Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Каталог на българското вино 2013

Каталог на българското вино 2013„По-добре късно, отколкото никога”, е казал народът. Най-накрая! Успяхме и ние да пием от извора, за да ви осведомим подобаващо за първото издание на каталога на българското вино. Разлистваме приятните странички, за да преброим 99 изби, включени в каталога, с техните близо 800 вина. Впечатляващо! Беше време, не само защото всички винени дестинации по света разполагат с такъв, а защото българските изби имат нужда от обратната връзка от ценителите, за да могат да отговарят на вкусовете им. Срамота е, но дори и ние не можем да се похвалим, че сме успели да дегустираме 800 вина през изминалата година, затова четем и се информираме с надеждата да станем като създателите на каталога, когато пораснем.Каква допълнителна информация можете да намерите в каталога?

10 въпроса и отговора за избора на вино в магазина;
10 ключа към винения етикет;
10 правила за сервиране на вино;
10 въпроса и отговора за винената чаша;
3х10 информативни параграфа за винените сортове.

…и, разбира се, вината с най-висок рейтинг за годината. Със сигурност ще откриете нова информация, която ще ви помогне да се наслаждавате още повече на любимата си напитка. Данните за всяка изба са максимално точни и актуални, като желанието на авторите е каталогът да бъде и в помощ на винения туризъм. По наше скромно мнение целта е постигната. Точка.

Да послужи пред…

Ето и няколко идеи как да използвате каталога по предназначение.

Вашите лични оценки за вината, разбира се, са най-важни, но благодарение на каталога, можете да ги сравните с тези на тематично образованите ценители. Това ви дава отправна точка в избора на български вина, които не сте опитвали.
Можете да го сложите в колата си или да го връчите на живия GPS отдясно, за да следи кои изби са ви наблизо, докато пътувате. Обадете им се, посетете ги и опитайте вината им. Повечето от тях ще са щастливи да ви посрещнат.
Открихме, че каталогът е и чудесен подарък за „чужденците“, които искат да се запознаят с българската култура и вино, за да не останат с впечатление, че всички българи са облечени в шарени носии и са понесли на някъде огромни погачи. Каталогът е двуезичен (български и английски език)!
План Б винаги остава да направите каталога част от колекцията си с издания на тема “вино”, до която да се допитвате винаги, когато се тормозите, че не сте си взимали подробни дегустационни бележки на миналото винено експо. Случва се.Накратко за авторите и екипа

Авторите на каталога са Цвета Тановска и Катя Йончева, които се определят като образовани ценители на виното. Двете имат сериозен опит с дегустирането и са се постарали да покажат именно гледната точка на ценителите по отношение българските вина, които са на пазара в момента. Вината, включени в каталога, са дегустирани в компанията на Боряна Линдингер, Георги Михов, Десислав Звънчаров, Елисавета Захариева, Емануил Рачев, Живко Георгиев, Ирена Панова, Мария Рачева, Светлана Славова, Слави Райчев, Христофор Бунарджиев и Ясен Панов. Ние им благодарим за тежкия труд, който ни помага в избора на вино. Оценяваме го високо. Водещата идея на екипа е не да търси технологичната практика, която е довела до даден резултат, а да установи дали този резултат е приятен за пиене, как се комбинира с храни и как те кара да се чувстваш.

Оценките

Системата за оценяване при дегустация на вината е максимално опростена като най-високата оценка е пет звезди и се дава на изключителни български вина. Следват оценките за отлично вино, много добро вино в низходящ ред до обикновените вина.Намигването ;)

В оценките се среща и един интересен бонус – специален знак, отбелязващ вината, в които има и нещо специално и трудно за описание с думи и точки. Ето как го определят самите автори: „Има хора, които когато срещнем, се усмихваме. Те може да са високи и стройни, нисички и закръглени, елегантни или небрежни. Но им се усмихваме! Има и такива вина и това е нашият знак за тях!“

Къде можете да открите каталога?

Търсете „Каталог на българското вино" в книжарници Orange, Хеликон, Ciela, Booktrading и специализираните магазини от веригата Casavino. Ако го няма във вашия град, може да го поръчате и онлайн от сайтовете на книжарниците.

Изданието за 2014

Най-добрата новина е, че авторите вече работят по второто издание на каталога. Там ще намерите повече изби и повече вина като всички реколти, които са все още на пазара и са включени в каталога за 2013 г. ще бъдат дегустирани отново, за да се проследи развитието им във времето. Очакваме го с нетърпение през ноември с нови и актуални теми.

С едно голямо ;) както към авторите, така и към читателите на каталога си казваме “Наздраве!” за новия дом на българските вина, в който ги намираме подредени, оценени и достъпни за любителите на виното. Следващата седмица очаквайте повече за подготовката на изданието и историите, свързани с него, във видео интервю с Цвета Тановска и Катя Йончева, които ще ви разкажат от първо лице за съвместната си работа.

Източник: enosiasti.bg

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

24 уникални подаръка за любителите на вино, Enigma Mavrud 2013 - Malkata Zvezda, Ден на виното на река Дунав, Schalkenbosch Edenhof - Pinotage 2015, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Enigma Experience Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Мидалидаре Естейт, Вино и стил - еп.6, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", 5 типа мъже, 5 сорта вино, на които те приличат, Вкусът на българското вино преди и сега – какво се промени?, Telish- Chalet Merlot 2007, Aureos merlot 2009 reserve Винарна Свищов, Брад Пит показа лозята си във Франция, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Виното - характеристика и особености, 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“, Топ 10 на най – скъпите вина в света, DiVino Топ 50 за 2015, Spiritus Sanctus - Merlot 2015, Над 7500 посетители дневно идват на мегафорума в Международен панаир Пловдив, С коктейл от ракия представят България като домакин на Concours Mondial de Bruxelles, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Gomotartzi - Cabernet Sauvignon & Syrah 2013 - Bononia Estate, Откриха „Световното по вино“ в Пловдив 10 пъти повече български винопроизводители ще борят вина от цял свят, Винарска Изба Тера Тангра, Кино Гурме & Домейн Бойар предлагат неустоима комбинация от качествени филми и специално вино, A Good Year 2013 Cabernet Sauvignon & Merlot & Syrah & Mavrud - Medi Valley, Зеленчуци на скара - с бяло или червено вино?, "Платинум Брандс" стъпи на българския пазар с вина на 12 изби от цял свят, България не си пада особено по виното, показва изследване, Alexandra Estate, Как да комбинираме вино и салата, Legio I Sauvignon Blanc 2015 - Svishtov Winery, Castellum - Cabernet Sauvignon 2013 - Carabunar Winery

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове