Реклама

Йерархия на статиите

Статии » Култура на виното » Натюрморт за начинаещи дегустатори

Натюрморт за начинаещи дегустатори


ПЛАМЕН ДИМИТРОВ CULTURE_OF_WINE@ABV.BG


Закоравели мои веселяци и винолюбци! Ангелогласни и ангелострастни любители на екстремните удоволствия и изненадващите приказки, гастрономическите рецепти и прочие афродизиаци!Тънки познавачи на живота и философските каламбури.Всички вие, златни мои читатели, много добре знаете, а и се досещате без предупреждение, че сега пак няма да тръгна да ви обяснявам колко полезен, лечебен и вдъхновяващ е правилно ферментиралият гроздов сок. Защото водени от честни дегустационни намерения сме длъжни да заявим, че да се дегустира вино е тънка работа, изисква почти академични познания по търпеливост, желание за четене, запомняне, анализиране, воля за победа над посредствеността и не на последно място проклетата мисъл, че както постъпваш с виното, така и то ще постъпи с тебе. Е, щом такова е вашето твърдо решение, щом жребият веднъж е хвърлен, моето мнение е досъщ като вашето, защото дегустиращият е предопределен да изпита онова изключително щастие, което не е познато на самотника, например, кълна се в светите гъски и варненското злато.
Поради тези и други причини, особено когато се приближите към чашата вино, непремено с добродетелни намерение, първо си припомнете евангелските думи, че този тук или вие там сте по- големи и от Соломон, т.е. не е ясно точно, но пред вас или пред него стои безценно съкровище, което може да накара човек да стигне и до най- затънтените крайща на родината, за да побеседва заедно с просветени за трудните въпроси на дегустацията, астрономията, синоптичната прогноза, кабалата, алхимическите лаборатории, филологията, поезията на символистите и теорията на относителността. И тъй като възможността да останете недоволни от въпросната церемония, тъй като виното много често и в повечето случаи трудно разкрива пред света и хилядна частица от онова, което е в действителност, то нека се възприемаме повече като ученици, които прилежно се стараят да намерят всички пътеки, които водят към бездната от енциклопедически познания.

И така, като отчитаме факта, че присъдите на съдбата, както твърдят древните философи и законодатели, не подлежат на обжалване, нека обърнем внимание на елементите на дегустацията и детайлите около тях, които могат да бъдат тълкувани твърде индивидуално и поради тази причина са задължителни. Първо цветът на виното. Обръщаме внимание на бистротата, търсим нюансите и накрая плътността. Тук дефектите приличат на преекспонирана фотография. По нататък гаданията продължават с ароматите. Усещате чистота, интензивност, финес и хармония. Спомняте си дворът на бащината къща, цветните лехи, плодните дръвчета, ягодите и малини до стобора, сладката на баба. Е, понякога ароматите са в излишък или просто липсват. И в двата случая това трябва да извиква в ученика недоверие и повишено внимание.Накрая идват богатите гами на вкусовата памет, която е тъй богата, сочна, обла, хармонична, трайна, екзотична, еротична, трайна и понякога болезнено носталгична. На самия финал се случва душата да предугади обстоятелствата и волята на всевишния, и тогава настъпва истинското опиянение от вдъхновението - гадание наричано в древните книги "послевкус".

Все пак, ако сте достатъчно упорити ученици и усвоите тези първоначални знания, и нещо повече, напреднете в науката, то бъдете сигурни, че близо ще е времето, когато професионалните дегустатори ще бъдат принудени да се съберат на съвет и да обмислят внимателно как да предотвратят крушението на принципа, че няма ученик по- мъдър от учителя си.
Сега можете спокойно да се насочите към смокините и крушите, с вино и ром, тъй привлекателни, екзотични и еротични, че вече виждам как поднасяте чашата с младо каберне към светлината, виното се завърта мигом в танца на проблясъците, после усещам как отпивате с райска наслада, докато млади богини и богове се настаняват удобна на масата около вас… Наздраве!

Оценки

Оценяването е достъпно единствено за потребителите.

Влезте в акаунта си или се регистрирайте за да можете да давате оценки.

Отличен! Отличен! 0% [Няма гласували]
Много добър Много добър 100% [2 Гласували]
Добър Добър 0% [Няма гласували]
Среден Среден 0% [Няма гласували]
Слаб Слаб 0% [Няма гласували]

Тагове

Как да комбинираме вино и салата, Pentagram Pinot Noir 2010 Черноморско Злато, Ванилена сол - нов роман от издателство Гурме, БУРГАСКИ ФЕСТИВАЛ НА ВИНОТО 2015 - Майсторски клас на тема "Совиньон блан", БЪЛГАРИЯ Е В ТОП 10 НА ВИНЕНИТЕ ДЕСТИНАЦИИ В СВЕТА, Продукти на Вила Мелник: „Bergulе”, Пазителят на вълшебните качества на бутилираното вино, Mundus Vini даде 14 медала на български вина на лятната дегустационна сесия, Как да разчетеш етикета на шампанското, Топ 5 на най-големите производители на вино в света, Viognier 2015 - Spiritus Sanctus, Оранжево вино - същност, производство и консумация, „Анжелус Естейт“ (Angel’s estate) гони признание за перла на българското винарство, Десертни бели сортове, Slow Food гостува на DiVino.Taste, Машина превръща водата във вино за три дни, Кино и вино на "София филм фест", Вила Юстина – отличие в бутилка, Видеоурок: цветовете на виното, Трифон Зарезан – празник на лозята и виното, 7-те грешки, които любителите на виното правят най-често, Със силно международно участие започна конкурсът за Винария 2014, Как да убием 10 милиона болестотворни бактерии за половин час!, Levent Riesling 2015 - Rousse Winery, Телиш/Кастра Рубра, „Ожених се за веганка“ от Фаусто Брици, новата книга на издателство Gourmet Publishing, 55 са отличените български вина на DWWA 2016, Продукти на ЛВК "Винарска изба Брестовица" серии, Бутилиране на вино в домашни условия, Вино и стил - еп.3, Дрождите влияят много върху аромата на виното, С какво вино е подходящо да готвим, Cabernet Franc & Cebernet Sauvignon - Angel 2013 - Angelus Estate, Втори фестивал "Хляб и Вино" 2015 - Стара Загора, Винарска Изба Тера Тангра

BGtop.net БГ чарт BGtop100 BgTop100.net Линкове