Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Храна и Вино » 24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

24 експоната са шампионите на „Агра“, Фудтех“ и „Винария“

24На снимката: Атрактивни щандове впечатляват посетителите в палата 13, където са представени и някои от изделията, отличени в Конкурса за иновации на изложбата „Агра“.

24 експоната станаха победители в Конкурса за иновации на изложбите „Агра“, „Фудтех“ и „Винария“ в Международен панаир Пловдив. В надпреварата участваха рекорден брой претенденти - общо 75 изделия на 56 фирми и научни институти. Най-авангардните разработки бяха определени от комисия с ръководител проф. д-р Васил Николов, председател на Селскостопанската академия, а церемонията по награждаването се проведе на 22 февруари вечерта в парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив.

Високобелтъчен хляб, подходящ за диабетици, сърдечноболни и хора с наднормено тегло, е отличен в категория „Научна дейност и разработки“. Другият шампион в нея е месо-зеленчуковият пастет с намалено съдържание на мазнини и обогатен с пребиотици. Двата продукта са създадени от български научни институти, както и наградените в раздел „Технологии в растениевъдството“ - за оползотворяване на отпадната биомаса от лавандула и за отглеждане на орех. Новият сорт домат „Алено сърце“ е призьор в категория „Сортови семена и посадъчен материал“, наред с пъпеш „Лидер F1“, който дава плодове с тегло 5-9 килограма, стевия „Стела“, Ивайловска капия и първия наш сорт карамфил с многогодишен цикъл на развитие - „София“.

В групата „Машини, инвентар и технологии за растениевъдството“ най-високо са оценени концепция за сеитба без обработка Martin-Till, овършаващ хедер за бяла жътва и ориз, прибиращ само зърното, и дискова сгъваема брана за прецизна предсеитбена подготовка на почвата. В раздел „Машини, инсталации за животновъдството“ най-значими експонати са еластичен бокс с гумено легло за крави Easyfix, автоматичен миксер за производство на храна за прасенца и многофункционално дъно за пчелни кошери против роене, а в „Технологии за животновъдството“ - торачка за оборска тор “Торнадо”.

В категория „Торове и препарати за селското стопанство“ финалисти са: „Панамин агро“ - биологичен минерален микс за листно подхранване; течен комбиниран тор със сяра, чието действие продължава до 12 седмици; микрогранулираните торове „Микростарт“, „Сумистарт“, „Умостарт“.

В раздела за хранително-вкусова промишленост са отличени саламурено сирене от магарешко мляко и 90-процентно фъстъчено масло, експонати от изложбата „Фудтех“. Като най-иновативни изделия, представени на „Винария“, бяха определени: вакуум филтър за винени и плодови утайки, пневматична преса Smart Press и серия бъчви Vicar – поколение 7.

Според посетители на „Агра“ най-впечатляваща със своята визия е палата 13. Там се предлагат семена и посадъчен материал, агрохимикали, препарати и торове, оборудване и инвентар от известни български и световни фирми. Сред тях е спонсорът на изложбата - „Бревис“, официален представител за България на компанията „Nuseed“, която произвежда семена и нови хибриди слънчоглед.

Наградените експонати, както и още много иновации за селското стопанство, винената и хранителната индустрия, може да се видят до 25 февруари в Международен панаир Пловдив.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте за да можете да давате оценки.

Няма оценки

Тагове

Chardonnay 2015 - Spiritus Sanctus, Bergule Melnik 2013 - Villa Melnik, Джейми Гууд: “Тук сме, за да разкажем историята”, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, 10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!, Как да съчетаваме пица и вино, Contour Pinot Noir 2011- Изба Карабунар, Queen Elena Cuvee 2012 Maryan Winery, Магнум бутилка с образа на Хитлер бе продадена на търг за 1500 лири, VINOAR - Organic Aronia, Община Асеновград ще отваря пак Музей на виното, Звукът на виното, Посетители превзеха Винария 2017, Лятото продължава: две розета от широка мелнишка лоза, 10 причини да пием розе, Рекорден брой изложители във ВИНАРИЯ 2015, Над 360 проби вина, ракии, винено бренди и спиртни напитки се състезават за Златен ритон на ВИНАРИЯ 2017, Kera Tamara Chardonnay 2013 Maryan Winery, Брой 14 на Divino Magazine е вече на пазара!, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, 4 Friends Cuvee Todoroff 2016, Винарски изби в България с възможност за дегустация, Кратък урок за ароматите във виното, Защо точно шардоне?, Десертни бели сортове, Десертни червени сортове, Солта подобрява вкуса на виното, Melnik 55 - Libera Estate 2015, Whisky, Rum & Wine 2018, Етикет при поднасянето и консумация на бяло вино, Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки, Новата тенденция вина с нискоалкохолно съдържание, Вила Юстина, 11 романтични идеи за винен туризъм в България, Арт салон Любов и вино 2016 от 28 януари

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове