Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Препоръки за здраве с грозде и вино

Препоръки за здраве с грозде и вино

СПОДЕЛИ


С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ви показваме удивителните възможности на божествената напитка не само да придружава ястията на нашата трапеза, но и да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, да блокира процесите на стареене на организма. В този материал ще ви бъдем полезни с препоръки за използване на гроздето и виното като мощно профилактично средство.


 


Истинското вино от грозде съдържа множество разнообразни биологично активни вещества, които са особено ценни за организма ни – като витамини, микроелементи, киселини, соли...


То способства за мобилизиране на защитните сили на организма. Лечението с грозде и вино от него е известно още от древността - нашите предшественици, живели преди хиляди години, са познавали и ползвали ефективни рецепти за лечение при различни заболявания. Те прибавяли към виното билки и така благотворно въздействали на организма си.


 И днес опитните медици знаят, че виното може да замени някои силно действащи препарати, които предизвикват опасни странични ефекти у пациента. Известният френски учен д-р Емерик Мори предписва вино за ширак спектър болести. Според него минерали и хранителни вещества във вината от различни райони влияят оздравително на организма.


 


Така червеното вино от Бордо, съдържащо магнезий, силициеви соли и витамини, запазва артериите здрави, а мехурчетата на шампанското оказват тонизиращо въздействие върху стените на стомаха и съдействат за избавяне от газове и усещането за подуване на стомаха. Според д-р Мори виното от Бордо е традиционно средство за борба срещу грипа.


Ето още негови препоръки за лечение с грозде и вино: • При нервна депресия – чаша вино по време на хранене;

 • При метеоризъм (газове в корема) – две чаши младо бяло вино;

 • При треска – чаша шампанско, приемана от болния на кръгъл час;

 • При диария – чаша младо „Божоле” преди ядене и след него;

 • При цистит – по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене;

 • При камъни в жлъчката – леки бели сухи вина;

 • При подагра – леки бели сухи вина;

 • При ревматизъм – сухи леки вина по две чаши по време на ядене;

 • В периода на климактерий – две чаши вино по време на хранене;

 • При затлъстяване – бяло сухо вино;

 • При преклонна възраст – червени вина.


Да не забравяме, че организмът се стреми да изхвърли приетите химически вещества. Но към природните – като гроздето и истинското вино от него, той не постъпва така, а направо пристъпва към тяхното използване.


 


От узряло грозде - истинско вино
От узряло грозде - истинско вино


Не само д-р Мори намира гроздето и виното, направено от него, за най-добрите лекарства. Великите учени от античния свят Хипократ, Плиний Старши и Гален също са подчертавали изключителните лечебни свойства на гроздето и са го препоръчвали за лекуване и разкрасяване на хората. Още тогава се е познавало неговото благотворно въздействие при болни със сърдечносъдова недостатъчност, увеличение на черния дроб (застой) и на бъбреците, с остри и хронични нефрити и хепатити, хронични форми на туберколоза, водни плеврити...Полезността на гроздето е свързана с неговия състав – лесноусвоими захари, ограничени киселини (винена, яблъчна, лимонена), минерални вещества, витамини (C, P, PP, B1, B6, B12 и др.), ароматни и багрилни вещества, ферменти, фитонциди...Неслучайно неговият състав е сравняван с този на майчиното мляко.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [3 Гласували]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Седмото издание на „Дефиле на младото вино” 23 - 29 ноември 2015 Пловдив, Маратон за ценители на виното и храната в Международен панаир Пловдив, Изпращаме мостри за „Световното по вино“ през 2017г., Какво всъщност е "натурално вино"?, Винарска изба Шато Бургозоне спечели наградата на exporter.bg „Златната изба на България“ за 2016 г., Брой 16 на DiVino Magazine е вече на пазара!, Фестивала на виното розе / Rose Wine Expo 2015 приключи, Традицията да се празнува новото БОЖОЛЕ стана на 63 години, Тероар - еп.5, Четвърто издание на Фестивал на виното Бургас е от 28 до 30 юли, 10 причини да пием розе, 40-ти Световен конгрес по лозарство и винарство в България, Виното като любовник, БУРГАСКИЯТ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 СТАРТИРА НА 30 ЮЛИ, Стартира Международно винарско изложение „BLUE & WINE EXPO“ 2016, Обзор на Августиада 2015, ФЕСТИВАЛ ВИНО И ХРАНА гр. Варна 2015, Балканския винен фестивал е празник за душата, за сетивата и емоцията..., DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, 100 милиона литра повече ново вино през тази година, Бутилките от вино в двора и градината, Какво е Малолактичната ферментация ?, Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, Rose Wine Expo 2016 - Информация в аванс !, Революционно: ще отваряме коркова тапа без тирбушон!, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Sense of Tears Rose 2013 Maryan Winery, Какво издава виното за характера на човека ?, Августиада 2017, Агнешко: с розе или червено?, Alexandra Estate, 5 начина да подобрим вкуса на виното, Виното и България, Истинското вино - ловец на свободни радикали!, Светът е по-вкусен с домашен хляб и хубаво вино

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове