Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Винарски изби » Вила Юстина

Вила Юстина

ЗА НАС


Домейн Юстина ЕООД е основано в края на 2006 година с идеята за изграждане на малка винарска къща, която да преработва собствено грозде в бутикови вина и да развива винен туризъм. Това беше началото, поставено от човек, за който виното е любов и духовна култура.

Villa_Yustna2
Последва създаването на малък екип от съмишленици, който да развие първоначалната идея.
Избрахме да реализираме нашият бизнесплан в село Устина, защото Пловдивския край е сред малкото, които имат много стара винена история. Тук в този район можете да чуете много легенди за траките и тяхното вино, за антични ритуали и мистерии. Нашият проект има за цел да разкрие и експонира културно-историческото наследство, с което района е богато надарен, както и прекрасната природа на Родопа планина.

Винарската изба се развива на мястото на стара земеделска кооперация. В две от съществуващите помещения направихме първите две гроздоберни кампании - 2007 и 2008 година. Сега всичко е разрушено с готовност за започване на строежа на новата изба. Плановете са тазгодишния гроздобер да е вече там. Проектирахме избата с капацитет за обработване на 300 тона собствено грозде, с подземна изба за отлежаване и стареене на вина, която може да побере 600 бъчви, и, разбира се, съвременна дегустационна зала.

Основната идея на винарската изба, освен да произвежда хубаво вино и да учи хората да му се наслаждават е да бъде и експериментална изба на фирма „Томика метал”. Тя произвежда съоръжения и съдове за винарската промишленост и тук те се експериментират в производствени условия. На специализирани изложения се представят не само те, но и вината, произведени с тях.

monogram
Идеята, която се стремим да развиваме, е да правим само качествено вино, да го предлагаме на ценители, на свои корпоративни клиенти, в специализирани магазини и чрез он лайн търговия. Освен това искаме да продаваме не само продукта вино, но и услугата винен туризъм, който в съвременните условия на свръхпроизводство и задоволеност е един от начините виното да бъде популяризирано като стил и качество на живот.

След построяването на новите помещения на избата ще продължим постепенно с изграждането на останалите части на проекта, които ще реализират идеята за винен туризъм и отмора в света на виното – магазин, където туристите ще могат да си купят освен вина и произведения на изкуството, занаятите и други продукти, характерни за бита и традициите на района. Ще има и винен бар за 20 човека, който е чудесна възможност за презентации и дегустации на вина за подбрани ценители, както и ресторант за 50 човека. Предвидена е и ловна къща за посрещане на ловни дружинки с възможност за преспиване и съхранение на лова и външен барбекю-участък. Дългосрочната програма включва хотелски комплекс от 2 части с категория четири звезди и открит басейн.НАШАТА ИЗБА В СЕЛО УСТИНА


Отделяме специално внимание на нашата винарска изба, защото след гроздето, което отглеждаме сами, тя е другото задължително условие да направим от него вълнуващи вина със собствена физиономия.
В основата на успеха стои умението да можеш да подчертаеш силните си страни и това, което те отличава от останалите, да имаш собствен облик и да бъдеш ясен и разбираем за клиентите си.

Стратегическите цели на „Домейн Юстина” са винения туризъм, който ще развиваме в нашия комплекс, ресторантьори с отношение към виното, корпоративни клиенти и ценители, за които виното е акомпаниментът към една хубава вечеря с много специални хора около теб.
Затова философията на екипа е, че правенето на вино е изкуство, което предлага вина с финес и хармония.
Избата ни е проектирана от водещи специалисти във винарския бранш, но основната роля за идеята и вписването й в бъдещите ни планове изигра нашият екип. Решихме, че ще се прави микровинифициране с използване на модерни технологични способи и техники. В този смисъл в проекта не са правени компромиси с качеството при избора на оборудването на нито един етап. Осигурена е възможност за пълен контрол на целия процес от ръчното бране на гроздето, последващото сортиране, възможности за студена мацерация, ферментация в малки обеми
с отличен контрол на процеса, разнообразна ферментационна техника, съобразена с особеностите на процеса при различните сортове грозде.

storage2
Чрез реализацията на този проект ние си поставяме амбициозната задача нашата изба да бъде и лабораторен модел за тестове и експерименти в реални производствени условия на нови техники и технологии във винопроизводството, разработвани във водещата в тази сфера фирма „ТОМИКА-МЕТАЛ” АД, наш партньор в това начинание.

Нашият главен технолог Васил Стоянов участва активно в процеса на проектиране и изработване на всеки конкретен ферментатор, за да се постигнат оптимизация на процесите и
удобство на обслужването и хигиенизирането им.
И обратно, нашите инженери от „ТОМИКА-МЕТАЛ” стават членове на екипа ни по време на гроздоберните кампании, изучават правенето на вино още, докато гроздът е на лозата, проследяват пътя му до ферментиращия изстискан сок и предлагат все по-ефективни технически решения за всички колеги от бранша.

В производствената ни база ще могат да се провеждат тематични семинари и презентации, предназначени за колеги специалисти от бранша, за ценители на хубавото вино, за студенти от Университета за хранителни технологии в Пловдив – най-старото и единствено учебно заведение за енолози в страната. В проекта е предвидена възможност за удобна подмяна на вече експериментирана техника с новопроизведена, без това да нарушава основния технологичен процес.

Използвахме двегодишния период на проектиране на комплекса и в част от старите помещения на създадохме малък модел на бъдещата изба, където направихме първите си вина от реколти 2006 и 2007 г. от бутиковите серии „Премиера” и „Монограм”.

В „Домейн Юстина” знаем, че правенето на качествено вино изисква време и налагането на името става бавно и с много труд. Знаем, че за това ще ни помогнете вие - нашите клиенти. Знаем, че доверието на клиентите трудно се печели, но и много лесно може да се загуби, затова не си позволяваме дори да помислим да правим компромиси с качеството във всяка наша дейност.

Ние, от „Домейн Юстина”, искаме да бъдем част от вашите специални моменти като ви поднесем прекрасни емоции в бутилка.

НАШИТЕ ЛОЗЯ В СЕЛО УСТИНА


Проектът за нашите лозя започна едновременно с проекта за изграждане на винарската изба. Целият екип беше убеден, че истината е в лозето и ако нямаш собствени лозя, които сам да контролираш, всичко останало не може да се получи. Втората истина, която всички знаехме е, че точният сорт трябва да бъде на точното място.

Естествено, че първо проучихме района на с. Устина. Подбрахме южен склон с прекрасна гледка към Родопите и с подходяща надморска височина около 300 м. Местността се нарича Горката.

loze
Централният Тракийски район в полите на северните Родопи, където е разположено с. Устина, е с умерено континентален климат и благоприятно равномерно разпределение на валежите през целия вегетативен период на лозата. Почвите в района са разнообразни и подходящи за отглеждане на лозя. Традиционно топлите лета в района на Тракийската низина позволяват на лозата тук да натрупа високо захарно съдържание, съчетани с подходящи стойности на киселините.

За засаждането на първите 190 декара в района на село Устина избрахме френската фирма „Мерсие” - доказан френски и световен лидер в бранша. Цялостният процес - от вземането на почвените проби до анализа им и подбора на сортовете, клоновете и подложките бе тяхно дело. За удивление на всички се оказа, че в морето от червени сортове наоколо само нашите земи са подходящи за бели сортове. Затова трябваше да засадим 250 дка със Совиньон блан, Шардоне, Совиньон гри, Траминер, Алиготе и Семийон. В западния край на масива има оформена естествена долина с по-ниско съдържание на варовик и наличие на глина, подходяща за червени сортове- Пино ноар, Мерло и Каберне фран.

Едновременно със засаждането на първия лозов масив изпълняваме и следващите лозарски проекти. Вече приключваме изключително трудния процес на комасиране на масив в с. Устина в местността Манджевец, където ще се опитаме да засадим и отгледаме истинския български Мавруд, чиито характерни качества отдавна сме забравили. В този масив ще имаме и Рубин, интересен и не много популярен у нас сорт, с много потенциал.

Вече сме готови със сортовата структура и на последния ни лозарски проект. Партньорските ни отношения с Мерсие от първия проект създадоха едно отлично лозе. Затова продължаваме да развиваме успешната съвместна работа и по новия проект. Професионализма на Мерсие беше приложен в разработването на структурата и на новия масив.

Бъдещото лозе ще бъде в село Болярски извор, което е на 16 км югоизточно от Харманли. На масива от 275 дка ще засадим червените сортове,за които тероара на този район е изключително подходящ и ние считаме, че трябва присъстват в нашата асортиментна листа - Каберне Совиньон, Каберне фран и Мерло. Анализите и опитът на колегите преди нас показва, че благородната Сира също има място в този район. Ще се опитаме да отгледаме и малко Мавруд, за да го сравним с Мавруда от традиционния за него Тракийски район.

Проучванията на Мерсие дадоха интересни резултати за малко познатия у нас и много интересен сорт Вионе. Оказа се, че почвата и климата предполагат възможността да отгледаме този сорт и да заинтригуваме нашите клиенти с впечатляващо вино. Ще заделим малко декари, за да експериментираме с нови сортове, подходящи за така търсените през последните години кювета.

Нашите земеделски планове предвиждат отглеждане и на други селскостопански култури, за да осигурим целогодишна заетост на хората заети с лозарството. За целта закупихме 200 декара земя в района на Устина, където ще засадим десертни сортове грозде, овощна градина и етерични култури. Първият ябълков масив от 40 дка също вече е факт.

Пакети на Вила Юстина за Туристически агенции


I. УИКЕНД ПАКЕТ „ДЕСТИНАЦИЯ ВИНО”

Пакетът включва една нощувка в къща за гости „Вила Юстина”. Къщата разполага с 3 двойни стаи, всяка със самостоятелен санитарен възел.
Разходка из избата -„ По пътя на виното”. Презентация на технологичните етапи от производството на вино.
Разходка из парк-лозето и езерото на Вила Юстина с възможност за риболов.
Дегустация на 5 вина, акомпанирани от хапки, приготвени съобразно вината, които ще се дегустират, по 1 бутилка 0.500 л минерална вода.
При по-големи групи има възможност за настаняване в комплекс в близост до язовир Въча, отстоящ на 20 км от Вила Юстина.
Преференциални цени за закупуване на вино по време на посещението.
Възможни са допълнителни екскурзии в района след запитване.
Цена: 48 лв. на човек.

II. ДЪЛЪГ УИКЕНД – „РОДОПСКАТА ЯКА НА ПО ЧАША ВИНО”
Пакетът включва две нощувки в къща за гости „Вила Юстина”. Къщата разполага с 3 двойни стаи, всяка със самостоятелен санитарен възел.
Разходка из избата -„ По пътя на виното”. Презентация на технологичните етапи от производството на вино.
Разходка из парк-лозето и езерото на Вила Юстина с възможност за риболов.
Дегустация на 5 вина, акомпанирани от хапки, приготвени съобразно вината, които ще се дегустират, по 1 бутилка 0.500 л минерална вода.
При по-големи групи има възможност за настаняване в комплекс в близост до язовир Въча, отстоящ на 20 км от Вила Юстина.
Преференциални цени за закупуване на вино по време на посещението.
Възможни са допълнителни екскурзии в района след запитване.
Цена: 60 лв. на човек.

III. ВИНЕНИ ДЕГУСТАЦИОННИ ПАКЕТИ ВЪВ ВИНАРСКА ИЗБА „ВИЛА ЮСТИНА”

ПАКЕТ „ПРЕМИЕРА”

При посещение на мин. 10 човека
Разходка из избата -„ По пътя на виното”. Презентация на технологичните етапи от производството на вино
Дегустация на 3 вина, акомпанирани от хапки, приготвени съобразно вината, които ще се дегустират, по 1 бутилка 0.500 л минерална вода.
Цена: 15 лв на човек

ПАКЕТ „ПРИМА”

Посещение на мин. 10 човека
Разходка из избата - „ По пътя на виното”. Презентация на технологичните етапи от производството на вино
Дегустация на 5 вина, акомпанирани от хапки, приготвени съобразно вината, които ще се дегустират, по 1 бутилка 0.500 л минерална вода.
Цена: 25 лв на човек

„ VIP ” ПАКЕТ

При посещение на мин. 4 човека
Разходка из избата - „ По пътя на виното”. Презентация на технологичните етапи от производството на вино
Дегустация на 8 вина с включени „Топ- вината” на избата, акомпанирани от гурме хапки, приготвени за всяко вино, по 1 бутилка 0.500 л минерална вода.
Цена: 50 лв на човек
Можем да организираме изнесени дегустации на нашите вина, а защо не и да бъдем домакин на Вашето професионално мероприятие или семинар.
За винените и гурме ценители можем да предложим дегустации с 3 и 5 степенни менюта, организирани по предварителна заявка, които могат да превърнат Вашия специален обяд или вечеря в незабравим момент.
Презентациите и дегустациите могат да бъдат водени на английски и френски език.

Работно време за посещение на туристи : от Понеделник до Събота
от 10:00 до 16:00 часа.
Неделя : по предварителна заявка

За контакти:

За Пловдив и региона: Красимира Кодукова


Tel: 032/90 10 65
Mobile: 0882 62 66 68
E-mail: events@villayustina.com
Web: www.villayustina.com
Facebook.com/VillaYustina

За София: Станислав Бакърджиев
Mobile: 0879 21 27 81
Е-mail: market@villayustina.com
Web: www.villayustina.com
Facebook.com/VillaYustina


Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Винените курсове на Midalidare Rock in the wine valley, Време за бъчви!, Как да се ориентираме на винения пазар, ДЕГУСТАЦИОНЕН КОНКУРС ЗА НАЙ - ДОБРО МЛАДО ВИНО НА 2015, Брад Пит показа лозята си във Франция, Кино и вино – Международен София филм фест 2015, Солта подобрява вкуса на виното, Вино и стил - еп.5, Бяло вино и риба?, Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Merlot - Rupel Winery 2015, Депардийо пиел по 14 бутилки вино на ден, Пет рецепти с червено вино, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, 13 енолози са номинирани в тазгодишния конкурс Енолог на годината, организиран от СЕБ, Виното помага и на бъбреците, Държавите, които пият най-много вино и къде е България?, Как да сготвим миди с вино, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Rose - Cabernet Sauvignon 2015 - TOHUN Winery, Divino.Taste 2015 отива далеч отвъд винената тема, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Потребителите ги превръщаме в свои фенове, коментират победителите във „Винария 2017“, КАК ДА ОХЛАДИТЕ ВИНО ЗА 20 МИНУТИ, Джулайфест 2017 в Бургас - представя български вина и интересни винени маршрути, Вино и стил - еп.8, Шест български вина получиха „Златен ритон“ на ВИНАРИЯ 2017, Gulbanis Wine - Syrah 2011, Технология за производство на бяло вино, Направете си сангрия, Bergule – Mavrud 2011 Вила Мелник, Вила Юстина – отличие в бутилка, Divino magazine - брой 5, България може да бъде известна не само с ракия и вино, Крилце или кълка ( L'aile ou la cuisse 1976 )

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове