Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Натюрморт за начинаещи дегустатори

Натюрморт за начинаещи дегустатори


ПЛАМЕН ДИМИТРОВ CULTURE_OF_WINE@ABV.BG


Закоравели мои веселяци и винолюбци! Ангелогласни и ангелострастни любители на екстремните удоволствия и изненадващите приказки, гастрономическите рецепти и прочие афродизиаци!Тънки познавачи на живота и философските каламбури.Всички вие, златни мои читатели, много добре знаете, а и се досещате без предупреждение, че сега пак няма да тръгна да ви обяснявам колко полезен, лечебен и вдъхновяващ е правилно ферментиралият гроздов сок. Защото водени от честни дегустационни намерения сме длъжни да заявим, че да се дегустира вино е тънка работа, изисква почти академични познания по търпеливост, желание за четене, запомняне, анализиране, воля за победа над посредствеността и не на последно място проклетата мисъл, че както постъпваш с виното, така и то ще постъпи с тебе. Е, щом такова е вашето твърдо решение, щом жребият веднъж е хвърлен, моето мнение е досъщ като вашето, защото дегустиращият е предопределен да изпита онова изключително щастие, което не е познато на самотника, например, кълна се в светите гъски и варненското злато.
Поради тези и други причини, особено когато се приближите към чашата вино, непремено с добродетелни намерение, първо си припомнете евангелските думи, че този тук или вие там сте по- големи и от Соломон, т.е. не е ясно точно, но пред вас или пред него стои безценно съкровище, което може да накара човек да стигне и до най- затънтените крайща на родината, за да побеседва заедно с просветени за трудните въпроси на дегустацията, астрономията, синоптичната прогноза, кабалата, алхимическите лаборатории, филологията, поезията на символистите и теорията на относителността. И тъй като възможността да останете недоволни от въпросната церемония, тъй като виното много често и в повечето случаи трудно разкрива пред света и хилядна частица от онова, което е в действителност, то нека се възприемаме повече като ученици, които прилежно се стараят да намерят всички пътеки, които водят към бездната от енциклопедически познания.

И така, като отчитаме факта, че присъдите на съдбата, както твърдят древните философи и законодатели, не подлежат на обжалване, нека обърнем внимание на елементите на дегустацията и детайлите около тях, които могат да бъдат тълкувани твърде индивидуално и поради тази причина са задължителни. Първо цветът на виното. Обръщаме внимание на бистротата, търсим нюансите и накрая плътността. Тук дефектите приличат на преекспонирана фотография. По нататък гаданията продължават с ароматите. Усещате чистота, интензивност, финес и хармония. Спомняте си дворът на бащината къща, цветните лехи, плодните дръвчета, ягодите и малини до стобора, сладката на баба. Е, понякога ароматите са в излишък или просто липсват. И в двата случая това трябва да извиква в ученика недоверие и повишено внимание.Накрая идват богатите гами на вкусовата памет, която е тъй богата, сочна, обла, хармонична, трайна, екзотична, еротична, трайна и понякога болезнено носталгична. На самия финал се случва душата да предугади обстоятелствата и волята на всевишния, и тогава настъпва истинското опиянение от вдъхновението - гадание наричано в древните книги "послевкус".

Все пак, ако сте достатъчно упорити ученици и усвоите тези първоначални знания, и нещо повече, напреднете в науката, то бъдете сигурни, че близо ще е времето, когато професионалните дегустатори ще бъдат принудени да се съберат на съвет и да обмислят внимателно как да предотвратят крушението на принципа, че няма ученик по- мъдър от учителя си.
Сега можете спокойно да се насочите към смокините и крушите, с вино и ром, тъй привлекателни, екзотични и еротични, че вече виждам как поднасяте чашата с младо каберне към светлината, виното се завърта мигом в танца на проблясъците, после усещам как отпивате с райска наслада, докато млади богини и богове се настаняват удобна на масата около вас… Наздраве!

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 0% [Няма гласували]
Много добър Много добър 100% [2 Гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Aplauz - Каберне Совиньон Резерва 2011 Вила мелник, Ivan Alexander Grand Cuvee Single Vineyard 2011 Maryan Winery, Вино с образа на Хитлер смути норвежки туристи в Италия, Synergy 2011 Charonnay & Viognier - Midalidare Estate, 24 уникални подаръка за любителите на вино, Тероар - еп.1, Виното като любовник, Дегустация на испански вина от по-слабо познати области, С какви храни и ястия да поднесем Совиньон блан, София ще се превърне в Балканска столица на виното на 28-29 май 2016, Bergule Melnik 55 реколта 2011, Summer.Taste Просеко & Зехтин - празнувайте лятото!, Винен аромат от Асеновград, НОВА КАТЕГОРИЯ ЗА СТАРИ ВИНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ НА CОNCOURS MONDIAL DE BRUXELLES В ПЛОВДИВ, „Винени маршрути“ 2015 вече на пазара, Rose 2015 - Spiritus Sanctus, Илая - мавруд Резерва 2012 Винарска изба "Манастира", Първи фестивал на вина от местни сортове в Казанлък, Фотогалерия: Най-добрите розета бяха отличени за трети път, България ще избира своя Сомелиер на 2015 година, Катаржина пуска ново бяло вино - Соната от Шопен, Съпътстващата програма - WINE FEST BURGAS 2015 изложбен център "Флора", Creative wine arts - част 1, Класирането на Фестивала на виното и културното наследство Августиада 2014, Открийте вкуса на Бургундия, Елзас и Лоара!, Българското вино – дар от тракийските богове, Ползата от червеното вино била преувеличена, Виното и България, 1 милион евро за колекция редки вина, Roze Wine Expo 2016 новото старо лице на българското вино, Американска рок легенда – фен на българското вино, Ден на отворените врати Gourmet Publishing, AplauZ Chardonnay 2013 - Villa Melnik, От домашно вино може да пропееш, но и да ти прилошее, Записването за участие в състезанието за титлата "Сомелиер на годината" приключи !

BGtop.net BulgarianTOP.com Sait1.com БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове