Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Вино и здраве » Препоръки за здраве с грозде и вино

Препоръки за здраве с грозде и вино

СПОДЕЛИ


С помощта на великолепната книга на Здравко Райков „Вино за здраве” ви показваме удивителните възможности на божествената напитка не само да придружава ястията на нашата трапеза, но и да ни предпазва от заболявания, да прочиства тялото ни от отровите, да укрепва имунната ни система, да блокира процесите на стареене на организма. В този материал ще ви бъдем полезни с препоръки за използване на гроздето и виното като мощно профилактично средство.


 


Истинското вино от грозде съдържа множество разнообразни биологично активни вещества, които са особено ценни за организма ни – като витамини, микроелементи, киселини, соли...


То способства за мобилизиране на защитните сили на организма. Лечението с грозде и вино от него е известно още от древността - нашите предшественици, живели преди хиляди години, са познавали и ползвали ефективни рецепти за лечение при различни заболявания. Те прибавяли към виното билки и така благотворно въздействали на организма си.


 И днес опитните медици знаят, че виното може да замени някои силно действащи препарати, които предизвикват опасни странични ефекти у пациента. Известният френски учен д-р Емерик Мори предписва вино за ширак спектър болести. Според него минерали и хранителни вещества във вината от различни райони влияят оздравително на организма.


 


Така червеното вино от Бордо, съдържащо магнезий, силициеви соли и витамини, запазва артериите здрави, а мехурчетата на шампанското оказват тонизиращо въздействие върху стените на стомаха и съдействат за избавяне от газове и усещането за подуване на стомаха. Според д-р Мори виното от Бордо е традиционно средство за борба срещу грипа.


Ето още негови препоръки за лечение с грозде и вино: • При нервна депресия – чаша вино по време на хранене;

 • При метеоризъм (газове в корема) – две чаши младо бяло вино;

 • При треска – чаша шампанско, приемана от болния на кръгъл час;

 • При диария – чаша младо „Божоле” преди ядене и след него;

 • При цистит – по две чаши сладко или полусладко вино по време на ядене;

 • При камъни в жлъчката – леки бели сухи вина;

 • При подагра – леки бели сухи вина;

 • При ревматизъм – сухи леки вина по две чаши по време на ядене;

 • В периода на климактерий – две чаши вино по време на хранене;

 • При затлъстяване – бяло сухо вино;

 • При преклонна възраст – червени вина.


Да не забравяме, че организмът се стреми да изхвърли приетите химически вещества. Но към природните – като гроздето и истинското вино от него, той не постъпва така, а направо пристъпва към тяхното използване.


 


От узряло грозде - истинско вино
От узряло грозде - истинско вино


Не само д-р Мори намира гроздето и виното, направено от него, за най-добрите лекарства. Великите учени от античния свят Хипократ, Плиний Старши и Гален също са подчертавали изключителните лечебни свойства на гроздето и са го препоръчвали за лекуване и разкрасяване на хората. Още тогава се е познавало неговото благотворно въздействие при болни със сърдечносъдова недостатъчност, увеличение на черния дроб (застой) и на бъбреците, с остри и хронични нефрити и хепатити, хронични форми на туберколоза, водни плеврити...Полезността на гроздето е свързана с неговия състав – лесноусвоими захари, ограничени киселини (винена, яблъчна, лимонена), минерални вещества, витамини (C, P, PP, B1, B6, B12 и др.), ароматни и багрилни вещества, ферменти, фитонциди...Неслучайно неговият състав е сравняван с този на майчиното мляко.


Източник: Link

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Световни дипломати и политици от Европейския парламент дегустират български вина в Брюксел, Mavrud Reserve 2012 - Villa Melnik, WiFo – да поговорим за вино и храна, Enigma "Experience" 2009 - ВИ Малката Звезда, Slow Food гостува на DiVino.Taste, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, Как да сготвим миди с вино, Анна Дундакова: Българското вино е част от националното богатство на страната, Шато Копса, Среща с Георги Николов Сомелиер номер 1 за 2015 г., Няколко интересни и неочаквано добри комбинации с червено вино, 25 начина за повторно използване на старите бъчви, РЕЗУЛТАТИ ОТ БАЛКАНСКИЯ ВИНЕН КОНКУРС 2014, Vestibule Wine Ambassador, Виното "Кианти" е прочуто от 300 години, първото контролирано наименование, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Селекция, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Топ 10 за 2015 на Wine Spectator, Отново е време за празника DiVino.Taste !, Zitara Rose Mourvedre & Grenache 2015 - Four Friends, Бял коняк и екзотични напитки сред изненадите на Международната изложба „Винария 2018“, 10x - Въпрос на нос, Продукти на Винарска изба "Ямантиев" - Серии, AplauZ - Rose 2013 Villa Melnik, Една чаша вино е равна на един час във фитнеса. И още 11 причини защо да пием божествената напитка, Black Label Cabernet Sauvignon 2015 - Terra Tangra, Кои са най-големите митове и истини за виното?, Разрешено ли е виното по време на пости ?, DiVino.Taste 2016 предлага много повече от дегустация на най-добрите български вина, Винарска изба Four Friends, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Gorchivka - Cabernet Sauvignon 2011 - Винарна Свищов, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, За сиренето и виното, 25 произведения от коркови тапи

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове