Реклама

Йерархия на статиите

Статии » за Хората и Виното » Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017

Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017

Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017 - winebg.info


Костадинка Рахова-Димитрова от „Вила Юстина” стана Енолог на България за 2017 година, след като беше избрана безапелационно сред 6 номинирани технолози на вина по време на Годишната церемония по избор и награждаване на най-отличилия се винар през годината. Събитието се състоя в хотел „Империал”–Пловдив и се организира от Съюза на енолозите в България – професионалната организация на технолозите на вина от всички винарски изби и винзаводи в страната.

„Наградата „Енолог на годината”, която се учреди преди 10 години от Съюза на енолозите, е изключително важна за енологичната общност в страната. Тя показва посоката на развитието на винарството в страната ни през годините”, коментира Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в страната. ”Ако преди години наградата отиваше при технолози от големите винарски предприятия, все по-често в последно време се отличават енолози от бутикови изби, които правят характерни вина от локални сорстове грозде, а това е и пътят на Българския винарски бранш”, допълва той.

Освен голямото отличие „Енолог на годината на България за 2017 г.”, по време на церемонията се връчи и наградата „Христо Дерменджиев” на отличника, завършил с най-висок успех тази година в катедра „Вино и пиво” на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тази година тя отиде при младата Кристин Матеева, която завърши 5-те академични години с успех от 5.97. За 2-ра поредна година Съюзът на енолозите връчи и и наградата „Млад енолог на годината”, която изразява стремежа на Съюза на енолозите да отличи иновативните млади професионалисти, които спомагат за развитието на родното винарство и българските вина да не отстъпват на вината на други държави с традиционна винарска промишленост. Отличието за млад енолог на 2017-та отиде при Венета Бакърджиева от Винарска изба „Four Friends”.
Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017 - winebg.info
Снимка Facebook

Шестима номинирани технолози на вина се състезаваха за наградата, като над 150 представители на енологичната общност дадоха своя глас за предпочитания винен специалист. Номинациите за наградата се обявяват предварително от Съюза на енолозите, като номинираните се посочват от професионални организации и специализирани медии, които пишат за вино. За престижното звание тази година се бориха Владимир Влъчков, консултант по производство на вино на В.П.Брандс, Даниела Стаматова, производствен мениджър на Винарска изба „Тохун” – Поморие, Костадинка Рахова-Димитрова, енолог на Винарска изба ”Вила Юстина”, Камен Коев, главен енолог и съсобственик на бутиковата изба”Вила Басареа”- Харманли, Петър Георгиев, главен енолог на винарна”Росиди” – Сливен и Симо Симов - технолог на винарна ”Старо Оряхово”.

„Енологът на годината” се награждава с плакет и получава за срок от една година бронзовия Дионисиев венец – символ на приза, изработен от скулптора Адриан Новаков, който е копие на венеца, с който се изобразява богът на виното Дионисий на различни исторически и архитектурни паметници.ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Костадинка Рахова – Димитрова е Енолог на България за 2017 година. Тя е технолог на Винарска изба „Вила Юстина” и член на Управителния съвет на професионалната организация на технолозите на вино Съюза на енолозите в България. Костадинка работи повече от 12 години във винопроизводството. Сред вината, които е създала се откроява Монограм Шардоне 2012 и цялата линия с марката Монограм. Според г-жа Рахова-Димитрова, за да направиш хубаво вино трябва да изразиш чувствата си, емоциите си, себе си в бутилката.

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 100% [1 Гласувал]
Много добър Много добър 0% [Няма гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Топ 10 на най – скъпите вина в света, Експертите са типичен пример за винената мода., Alexandra Estate Rose Mourvedre & Grenache 2015, Orange wine 2015 - Villa Melnik, Essence - Marselan & Merlot 2011 Винарна "Малката Звезда", Tendenz 2015 - Rupel Winery, Как да съхраним своето вино?, Радослав Радев, председател на НЛВК: Винопроизводители настояват за достъп до финансиране, Чушки със сирене - с какво вино да ги комбинираме?, Петият юбилеен Балкански винен конкурс и фестивал 2016 стартира с много силна програма, DiVino.Taste 2016 поставя акцент върху регионалния характер на вината, Vestibule Wine Ambassador, Expressions Merlot & Syrah 2015 - Via Verde, С какви храни и ястия да поднесем Розе, България с най-високото отличие от световен конкурс за високоалкохолни напитки, С рекорд по иновации стартира мегафорумът за агробизнес, вино и храни, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Компоненти на дегустацията III: Вкусът, DIVINO TOP 50 - Най-добрите български вина за 2016, Новите лица на ризлинг, Marselan 2015 - Rupel Winery, Новите лица на ризлинг, MOTIF merlot 2014 - Via Verde, Kera Tamara Chardonnay 2015 - Maryan Winery, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Melnik 55 - Logodaj Winery 2015, Melnik 55 - Rupel Winery 2015, Rose - Bratya Daskalovi 2015, За пръв път от години има баланс между търсене и предлагане на вино, Винобалканика 2014 събира вина от Черноморието и Балканите, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Продукти на Вила Мелник: „Villa Melnik”, “1000 км около София”, Shiroka Melnik Reserve 2013 - Villa Melnik, Класически картини пресъздадени с вино

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове