреми да изхвърли приетите химически вещества. Но към природните – като гроздето и истинското вино от него, той не постъпва така, а направо пристъпва към тяхното използване.


 


От узряло грозде - истинско вино
От узряло грозде - истинско вино


Не само д-р Мори намира гроздето и виното, направено от него, за най-добрите лекарства. Великите учени от античния свят Хипократ, Плиний Старши и Гален също са подчертавали изключителните лечебни свойства на гроздето и са го препоръчвали за лекуване и разкрасяване на хората. Още тогава се е познавало неговото благотворно въздействие при болни със сърдечносъдова недостатъчност, увеличение на черния дроб (застой) и на бъбреците, с остри и хронични нефрити и хепатити, хронични форми на туберколоза, водни плеврити...Полезността на гроздето е свързана с неговия състав – лесноусвоими захари, ограничени киселини (винена, яблъчна, лимонена), минерални вещества, витамини (C, P, PP, B1, B6, B12 и др.), ароматни и багрилни вещества, ферменти, фитонциди...Неслучайно неговият състав е сравняван с този на майчиното мляко.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

16 класически шардонета от Шабли, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, Кулинарни предизвикателства на фестивала „Вино и храна“, Виното – без вода, захар и с ограничено количество серен диоксид, Merul Rose 2015 - Rumelia Wine Cellar, Всички френски вина съдържат пестициди, Енолог на годината е Стоян Стоянов, Карнобат, AplauZ - Merlot 2012 Villa Melnik, В Израел ще пресъздадат виното на Исус, Международен панаир Пловдив ще е център на Световния винен конкурс, Винотерапия за красота, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, Как да избираме вино по празниците, Rose 2014 - Santa Maria, Electo Selection Cabernet Sauvignon 2012 Вила Любимец, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Храни за вино и вино за храната, Фестивал утвърждава Варна като гурме дестинация, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Американска рок легенда – фен на българското вино, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Winebox Portfolio Tasting – майсторски класове и лекции, Натюрморт за начинаещи дегустатори, Дегустация: златното шардоне на България, Речник на дегустационните термини, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Пуснаха на пазара най-скъпата бутилка вино, Красотата на френското вино, Любими български рецепти - нова книга от издателство Гурме, Рекорден интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света, Concurs Mondial de Bruxelles, Акценти Винзавод Асеновград, Вино и стил - еп.2, Rose Wine Expo 2014 - 7-8 Юни, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 Best BG Site BgTop100.net Линкове