Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Препоръки за здраве с грозде и вино

Препоръки за здраве с грозде и вино

СПОДЕЛИ


С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ви показваме удивителните възможности на божествената напитка не само да придружава ястията на нашата трапеза, но и да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, да блокира процесите на стареене на организма. В този материал ще ви бъдем полезни с препоръки за използване на гроздето и виното като мощно профилактично средство.


 


Истинското вино от грозде съдържа множество разнообразни биологично активни вещества, които са особено ценни за организма ни – като витамини, микроелементи, киселини, соли...


То способства за мобилизиране на защитните сили на организма. Лечението с грозде и вино от него е известно още от древността - нашите предшественици, живели преди хиляди години, са познавали и ползвали ефективни рецепти за лечение при различни заболявания. Те прибавяли към виното билки и така благотворно въздействали на организма си.


 И днес опитните медици знаят, че виното може да замени някои силно действащи препарати, които предизвикват опасни странични ефекти у пациента. Известният френски учен д-р Емерик Мори предписва вино за ширак спектър болести. Според него минерали и хранителни вещества във вината от различни райони влияят оздравително на организма.


 


Така червеното вино от Бордо, съдържащо магнезий, силициеви соли и витамини, запазва артериите здрави, а мехурчетата на шампанското оказват тонизиращо въздействие върху стените на стомаха и съдействат за избавяне от газове и усещането за подуване на стомаха. Според д-р Мори виното от Бордо е традиционно средство за борба срещу грипа.


Ето още негови препоръки за лечение с грозде и вино: • При нервна депресия – чаша вино по време на хранене;

 • При метеоризъм (газове в корема) – две чаши младо бяло вино;

 • При треска – чаша шампанско, приемана от болния на кръгъл час;

 • При диария – чаша младо „Божоле” преди ядене и след него;

 • При цистит – по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене;

 • При камъни в жлъчката – леки бели сухи вина;

 • При подагра – леки бели сухи вина;

 • При ревматизъм – сухи леки вина по две чаши по време на ядене;

 • В периода на климактерий – две чаши вино по време на хранене;

 • При затлъстяване – бяло сухо вино;

 • При преклонна възраст – червени вина.


Да не забравяме, че организмът се стреми да изхвърли приетите химически вещества. Но към природните – като гроздето и истинското вино от него, той не постъпва така, а направо пристъпва към тяхното използване.


 


От узряло грозде - истинско вино
От узряло грозде - истинско вино


Не само д-р Мори намира гроздето и виното, направено от него, за най-добрите лекарства. Великите учени от античния свят Хипократ, Плиний Старши и Гален също са подчертавали изключителните лечебни свойства на гроздето и са го препоръчвали за лекуване и разкрасяване на хората. Още тогава се е познавало неговото благотворно въздействие при болни със сърдечносъдова недостатъчност, увеличение на черния дроб (застой) и на бъбреците, с остри и хронични нефрити и хепатити, хронични форми на туберколоза, водни плеврити...Полезността на гроздето е свързана с неговия състав – лесноусвоими захари, ограничени киселини (винена, яблъчна, лимонена), минерални вещества, витамини (C, P, PP, B1, B6, B12 и др.), ароматни и багрилни вещества, ферменти, фитонциди...Неслучайно неговият състав е сравняван с този на майчиното мляко.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Тероар - еп.3, Как да съчетаваме пица и вино, Melnik 55 - 2016 - Orbelia Winery, Angel - Syrah & Merlot 2014 - Angel's Estate, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, Pure Pink Rose 2016 - Domaine Boyar, Spancha Melnik 55 Rupel Winery 2016, Как да се справим с безсънието, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Дъб и вино – неповторима комбинация, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Търсете брой 18 на DiVino Magazine!, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, 40 кукери и гайдари ще разтресат Пловдив на Дионисиевото шествие за „Винария“, Пино ноар и деликатеси, Оцетът на милиардера от Бенджамин Уолъс, Топ 10 дестинации за винен туризъм, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Какво вино за кое сирене е подходящо, Празничното настроение идва с Craft Beer Taste!, Ранна мелнишка лоза, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Брой 8 на DiVino Magazine е вече тук !, Енолог на годината 2015, Над 600 вина от 60 изби ще бъдат предствени по време на Балканския международен винен фестивал, “Yes Chef“ - „Една от великите кулинарни истории на нашето време.“, Bergule Chardonnay & Viognier 2013 Вила Мелник, Как се дегустира пенливо вино? Няколко от най-добрите пенливи предложения на пазара, Правят град на виното, Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Подземна спираловидна домашна изба, Виното като любовник, Винен аромат от Асеновград, Продукти на "Вила Юстина"

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове