Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каталог на българското вино 2013

Каталог на българското вино 2013„По-добре късно, отколкото никога”, е казал народът. Най-накрая! Успяхме и ние да пием от извора, за да ви осведомим подобаващо за първото издание на каталога на българското вино. Разлистваме приятните странички, за да преброим 99 изби, включени в каталога, с техните близо 800 вина. Впечатляващо! Беше време, не само защото всички винени дестинации по света разполагат с такъв, а защото българските изби имат нужда от обратната връзка от ценителите, за да могат да отговарят на вкусовете им. Срамота е, но дори и ние не можем да се похвалим, че сме успели да дегустираме 800 вина през изминалата година, затова четем и се информираме с надеждата да станем като създателите на каталога, когато пораснем.Каква допълнителна информация можете да намерите в каталога?

10 въпроса и отговора за избора на вино в магазина;
10 ключа към винения етикет;
10 правила за сервиране на вино;
10 въпроса и отговора за винената чаша;
3х10 информативни параграфа за винените сортове.

…и, разбира се, вината с най-висок рейтинг за годината. Със сигурност ще откриете нова информация, която ще ви помогне да се наслаждавате още повече на любимата си напитка. Данните за всяка изба са максимално точни и актуални, като желанието на авторите е каталогът да бъде и в помощ на винения туризъм. По наше скромно мнение целта е постигната. Точка.

Да послужи пред…

Ето и няколко идеи как да използвате каталога по предназначение.

Вашите лични оценки за вината, разбира се, са най-важни, но благодарение на каталога, можете да ги сравните с тези на тематично образованите ценители. Това ви дава отправна точка в избора на български вина, които не сте опитвали.
Можете да го сложите в колата си или да го връчите на живия GPS отдясно, за да следи кои изби са ви наблизо, докато пътувате. Обадете им се, посетете ги и опитайте вината им. Повечето от тях ще са щастливи да ви посрещнат.
Открихме, че каталогът е и чудесен подарък за „чужденците“, които искат да се запознаят с българската култура и вино, за да не останат с впечатление, че всички българи са облечени в шарени носии и са понесли на някъде огромни погачи. Каталогът е двуезичен (български и английски език)!
План Б винаги остава да направите каталога част от колекцията си с издания на тема “вино”, до която да се допитвате винаги, когато се тормозите, че не сте си взимали подробни дегустационни бележки на миналото винено експо. Случва се.Накратко за авторите и екипа

Авторите на каталога са Цвета Тановска и Катя Йончева, които се определят като образовани ценители на виното. Двете имат сериозен опит с дегустирането и са се постарали да покажат именно гледната точка на ценителите по отношение българските вина, които са на пазара в момента. Вината, включени в каталога, са дегустирани в компанията на Боряна Линдингер, Георги Михов, Десислав Звънчаров, Елисавета Захариева, Емануил Рачев, Живко Георгиев, Ирена Панова, Мария Рачева, Светлана Славова, Слави Райчев, Христофор Бунарджиев и Ясен Панов. Ние им благодарим за тежкия труд, който ни помага в избора на вино. Оценяваме го високо. Водещата идея на екипа е не да търси технологичната практика, която е довела до даден резултат, а да установи дали този резултат е приятен за пиене, как се комбинира с храни и как те кара да се чувстваш.

Оценките

Системата за оценяване при дегустация на вината е максимално опростена като най-високата оценка е пет звезди и се дава на изключителни български вина. Следват оценките за отлично вино, много добро вино в низходящ ред до обикновените вина.Намигването ;)

В оценките се среща и един интересен бонус – специален знак, отбелязващ вината, в които има и нещо специално и трудно за описание с думи и точки. Ето как го определят самите автори: „Има хора, които когато срещнем, се усмихваме. Те може да са високи и стройни, нисички и закръглени, елегантни или небрежни. Но им се усмихваме! Има и такива вина и това е нашият знак за тях!“

Къде можете да открите каталога?

Търсете „Каталог на българското вино" в книжарници Orange, Хеликон, Ciela, Booktrading и специализираните магазини от веригата Casavino. Ако го няма във вашия град, може да го поръчате и онлайн от сайтовете на книжарниците.

Изданието за 2014

Най-добрата новина е, че авторите вече работят по второто издание на каталога. Там ще намерите повече изби и повече вина като всички реколти, които са все още на пазара и са включени в каталога за 2013 г. ще бъдат дегустирани отново, за да се проследи развитието им във времето. Очакваме го с нетърпение през ноември с нови и актуални теми.

С едно голямо ;) както към авторите, така и към читателите на каталога си казваме “Наздраве!” за новия дом на българските вина, в който ги намираме подредени, оценени и достъпни за любителите на виното. Следващата седмица очаквайте повече за подготовката на изданието и историите, свързани с него, във видео интервю с Цвета Тановска и Катя Йончева, които ще ви разкажат от първо лице за съвместната си работа.

Източник: enosiasti.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Красимир Коев: Цената на виното няма да се увеличи заради дъждовете, Divino magazine - брой 6, За втора поредна година връчваме наградата на exporter.bg - “ЗЛАТНАТА ИЗБА”, MH WINE SELECTION, Чуждестранни лектори за тайните на местните винени сортове на ВИНАРИЯ 2017, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !, Поставки Вино - "Винарни" - VLASOS, 24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017, AplauZ Syrah 2010 - Villa Melnik, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Сравнителна видео дегустация на рубин и пинотаж, Monogram Cabernet Sauvignon 2009 Villa Yustina, Rose - Bratya Daskalovi 2015, Какво е Малолактичната ферментация ?, Остават броени дни до откриването на Балкански фестивал на ракията в София, С ГРАНДИОЗЕН УСПЕХ ПРИКЛЮЧИ 23-ОТО ИЗДАНИЕ НА CONCOURS MONDIAL В ПЛОВДИВ, Kera Tamara Sauvignon Blanc 2013 - Maryan Winery, И бялото вино е полезно за сърцето?, Продукти Spirits Sanctus - Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Сира,, Wine & Food Festival - Варна 22 - 24 април 2016, Дефиле на младото вино 2016, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, Каква чаша да изберем ?, Meandra 2012 - Domain Marash, Вино и стил - еп.6, Хит в Дубай: Безалкохолно вино с 24-каратово злато, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Да отслабнем с вино!, Divino magazine - брой 6, Rose Wine Expo 2015 през погледа на Анна Дундакова, Храни за вино и вино за храната, Вино за вегетарианци…Хмм!?, AplauZ Viognier 2013 - Villa Melnik

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове