Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Препоръки за здраве с грозде и вино

Препоръки за здраве с грозде и вино

СПОДЕЛИ


С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ви показваме удивителните възможности на божествената напитка не само да придружава ястията на нашата трапеза, но и да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, да блокира процесите на стареене на организма. В този материал ще ви бъдем полезни с препоръки за използване на гроздето и виното като мощно профилактично средство.


 


Истинското вино от грозде съдържа множество разнообразни биологично активни вещества, които са особено ценни за организма ни – като витамини, микроелементи, киселини, соли...


То способства за мобилизиране на защитните сили на организма. Лечението с грозде и вино от него е известно още от древността - нашите предшественици, живели преди хиляди години, са познавали и ползвали ефективни рецепти за лечение при различни заболявания. Те прибавяли към виното билки и така благотворно въздействали на организма си.


 И днес опитните медици знаят, че виното може да замени някои силно действащи препарати, които предизвикват опасни странични ефекти у пациента. Известният френски учен д-р Емерик Мори предписва вино за ширак спектър болести. Според него минерали и хранителни вещества във вината от различни райони влияят оздравително на организма.


 


Така червеното вино от Бордо, съдържащо магнезий, силициеви соли и витамини, запазва артериите здрави, а мехурчетата на шампанското оказват тонизиращо въздействие върху стените на стомаха и съдействат за избавяне от газове и усещането за подуване на стомаха. Според д-р Мори виното от Бордо е традиционно средство за борба срещу грипа.


Ето още негови препоръки за лечение с грозде и вино: • При нервна депресия – чаша вино по време на хранене;

 • При метеоризъм (газове в корема) – две чаши младо бяло вино;

 • При треска – чаша шампанско, приемана от болния на кръгъл час;

 • При диария – чаша младо „Божоле” преди ядене и след него;

 • При цистит – по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене;

 • При камъни в жлъчката – леки бели сухи вина;

 • При подагра – леки бели сухи вина;

 • При ревматизъм – сухи леки вина по две чаши по време на ядене;

 • В периода на климактерий – две чаши вино по време на хранене;

 • При затлъстяване – бяло сухо вино;

 • При преклонна възраст – червени вина.


Да не забравяме, че организмът се стреми да изхвърли приетите химически вещества. Но към природните – като гроздето и истинското вино от него, той не постъпва така, а направо пристъпва към тяхното използване.


 


От узряло грозде - истинско вино
От узряло грозде - истинско вино


Не само д-р Мори намира гроздето и виното, направено от него, за най-добрите лекарства. Великите учени от античния свят Хипократ, Плиний Старши и Гален също са подчертавали изключителните лечебни свойства на гроздето и са го препоръчвали за лекуване и разкрасяване на хората. Още тогава се е познавало неговото благотворно въздействие при болни със сърдечносъдова недостатъчност, увеличение на черния дроб (застой) и на бъбреците, с остри и хронични нефрити и хепатити, хронични форми на туберколоза, водни плеврити...Полезността на гроздето е свързана с неговия състав – лесноусвоими захари, ограничени киселини (винена, яблъчна, лимонена), минерални вещества, витамини (C, P, PP, B1, B6, B12 и др.), ароматни и багрилни вещества, ферменти, фитонциди...Неслучайно неговият състав е сравняван с този на майчиното мляко.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Бяло вино с месо? Естествено!, Две винарски изби си поделиха голямата награда – Златен Трофей на Балканския международен винен конкурс 2015, Златните ритони от „Винария 2016“ представи на специална дегустация сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков, Винобалканика 2015: резултатите, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, Zitara Rose Mourvedre & Grenache -Four Friends Winery, Бутилките от вино в двора и градината, Дегустационни комисии на V национален конкурс за розе "ЗЛАТЕН КИЛИКС" - Казанлък 05 юни 2015, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Винената Дипломация – Балканите на фокус на четвъртия Балкански винен конкурс и фестивал, Rose - 2016 Orbelia Winery, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Sense of Tears Dimyat 2013 - Maryan Winery, Всичко, което трябва да знаете за розето, Винарна "Малката звезда", 25 начина за повторно използване на старите бъчви, Шестото издание на Балканския международен винен конкурс и фестивал BIWC 2017 - с кауза против рака на гърдата, Времената, в които България се гордееше със своето вино, Бяло вино и риба?, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари, Motif - Melnik 55 2014 - Via Verde, Бъчвата като мебел и аксесоар, Discover.Vino - Другата Европа, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, DiVino.Taste 2014 за четвърти път представи най-доброто от българското вино, 5 години Балкански винен форум, La Bella 2015 - Rose Katarzyna Estate, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, AplauZ Viognier Sur Lie 2015 - Villa Melnik, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Защо чашата има значение, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, В Северна или Южна България се отглеждат по-добри червени вина?, За доброто вино - да се вслушаме във вътрешния ни глас

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове